YK:n turvallisuusneuvosto ei saanut vieläkään aikaan päätöslauselmaa Israelin ja Hamasin konfliktista – luonnosta vastustivat muun muassa Venäjä ja Kiina

YK:n turvallisuusneuvosto ei saanut edelleenkään aikaan päätöslauselmaa Israelin ja Hamasin konfliktista. 

Venäjä ja Kiina käyttivät neuvoston keskiviikkoisessa kokouksessa veto-oikeuksiaan torpatakseen yhdysvaltalaisjohtoisen päätöslauselmaehdotuksen. Israelin läheinen liittolainen Yhdysvallat oli itse käyttänyt veto-oikeuttaan viime viikolla.

Yhdysvaltain ehdotelmalla oli ollut kymmenen maan tuki yhteensä 15-paikkaisessa neuvostossa. Venäjän ja Kiinan lisäksi luonnosta oli vastustanut Arabiemiraatit, kun taas Brasilia ja Mosambik jättivät äänestämättä.

Päätöslauselmassa olisi tuettu muun muassa humanitaarisia taukoja avun päästämiseksi saarretulle Gazan alueelle. Luonnoksessa ei sen sijaan vaadittu täyttä tulitaukoa.

Lisäksi ehdotelmassa olisi ilmaistu tukea kaikkien valtioiden oikeudelle puolustaa itseään kansainvälisen oikeuden rajojen sisällä. Palestiina on YK:n tarkkailijajäsen, mutta useat maailman maat eivät ole tunnustaneet palestiinalaisalueiden suvereniteettia. Listalta uupuvat muun muassa Yhdysvallat, Suomi sekä useat EU-maat.

Venäjä teki neuvoston kokouksessa oman ehdotelmansa, jossa vaadittiin muun muassa välitöntä, kestävää ja täysin kunnioitettua humanitaarista tulitaukoa. Lisäksi luonnoksessa olisi tuomittu kaikki siviileihin kohdistuva väkivalta.

Venäjän esittämä päätöslauselmaluonnos ei saanut kuitenkaan riittävää tukea neuvostossa.

Venäjän edustaja kritisoi Yhdysvaltoja

Venäjän lisäksi vain Kiina, Arabiemiraatit ja Gabon äänestivät keskiviikkona Venäjän päätöslauselmaehdotuksen puolesta. Luonnosta taas vastustivat Yhdysvallat ja Britannia, kun neuvoston yhdeksän muuta maata jättivät äänestämättä.

– On käynyt selväksi, että Yhdysvallat ei yksinkertaisesti halua YK:n turvallisuusneuvoston päätöksillä olevan minkäänlaista vaikutusta Israelin mahdolliseen maahyökkäykseen Gazassa, sanoi Venäjän YK-lähettiläs Vasili Nebenzja.

– Tällä äärimmäisen politisoituneella asiakirjalla on selkeästi yksi tavoite -- ei siviilien pelastaminen, vaan Yhdysvaltain poliittisen aseman vahvistaminen alueella, Nebenzja jatkoi.

Yhdysvaltain YK-lähettiläs Linda Thomas-Greenfield sanoi, että Yhdysvallat on ottanut muualta maailmalta tulleen palautteen huomioon sen jälkeen kun käytti omaa veto-oikeuttaan neuvostossa.

– Yhdysvallat on syvästi pettynyt siihen, että Venäjä ja Kiina käyttivät veto-oikeuttaan tätä päätöslauselmaa vastaan, Thomas-Greenfield sanoi.

– Me kuuntelimme teitä kaikkia.

Thomas-Greenfield syytti Venäjää kyynisestä ja vastuuttomasta käytöksestä, koska maa oli esittänyt oman ehdotelmansa ilman neuvotteluja, minkä lisäksi venäläistekstissä oli yhdysvaltalaislähettilään mukaan useita ongelmallisia osia.

"Siviilielämillä ei ole hierarkiaa"

Arabiemiraattien YK-suurlähettiläs Lana Nusseibeh sanoi, että turvallisuusneuvoston on vastattava konkreettisesti Gazan vaikeaan tilanteeseen.

Nusseibehin mukaan tiistaina pidetyssä turvallisuusneuvoston korkean tason istunnossa kuultiin kymmeniä lausuntoja, joissa kehotettiin turvallisuusneuvostoa antamaan sama arvo palestiinalaisten elämille kuin israelilaisten elämille.

– Emme voi sallia mitään epäselvyyttä tässä asiassa. Siviilielämillä ei ole hierarkiaa, hän jatkoi.

YK:n turvallisuusneuvoston ollessa umpikujassa laajemman YK:n yleiskokouksen on määrä keskustella sodasta torstaina ja perjantaina.

Yleiskokouksessa yhdelläkään jäsenellä ei ole veto-oikeutta, mutta elimen päätöslauselmat eivät ole myöskään sitovia. Tästä huolimatta arabimaat ovat diplomaattien mukaan työstäneet päätöslauselma, josta voitaisiin äänestää tällä viikolla.

AFP:n näkemässä luonnoksessa vaaditaan välitöntä tulitaukoa ja humanitaarisen avun esteetöntä pääsyä Gazaan.

Lue myös:

    Uusimmat