Wagner voi ryhtyä tukemaan Nigerin vallankaappausta, ja se ei tiedä hyvää – asiantuntija MTV:lle: "Koko alue alkaa pudota Venäjän syliin"

11:07img
Löysikö Venäjä huippukokouksessa kumppaneita Afrikasta? Asiantuntija analysoi kokouksen antia Huomenta Suomen haastattelussa
Julkaistu 28.07.2023 16:37
Toimittajan kuva

Antti Kylmänen

antti.kylmanen@mtv.fi

Toimittajan kuva

Shahin Doagu

shahin.doagu@mtv.fi

Pohjoismaisen Afrikka-instituutin professori uskoo, että Nigerin vallankaappaus yhdistettynä maan länsivastaiseen ilmapiiriin voisi luoda hedelmällisen maaperän Venäjän vaikutusvallan kasvulle.

Nigerissä tapahtui torstaina sotilasvallankaappaus, ja sotilasjoukko on sanonut lakkauttavansa kaikkien Nigerin valtion laitosten toiminnan. Sotilasjoukko myös väitti Nigerin presidentin vartioston teljenneen presidentti Mohamed Bazoumin omaan palatsiinsa keskiviikkona.

Ranskan ulkoministeri Catherine Colonna kertoi aiemmin perjantaina Bazoumin olevan tavoitettavissa ja hyvässä kunnossa, ja että vallankaappaus ei ollut vielä lopullinen. Niger on entinen Ranskan siirtomaa.

Pohjoismaisen Afrikka-keskuksen professori Liisa Laakso pitää mahdollisena, että vallankaappauksen jälkilöylyissä Venäjä voisi kasvattaa vaikutusvaltaansa maassa hyödyntämällä Wagner-palkka-armeijaa.

Venäjä on viime vuosina saanut palkkasotilasyhtiö Wagnerin joukkojen avulla vaikutusvaltaa tietyissä Afrikan maissa kuten Malissa ja Burkina Fasossa. 

Lisäksi Kremlillä on tiettyihin Afrikan maihin tiiviit suhteet neuvostoaikojen perintönä.

– Nigerin tapaus voi pahimmassa tapauksessa seurata samanlaista kehityskulkua, joka on nähty Malissa ja Burkina Fasossa. Vaikka Venäjä ja Wagner-eivät ole olleet tämän sotilasvallankaappauksen takana vaikuttajina, näiden aiempien esimerkkien valossa voi hyvinkin olla niin, että Wagner käyttää tätä tilaisuutta hyväkseen, Laakso sanoo Huomenta Suomen haastattelussa.

Lue lisää: Hylkiöksi ajautunut Venäjä hakee kumppaneita Afrikasta – "Venäjä tarvitsee enemmän Afrikkaa kuin Afrikka Venäjää"

Venäjän lippu liehuu jo Nigerissä

Nigerissä on Ranska-vastaista mielialaa, ja Venäjä on onnistunut propagandallaan luomaan itsestään kuvan "kolonialistisen lännen" vastavoimana, Laakso kertoo.

Laakson mukaan Nigerissä järjestetyissä mielenosoituksissa on liehuteltu Venäjän lippuja.

– Hyvin on mahdollista, että Wagner lähtee tukemaan sotilasvallankaappauksen tekijöitä Nigerissä. Se olisi vakava paikka, koska se tarkoittaisi, että koko epävakaa Sahelin alue alkaa pudota Venäjän syliin, sen sijaan että siellä olisi voitu kansainvälisten joukkojen ja YK:n avulla luoda mahdollisuuksia rauhaan.

Sahel on Afrikan mantereen pohjoisosassa, Saharan aavikon eteläpuolella sijaitseva vyöhyke, joka muodostaa eräänlaisen siirtymäalueen pohjoisen kuivien aavikoiden ja etelän kasvillisuudeltaan vehreämpien savannien välillä.

Miten Venäjän presidentti Vladimir Putin pyrkii hyötymään Venäjän ja Afrikan maiden huippukokouksesta? Katso professorin analyysi huippukokouksen annista artikkelin alusta löytyvältä videolta

Kadulla seisovat vallankaappausta tukevat kansalaiset pitelevät Venäjän lippua.

Kaduille lähteneet sotilasvallankaappaukset tukijat pitelivät Venäjän lippua Nigerin pääkaupungissa Niameyssä torstaina 27. heinäkuuta.

Lue lisää: Venäjän propaganda menee Afrikassa läpi, mutta Putinin lupaukset ilmaisesta viljasta eivät, arvioi asiantuntija – "Avun antajan rooli on Venäjälle uusi"

Tuoreimmat aiheesta

Niger