Venäjä syytti Yhdysvaltoja "tekopyhästä spektaakkelista" ja siitä, ettei se painosta tarpeeksi liittolaistaan Israelia.
YK:n turvallisuusneuvoston pysyvät jäsenet Kiina ja Venäjä ovat käyttäneet veto-oikeuttaan kumotakseen Yhdysvaltain tekemän päätöslauselmaluonnoksen aselevon vaatimisesta Gazan kaistalle. Venäjä syytti Yhdysvaltoja "tekopyhästä spektaakkelista" ja siitä, ettei se painosta tarpeeksi liittolaistaan Israelia.
Yhdysvaltojen mukaan Kiinan ja Venäjän tempaus on "kyyninen ja pikkumainen".
– Venäjä ja Kiina eivät yksinkertaisesti halua äänestää Yhdysvaltain kirjoittaman esityksen puolesta. Ollaan nyt rehellisiä, kaikesta tulisesta retoriikastaan huolimatta Venäjä ja Kiina eivät ole tehneet diplomaattisesti mitään kestävän rauhan tai humanitaarisen avun puolesta, sanoi Yhdysvaltain YK-suurlähettiläs Linda Thomas-Greenfield.
Yhdysvaltain luonnoksessa vaadittiin taisteluiden välitöntä keskeyttämistä Gazassa yhdistettynä panttivankien vapauttamiseen. Turvallisuusneuvoston asetelma on kääntynyt päälaelleen, sillä Yhdysvallat itse ampui alas kolme aiempaa aselepoesitystä omalla veto-oikeudellaan, kertoi New York Times.
Luonnoksessa myös tuomittiin äärijärjestö Hamasin 7. lokakuuta Israeliin tekemä hyökkäys, jonka vastaiskuna Israel aloitti Gazan pommitukset ja maaoperaation.
Uutistoimisto AFP:n kolmen diplomaattilähteen mukaan Gazaan vaadittavasta aselevosta tehty uusi päätöslauselmaluonnos olisi tulossa äänestettäväksi jo huomenna YK:n turvallisuusneuvostossa. Esitystä vetää neuvoston vaihtuviin jäsenmaihin kuuluva arabimaa Algeria, ja sitä tukevat Euroopan vaihtuvat jäsenmaat Malta, Slovenia ja Sveitsi.
Puolesta äänesti 11 jäsenmaata
Turvallisuusneuvoston kaikista jäsenmaista luonnoksen puolesta äänesti 11, mukaan lukien pysyvät jäsenet Britannia ja Ranska. Kiinan ja Venäjän ohella myös vaihtuva jäsen Algeria äänesti luonnosta vastaan. Guyana jätti äänestämättä.
Esitys yhdisti aselevon vaatimisen parhaillaan Qatarissa käytäviin neuvotteluihin, joissa aselepo yritetään kytkeä Hamasin ottamien panttivankien vapauttamiseen.
Turvallisuusneuvoston viidellä pysyvällä jäsenellä on veto-oikeus, eli mikään esitys ei voi läpäistä äänestystä, jos yksikään näistä viidestä maasta asettuu sitä vastaan. Venäjä ja Kiina ovat entistä useammin napit vastakkain läntisten jäsenmaiden Yhdysvaltojen, Britannian ja Ranskan kanssa, joten turvallisuusneuvosto on ollut kyvytön tekemään päätöslauselmia kriisitilanteissa.
Yhdysvallat on ilmaissut, että se saattaa vuorostaan kaataa lauantain esityksen omalla veto-oikeudellaan.