Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan vuodelle 2025 suunnittelema Artemis III -tehtävä ei välttämättä sisälläkään miehitettyä laskeutumista Kuun pinnalle.
Nasan edustajan Jim Freen mukaan tiettyjä elementtejä tulisi olla valmiina tuohon mennessä, erityisesti avaruusyhtiö SpaceX:n kehittämä laskeutumisjärjestelmä. Jos järjestelmä ei valmistu ajallaan, voi lennettävä tehtävä olla Freen mukaan erilainen kuin alun perin oli suunniteltu.
Miljardööri Elon Muskin SpaceX valikoitui rakentamaan laskeutumisjärjestelmän, jonka on määrä perustua versioon yhtiön kehittelemästä Starship-aluksesta. Starship ei ole kuitenkaan vielä läheskään valmis, ja esimerkiksi aluksen koelento kiertoradalle päättyi dramaattiseen räjähdykseen tämän vuoden huhtikuussa.
Nasan edustajat vierailivat SpaceX:n toimitiloissa Texasissa muutama viikko sitten. Tavoitteena oli tutustua SpaceX:n kehittämän järjestelmän tilaan ja saada parempaa kuvaa yhtiön aikataulusta.
Lue myös: Asia, jota ei voi sivuuttaa: Mitä tapahtuu, jos joku kuolee avaruudessa?
Free kertoo kantavansa vierailun jälkeen edelleen huolta siitä, että SpaceX ei ole onnistunut laukaisussa ja tämä tulisi tehdä monta kertaa ennen kuin raketti on valmis.
Starshipin viivästymisellä on myös heijastusvaikutuksia, koska avaruuspukujen valmistajan on tiedettävä, kuinka puvut ovat yhteydessä avaruusalukseen. Lisäksi on rakennettava simulaattoreita, jotta astronautit voivat opetella aluksen järjestelmiä.
Edellisestä laskeutumisesta puoli vuosisataa
Viime vuonna ensimmäisellä Artemis-lennolla miehittämätön alus kiersi Kuun ympäri. Huhtikuussa Nasa puolestaan julkisti nelihenkisen miehistön, jonka on määrä lentää ensi vuoden marraskuussa Kuun ympäri Artemis II -lennolla.
Lue myös: Ensimmäinen nainen ja musta mies lähtevät Nasan kuulennolle
Kolmannesta Artemis-tehtävästä on vuorostaan maalailtu Nasan suurta paluuta Maan kiertolaisen pinnalle. Nasa on lähettänyt ihmisiä Kuuhun viimeksi vuonna 1972.
Artemis III -lento on ollut suunnitteilla vuoden 2025 joulukuulle. Tällä kertaa ihmisten olisi määrä laskeutua Kuun etelänavalle, josta voidaan kerätä talteen jäätä, jota voitaisiin muuttaa rakettien polttoaineeksi.
Nasan pidemmän aikavälin tavoitteena on myös kehittää ja testata teknologioita mahdollista myöhempää Marsin-matkaa varten.
Freen mukaan Nasa antaa lisää päivityksiä lähitulevaisuudessa, kun Texasin-vierailun aikana kerätyt tiedot on saatu sulateltua.
2:10