"Saatanan" epäillään räjähtäneen laukaisusiilossaan Venäjällä – katso kuvat ennen ja jälkeen

Venäjän mannertenvälisen ballistisen RS-28 Sarmat-ydinohjuksen testilaukaisun epäillään epäonnistuneen Arkangelin alueella Pohjois-Venäjällä, kertoo Reuters.

Avaruusteknologiayritys Maxarin lauantaina julkaisemissa satelliittikuvissa näkyy noin 60 metriä leveä kraatteri ja laajoja vaurioita Plesetskin testialueella sijaitsevan laukaisusiilon ympärillä. Ohjuksen arvellaan räjähtäneen siilossa pian sytytyksen tai laukaisun jälkeen.

Aiemmin syyskuussa otetuissa satelliittikuvissa vaurioita ei näy. Satelliittikuvat voit katsoa jutun alussa olevalta videolta.

35-metrisen ohjuksen kantaman kerrotaan olevan 18 000 kilometriä ja venäläisten tiedotusvälineiden mukaan se kykenee kuljettamaan jopa 16:ta ydinkärkeä. Lännessä ohjuksesta käytetään nimeä Saatana 2.

Käyttöönotto lykkääntynyt toistuvasti

Venäjä on aiemmin sanonut, että ohjus olisi valmis käyttöönotettavaksi vuoteen 2018 mennessä, mutta päivämäärää on toistuvasti lykätty.

Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi lokakuussa 2023, että Venäjä on saanut ohjuksen melkein valmiiksi. Ohjuksen olisi tarkoitus korvata Venäjän vanhat neuvostoaikaiset Sarmat SS-18 Satan -ohjukset.

Kansainvälisen strategisten tutkimusten instituutin (IISS) tutkimusassistentti Timothy Wrightin mukaan testin epäonnistuminen ei välttämättä tarkoita sitä, että Sarmat-ohjelma olisi vaarassa.

Kyseessä on jo neljäs peräkkäinen epäonnistuminen testeissä, mikä Wrightin mukaan saattaa lykätä käyttöönottoa entisestään.

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi maanantaina, että Kremlillä ei ole tietoa väitetystä epäonnistuneesta Sarmat-testistä.

Tapauksesta uutisoi Suomessa ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

Lue myös:

 

Lue myös:

    Uusimmat