Venäjä pyrkii liittämään Itä-Ukrainan separatistialueet osaksi Venäjää, sanoo Yhdysvallat – samaa suunnitellaan myös vallattuun Hersoniin

1:12imgVideo 21.3.2022: Hersonin asukkaat pakottivat venäläisten sotilasajoneuvot perääntymään
Julkaistu 03.05.2022 05:43

MTV UUTISET - STT

Venäjä suunnittelee liittävänsä Itä-Ukrainassa sijaitsevat Luhanskin ja Donetskin separatistialueet osaksi Venäjää, kertoo Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön (Etyj) Yhdysvaltain-edustaja Michael Carpenter.

Liittämisaikeista kertovat uutistoimisto AFP:n lisäksi muun muassa CNN ja New York Times.

Carpenterin mukaan yhdysvaltalaiset tiedustelutiedot antavat ymmärtää, että Venäjä suunnittelee separatistialueilla järjestettävän toukokuun puolivälin tienoilla kansanäänestyksiä Venäjään liittymisestä. Carpenter kuvailee suunniteltuja äänestyksiä "huijauksiksi".

–  Raportit antavat ymmärtää, että Venäjä suunnittelee kansanäänestyksen toteuttamista jossain toukokuun puolivälissä ja Moskova harkitsee samanlaista suunnitelmaa myös Hersonissa, Carpenter sanoi Yhdysvaltain ulkoministeriön lehdistötilaisuudessa.

–  Uskomme tietojen olevan erittäin uskottavia, Carpenter kertoi.

Luhanskin ja Donetskin alueet ovat julistautuneet itsenäisiksi. Venäjä tunnusti separatistialueiden itsenäisyyden helmikuussa hieman ennen kuin aloitti hyökkäyssotansa Ukrainassa.

Venäjä lujittaa hallintaansa miehittämillään alueilla

Britannian puolustusministeriö on niin ikään kertonut hiljattain Venäjän suunnittelevan Hersoniin lavastettua kansanäänestystä, jolla olisi tarkoitus oikeuttaa Venäjän miehitys.

Venäjä on pyrkinyt viime päivinä lujittamaan hallintaansa maaliskuun alussa valtaamastaan Hersonin kaupungista Etelä-Ukrainassa.

Britannian puolustusministeriö kertoi viikonloppuna olevan selviä merkkejä siitä, että Venäjä yrittää vakiinnuttaa poliittisen ja taloudellisen valtansa Hersonissa. Hersoniin perustettu Venäjä-mielinen hallinto on esimerkiksi ilmoittanut, että alueen valuutta vaihtuu Ukrainan hryvniasta Venäjän ruplaan.

Carpenterin mukaan Venäjän on kerrottu lisäksi sieppaavan Itä- ja Etelä-Ukrainassa hallinnassaan olevilla alueilla paikallisia viranomaisia ja korvaavan heitä Venäjä-myönteisillä ryhmillä. Muun muassa koulujen johtajia, toimittajia ja paikallisia aktivisteja on kerrottu kadonneen.

Carpenterin mukaan venäläisjoukkojen on kerrottu myös viime aikoina katkoneen internet- ja puhelinyhteyksiä samaisilla alueilla. Näin on pyritty hänen mukaansa estämään luotettavan tiedon kulku.

Länsimaat: Putin voi antaa pian virallisen sodanjulistuksen

Liittämisaikeiden lisäksi länsimaissa on pohdittu sitä, aikooko Venäjä julistaa virallisesti sodan Ukrainaa vastaan.

Tähän mennessä Venäjä on puhunut hyökkäyssodastaan "sotilaallisena erityisoperaationa" ja väittänyt, että Ukrainaa hallitsevat natsit, joista maa tulisi Venäjän mukaan "puhdistaa".

CNN:n mukaan yhdysvaltalaiset ja länsimaiset viranomaiset kuitenkin uskovat, että Venäjän presidentti Vladimir Putin voisi julistaa virallisesti sodan mahdollisesti jo toukokuun 9. päivänä. Tuolloin Venäjällä vietetään voitonpäivää, jonka yhteydessä juhlitaan Natsi-Saksan antautumista vuonna 1945.

Sodan julistaminen tarjoaisi Venäjälle mahdollisuuden lähettää Ukrainaan aiempaa enemmän joukkoja, sillä se pystyisi antamaan käskyn reserviläisten liikekannallepanosta.

Länsimaiset viranomaiset ovat pitkään uskoneet, että Putin saattaisi käyttää voitonpäivään liittyvää symboliikkaa ja propaganda-arvoa vipuvartena ilmoittaakseen joko sotilaallisesta saavutuksesta Ukrainassa, sotilaallisuuksien lisäämisestä tai kummastakin edellä mainitusta.

Sodan julistaminen voitonpäivänä olisi "suurta ironiaa"

Sodan julistamisen mahdollisuutta on pitänyt esillä muun muassa Britannian ulkoministeri Ben Wallace.

Wallace kertoi viime viikolla britannialaiselle radiokanavalle LBC:lle, että hän uskoo Putinin pyrkivän siirtymään eteenpäin aiemmasta "erityisoperaatio"-retoriikasta.

–  Hän on pyöritellyt myyntipuheitaan, tehnyt pohjatöitä, jotta voisi sanoa "kuulkaa, tämä on nyt sota natseja vastaan, ja tarvitsen lisää väkeä. Tarvitsen lisää venäläistä tykinruokaa", Wallace arvioi kanavan haastattelussa.

Wallacen mukaan hänellä ei ole tietoa, että Putin olisi tätä suunnittelemassa, mutta hän ei olisi yllättynyt, jos venäläispresidentti julistaisi sodan voitonpäivän yhteydessä.

Yhdysvaltain ulkoministeriön edustaja Ned Price kertoi maanantaina olevansa tietoinen mahdolliseen sodanjulistukseen liittyvästä spekulaatiosta. Hänen mielestään sodan julistaminen voitonpäivänä olisi "suurta ironiaa". Samalla Venäjä paljastaisi Pricen mukaan maailmalle sen, kuinka heidän hyökkäyssotansa on epäonnistumassa.

Pricen mukaan on syytä uskoa, että Venäjä tekee kaikkensa käyttääkseen toukokuun 9. päivää propagandatarkoituksiin.

Kuvernööri odottaa taisteluiden koventuvan voitonpäivän alla

Luhanskin alueen kuvernööri on kertonut odottavansa voitonpäivän alla aiempaa kovempia taisteluita.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov on sanonut, ettei Venäjä aio lopettaa tai hillitä sotatoimiaan Ukrainassa voitonpäivän vuoksi.

Italialaiselle Mediaset-mediayhtiölle puhunut Lavrov painotti, etteivät armeijan operaatiot ole riippuvaisia päivämääristä, vaan ne kestävät aina niin kauan kuin on tarpeen.

–  Armeijamme ei keinotekoisesti säätele toimiaan päivämäärien perusteella, mukaan lukien voitonpäivä, Lavrov sanoi sunnuntaina julkaistussa haastattelussa.

–  Ukrainan sotilasoperaation eteneminen riippuu ennen kaikkea tarpeesta minimoida riskejä siviileille ja Venäjän sotilashenkilöstölle, Lavrov lisäsi.

Tuoreimmat aiheesta

Ukrainan sota