"Venäjä on aina uhkaillut naapureitaan" – näistä syistä Viron parlamentti oli historiallisen yksimielinen Nato-ratifioinnissa

3:29img
Viron parlamentti historiallisen yksimielisenä Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden ratifioinnissa.
Julkaistu 07.07.2022 10:44
Toimittajan kuva
Anton Aaltio

anton.aaltio@mtv.fi

Toimittajan kuva

Petri Saraste

petri.saraste@mtv.fi

Viro ratifioi keskiviikkona viidentenä maana Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden. Pääministeri Kaja Kallas pitää tärkeänä nopeaa toimintaa, kun Venäjän aggressiot ovat lisääntyneet.

Äänestyksen tulos Viron parlamentissa oli selvä. Yksikään ei äänestänyt Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä vastaan. Parlamentti ei ole koskaan aiemmin ollut näin yksimielinen yhdenkään päätöksen suhteen.

– Olen iloinen siitä, että me pystyimme saamaan parlamentin koolle niin pienellä varoitusajalla. Kun prosessi nyt etenee, niin olemme hyvin onnellisia toivottaessamme teidät tervetulleiksi Natoon, Viron pääministeri Kaja Kallas sanoi MTV Uutisille.

Valtiotieteiden tohtori Iro Särkkä ennakoi kaikkien maiden ratifioineen Suomen ja Ruotsin syksyn puolivälissä

Kallaksen mukaan Suomen ja Ruotsin liittyminen Natoon on hyvin merkittävää niin Virolle kuin koko sotilasliitolle, neljästä syystä.

– Ensinnäkin, Naton painopiste siirtyy pohjoisempaan ja se merkitsee meille paljon.

– Toiseksi, Ruotsi ja Suomi ovat meidän loistavia liittolaisiamme suurine armeijoineen ja vaikuttavat koko Naton kokonaisturvallisuuteen.

Hän korostaa pohjoisen alueen yhtenäisyyden merkitystä.

– Kolmanneksi, Itämerestä tulee nyt Natomeri.

– Neljänneksi, meille tämä merkitsee sitä, että jos tulee mitä tahansa ongelmia, apu ei voi ainoastaan tulla etelästä vaan myös pohjoisesta.

Kallas viittaa mahdollisilla ongelmilla erityisesti Venäjän jatkuvaan uhkaan, joka on lisääntynyt huomattavasti viime aikoina.

– Koska Venäjän aggressioiden taso on lisääntynyt, niin puolustuksen tason pitäisi nousta myös meillä.

Hän huomauttaa, että Venäjän uhkailu on otettava vakavasti.

– Venäjä on aina uhkaillut naapureitaan, mutta myös kaikkia muita maita maailmassa. He ovat siis kovia uhkailemaan ja pelaamaan muiden maiden pelkojen kanssa. Mielestäni meidän pitäisi katsoa uhkauksia uhkauksina eikä pelätä ratkaisuja, joita olemme tehneet.

Tuoreimmat aiheesta

Nato