Niinistö: Olemme aloittaneet Nato-prosessin Ruotsin kanssa ja jatkamme Ruotsin kanssa

4:10imgVideo: Presidentti Niinistö puhui Ulkomaantoimittajien yhdistyksen tilaisuudessa perjantaina.
Julkaistu 14.10.2022 13:49(Päivitetty 14.10.2022 16:05)

MTV UUTISET – STT

Presidentti Sauli Niinistö ei perjantaina lämmennyt spekuloinnille siitä, että Suomi ja Ruotsi liittyisivät Natoon eri tahdissa.

Ulkomaantoimittajien yhdistyksen tilaisuudessa puhunut Niinistö totesi, että kaikki tämäntyyppinen spekulointi voi palvella "muita kuin meidän omia tarpeitamme".

– Tarkoitan, että pienikin naarmu Nato-ratkaisuissa voi hyvin miellyttää jossakin muualla, hän sanoi.

Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä jarruttanut Turkki on viestinyt, että maalla on enemmän ongelmia Ruotsin kuin Suomen hakemuksen hyväksynnässä.

Niinistön mukaan Natoon on lähdetty hakemaan samassa tahdissa, ja myös muut Nato-maat ovat käsitelleet hakemukset yhteisinä.  

–  Tämänhetkiseen tilanteeseen riittää se, että olemme aloittaneet prosessin Ruotsin kanssa, ja jatkamme sitä Ruotsin kanssa.

Myös Yhdysvallat toivoo Ruotsin ja Suomen liittyvän yhtä aikaa Naton jäseniksi, totesi Yhdysvaltain ulkoministerin Antony Blinkenin neuvonantaja Derek Chollet STT:n haastattelussa tällä viikolla.

Suomen Nato-jäsenyys on ratifioitu kaikissa muissa Nato-maissa paitsi Turkissa ja Unkarissa. Unkarissa prosessi näyttää Niinistön mukaan vähän viivästyvän, Turkin osalta aikataulua on vaikea ennustaa.

–  Onko meidän syytä olla tästä jotenkin huolissaan -- jos ajatellaan tämänhetkistä tilannetta, niin 28 Nato-maata ovat ratifioineet Suomen hakemuksen, joka sisällöllisesti tarkoittaa sitä, että Suomi ja Ruotsi ovat kelvollisia Nato-maita. Kun Yhdysvallat on näin asian mieltänyt, sillä on väistämätön merkitys.

Suomi saanut arvostusta 

Niinistön mukaan Nato-prosessin aikana on ilmennyt jakamatonta arvostusta Suomen suorituskykyyn.

–  On hienoa, että Eurooppa on nyt havahtunut Suomen malliin, että pitää kaikissa tilanteissa pitää mielessä varautuminen pahimpaan. Tällä viikolla Ukrainan sodassa ovat järkyttäneet Venäjän tekemät ohjusiskut useisiin siviilikohteisiin. Myös uhittelu ja pelko ydinaseen käytöstä on lisääntynyt.

Niinistön mukaan diplomatiaa on edelleen syytä käyttää, jotta sota Ukrainassa ei eskaloidu. Tässä etenkin Intian, Kiinan ja Yhdysvaltojen rooli on tärkeä.

Juttu päivitetty kauttaaltaan kello 16.05

Tuoreimmat aiheesta

Nato