Venäjä pyrkii vahvistamaan vaikutusvaltaansa Afrikassa. Kehitys on ollut vahvaa viimeisen viiden vuoden aikana, erityisesti maan aloittaman hyökkäyssodan jälkeen.
Venäjä odottaakin Afrikan maiden pysyvän liittolaisina tai ainakin neutraaleina kansainvälisinä elimissä, kuten YK:ssa. Asiasta kertoo BBC.
Libyasta Maliin, Sudaniin, Keski-Afrikan tasavaltaan ja Mosambikiin, Venäjä on sekaantunut tiiviimmin – usein sotilaallisesti – Afrikan valtioihin tukemalla kapinallisia ja jihadistitaistelijoita.
Kenia on ilmaissut vastustavansa Venäjän toimia Ukrainassa. Etelä-Afrikka, joka kuuluu BRICS-maihin, on vedonnut Venäjää vetämään joukkonsa Ukrainasta. Kannat eivät ole saaneet tukea mantereen muilta mailta.
Poliittista vaikuttamista
Keski-Afrikan tasavallan presidentin Faustin-Archange Touadéran on kerrottu tukevan Venäjän päätöstä tunnustaa Ukrainan Donetskin ja Luhansin alueet itsenäiksi valtioiksi.
Senegalin presidentti Macky Sall esitti Venäjän presidentin Vladimir Putinin tapaamisen jälkeen julkisen vetoomuksen, jossa hän pyysi länsimaita höllentämään talouspakotteita Venäjää kohtaan.
Venäjän ulkoministeri kiersi heinäkuun lopulla useita Afrikan valtioita kuten Ugandaa, Etiopiaa ja Kongoa vakuuttaen, ettei Venäjä ole osallinen maailmanlaajuiseen ruoka- ja energiakriisiin.
Myös Malin pääministeri Choguel Maiga vahvisti, että maa on sopinut sotilaallisesta yhteistyöstä Venäjän kanssa. Hän kuitenkin kielsi venäläisen yksityisen palkka-armeijan, ryhmä Wagnerin olevan osallinen.
Ryhmä Wagner on yksityinen venäläinen palkka-armeija, jolla uskotaan kuitenkin olevan tiiviit suhteet Venäjän valtioon. Se ajaa Venäjän oligarkkien ja hallituksen asioita maissa, joissa on oligarkkien omistamaa liiketoimintaa.
– Pakotteiden vuoksi, Venäjän on ollut pakko miettiä uudelleen markkinoidensa vientikohteita, toteaa Irina Abamova, Afrikan Instituutin johtaja Venäjän kansallisesta tiedeakatemiasta.
Venäjä ei kuitenkaan ollut ainoastaan markkinoiden perässä, vaan myös maailmanlaajuisen vaikutusvallan.
Vuonna 2014 Venäjä osallistui Syyrian sisällissotaan tukemalla presidentti Bashar al-Assadia.
Asiantuntijoiden mukaan Venäjällä saattaa olla Afrikassa sama päämäärä kuin Syyriassa: länsimaisen vaikutusvallan ja saavutusten mustamaalaaminen. Venäjä pyrkii disinformaatiokampanjoillaan ja vaikuttamisella saamaan Afrikan tuen hyökkäyssodalleen Ukrainassa.
Palkkasotureita ja sotarikoksia
The Washington Postin mukaan ensimmäiset venäläiset Wagner-ryhmän palkkasoturit ilmestyivät Keski-Afrikan tasavaltaan vuonna 2017. Myöhemmin maahan saapui virallinen, venäläinen sotilaskonsulttijoukko. Tavoitteena oli auttaa presidentti Touaderaa pysymään vallassa.
Väitteet palkkasotilaiden tekemistä julmuuksista ovat kirineet mediassa. Venäjä on kuitenkin johdonmukaisesti kiistänyt osallistuneensa sotarikoksiin tai siviileihin kohdistuneeseen väkivaltaan.
Venäläisten palkkasotilaiden on kerrottu toimineen myös Libyassa, Sudanissa sekä Mosambikissa. Esimerkiksi Sudanissa Venäjä tuki Wagner-ryhmän avulla diktaattori Omer al-Bashiria pysymään vallassa. Samalla palkkasotilaat pääsivät käsiksi kultakaivoksiin maan länsi-osassa.
Afrikan kerrotaan kasvavan myös kasvavana markkina-alueena Venäjän aseteollisuudelle. Lähes puolet Afrikkaan tulevista aseista kerrotaan tulevan Venäjältä.
