Venäjä laukaisi viime yönä ensimmäisen kuulentonsa vuosikymmeniin

Venäjä laukaisi varhain perjantaina matkaan Sojuz-raketin, joka kuljettaa miehittämätöntä Luna-25-kuulaskeutujaa. Kyseessä on Venäjän ensimmäinen kuulento sitten vuoden 1976.

Venäjän avaruusvirasto Roskosmosin lähettämien livekuvien perusteella raketti lähti lentoon Vostotshnyin avaruuskeskuksesta alkuyöstä hieman kahden jälkeen Suomen aikaa.

Luna-25:n on määrä suunnata Kuun etelänavan läheisyyteen. Valtaosa edellisistä Kuuhun lähetetyistä laskeutujista on laskeutunut Kuun päiväntasaajaan seutuville.

Avaruusaluksen on määrä saavuttaa Kuun kiertorata viidessä päivässä. Tämän jälkeen siltä mennee 3–7 päivää oikean paikan valitsemiseen ennen laskeutumista kuun etelänavan alueelle.

Roskosmos odottaa Luna-25:n laskeutuvan Kuuhun elokuun 21. päivän tienoilla, lähde virastosta kertoi uutistoimisto AFP:lle.

Kuulaskeutujan tarkoituksena on viettää Kuun pinnalla vuosi, jona aikana se muun muassa ottaa näytteitä kuuperästä ja tekee tieteellisiä kokeita.

Avaruusohjelma jatkuu pakotteista huolimatta

Laukaisu on ensimmäinen tehtävä Venäjän uudessa kuuohjelmassa, jonka maa käynnisti aikana, jolloin Roskosmos on eristetty tavallisista kumppaneistaan Venäjän Ukrainassa käymän hyökkäyssodan vuoksi.

Venäjä on länsimaiden boikotoinnin vuoksi lisännyt avaruusyhteistyötään Kiinan kanssa. Muun muassa Euroopan avaruusjärjestö Esa ilmoitti taannoin, ettei se ole mukana Luna-25-kuulennossa eikä sitä seuraavissa Venäjän avaruuslennoissa. Venäjä on kertonut korvanneensa Esan laitteet Luna-25-lennolla venäläisvalmisteisilla laitteilla.

Presidentti Vladimir Putin on luvannut jatkaa Venäjän avaruusohjelmaa länsimaiden asettamista pakotteista huolimatta. Hän on viitannut kommenteissaan siihen, kuinka Neuvostoliitto lähetti ensimmäisen ihmisen avaruuteen vuonna 1961, kun idän ja lännen välit olivat erityisen jännittyneet.

Perjantaina matkaan lähtenyt kuulento on tärkeä Venäjän avaruusohjelmalle, joka kärsii rahoitusongelmista, korruptioskandaaleista sekä lisääntyneestä kilpailusta.

Tavanomaisempien kilpailijoiden Yhdysvaltain ja Kiinan lisäksi kilpailukentällä ovat aiheuttaneet myllerrystä yksityiset avaruusyhtiöt, kuten miljardööri Elon Muskin SpaceX.

Lue myös:

    Uusimmat