Viron puolustusvoimien komentajan mukaan Viron on oltava valmis voittamaan seuraava sota.
Viron puolustusvoimien komentaja uskoo, että Venäjä jatkaa sotilaallisen voiman käyttöä muualla, kävi Ukrainan sodassa lopulta miten tahansa.
Andrus Merilo sanoi tänään maanantaina Tallinnassa JEF-maiden (Joint Expeditionary Force) päämieskokouksen yhteydessä, että Viron on oltava valmis pysäyttämään Venäjän hyökkäys.
– Meidän täytyy olla valmiita eskalaatioon. Venäjä ei lopeta Ukrainaan, loppui se sota millä tavalla tahansa, Merilo sanoi lehdistötilaisuudessa.
– Venäjän asevoimissa käynnissä olevat uudistukset viittaavat siihen, että venäläiset valmistautuvat johonkin. Avainkysymys on se, löytävätkö he heikon kohdan Itämeren alueelta vai jostain muualta.
Päätavoite: Hyökkääminen mahdoton ajatus
Komentajan mukaan Viron turvallisuuspolitiikan päätavoite on tehdä maahan hyökkäämisestä viholliselle mahdoton ajatus.
– Saavuttaaksemme sen meidän täytyy vakuuttaa ensin itsemme ja sitten venäläiset siitä, että voitamme seuraavan sodan, Merilo linjasi.
– Minun on oltava valmis voittamaan seuraava sota. Nyt ei riitä enää vain sotaan valmistautuminen. Meidän täytyy valmistautua voittamaan se. Tämä on valtava askel.
Merilo muistutti, että muutama kuukausi ennen vuoden 2022 suurhyökkäystä Ukrainaan monet olivat sitä mieltä, että Venäjä ei ikinä hyökkäisi naapurimaahansa.
Hän totesi, että Venäjä on historian aikana hyökännyt naapureitaan vastaan niin usein, että laskuissa on vaikea pysyä mukana.
Lue myös: Viron puolustusministeri: Ottawan sopimuksesta vetäytyminen ei toisi merkittäviä hyötyjä
JEF-ryhmän arvo
Tallinnassa koolla oleva JEF on Britannian johtama puolustusyhteistyökehys, johon kuuluvat myös Pohjoismaat, Baltian maat ja Hollanti.
Kaikki kymmenen JEF-maata ovat myös Nato-maita, ja ryhmän on tarkoitus täydentää Naton toimintaa Pohjois-Euroopan ja Itämeren alueella.
Viron puolustusministerin Hanno Pevkurin mukaan JEFin tuoma lisäarvo on etenkin siinä, että samanmielisten maiden ryhmänä se voi toimia nopeasti silloinkin, jos Naton päätöksenteossa on erimielisyyttä tai viivästyksiä.
Itämeren Nato-maista Puola ja Saksa eivät ole JEFin jäseniä. Pevkur totesi, että jokainen maa voi itse pohtia, haluaako se liittyä JEF-ryhmään.
– Mutta emme halua kilpailla Naton kanssa. Haluamme täydentää sitä, Pevkur sanoi.
– Tällainen yhteistyö pohjoisessa ja Itämeren alueella on todella tärkeää meille. JEFin päätarkoitus on, että voimme kääntyä toistemme puoleen vaikeina aikoina eikä meillä ole muodollista päätöksentekoprosessia toistemme auttamiseen.