Paitsi markkinoiden, aseteollisuuden ja puolustuksen kannalta, myös diplomaattisella rintamalla maanosa on lähentynyt Venäjää. Venäjä saa Afrikan mailta tukea YK:n turvallisuusneuvoston istunnoissa ja päätöksissä.
Aiemmin neutraalisti Venäjän toimiin suhtautuneet Afrikan valtiot eivät ole ottaneet vuoden 2014 jälkeen käyttöön pakotteita Venäjää vastaan.
Yhdysvallat huolissaan palkka-armeija ryhmä Wagnerin toiminnasta Malissa
Myös Yhdysvaltain senaatin asevoimienkomitean jäsenet vetosivat merijalkaväen kenraaliluutnantti Michael E. Langleyyn, Yhdysvaltain Afrikan komentokeskuksen johtajaan, jotta tämä torjuisi Venäjän toimintaa Afrikan mantereella.
Langley valittiin virkaansa muutama päivä sitten, ja hän vakuutti asian olevan Yhdysvaltain asevoimille tärkeä.
– Wagner-ryhmällä on sairaita aikomuksia.
Komitean jäsenet ilmaisivat voimakkaan huolensa siitä, että Venäjä käyttää palkka-armeija Wagner Groupia Afrikassa nostaakseen omaa profiiliaan. Esimerkiksi Malissa peräkkäiset sotilasvallankaappaukset ovat horjuttaneet alueen vakautta ja antaneet Venäjälle jalansijaa Länsi-Afrikassa.
Venäjän uskotaan laajenevalla vaikutusvallallaan myös haluavan päästä osaksi Afrikan rikasta raaka-aine- ja kaivosteollisuutta. Maametallit, kuten koboltti, ovat elintärkeitä osia litiumioniakuissa. Kyseisiä akkuja käytetään kaikissa matkapuhelimissa ympäri maailmaa.
Uusimmat
-
09:34
Valtteri Bottakselta kelpo suoritus – Verstappen kaukana kärjestä
-
09:32
Etelä-Korea: Venäjä antoi Pohjois-Korealle ohjuksia vastineeksi joukoista
-
09:28
NHL-supertähti julkaisi kuvia yllättävästä paikasta – taustalla vuosien piina
-
09:12
Lehti: Venäjä teki peruuttamatonta vahinkoa Tshernobylissä – säteily yltyi Punaisessa metsässä
-
09:12
Useita loukkaantunut vakavasti Seinäjoella
-
09:05
Ajokeli on karmea: Onnettomuus Seinäjoella, useita loukkaantunut vakavasti, myös Nelostie poikki Heinolassa – MTV seuraa Jari-myrskyä
-
08:53
Aleksandr Ovetshkinille iso takaisku – tilastoista paljastui uskomaton fakta
-
08:49
Miesten väkivaltatutkimuksista ristiriitaisia tuloksia – nyt arvioi asiantuntija: "Sehän olisi aivan kauheaa"
-
08:38
Seinään teipattu banaani myytiin viidellä miljoonalla – pikkuraha ostajalle
-
08:30
EK6: Mestaruustaistelu käy kuumana! MM-sarjan kärkimies pahoissa vaikeuksissa, Tänak dominoi – MTV seuraa
-
08:23
Yle: Kela kieltää joululomat työntekijöiltään
-
08:17
Pep Guardiola historiallisessa tappioputkessa – sorvattiin silti jatkosopimus
-
08:11
Verottaja lähestyy miljoonia suomalaisia – näin verokortin käyttö muuttuu
-
07:55
Nelostie suljettu molempiin suuntiin Heinolassa – I-H: Postin rekka poikittain tiellä
-
07:50
NHL-tähtivahdilta kunnon hörppäys – imuroi lirutuksen sisään
-
07:46
Richard Gere muuttaa Espanjaan – tästä on kyse
-
07:45
Raiskauksia, ilkivaltaa, kuusi uhria: Tällainen on vakavista rikoksista epäillyn Norjan kruununprinsessan pojan tausta
-
07:44
Proteiinipitoista hittisalaattia tehdään kerralla koko viikon satsi: "Syön joka päivä lounaaksi"
-
07:36
Kaapelivaurio puhuttaa Itämerellä, näin Nato valvoo sen pohjaa: "Löysimme 13 miinaa" – MTV Freezing Winds -sotaharjoituksessa
-
07:21
Rallin MM-taisto uusiksi? Thierry Neuville pelkäsi pahinta
-
Lataa lisää