Venäjä testasi omaa tietoverkkoaan: tavoitteena sulkea verkkoliikenne kansainvälisiltä palvelimilta tarvittaessa

Moskova (1)
Mielenosoittajat vastustivat viime maaliskuussa Moskovassa lakiesitystä Venäjän omasta tietoverkosta.
Julkaistu 23.12.2019 19:34

MTV UUTISET – STT

Venäjä testaili maanantaina itse rakentamaansa tietoverkkoa, jonka ihmisoikeusaktivistit ovat pelänneet kiristävän sensuuria ja johtavan verkon eristäytymiseen.

Maassa tuli marraskuussa voimaan laki, joka mahdollistaa verkkoliikenteen katkaisun kansainvälisiltä palvelimilta tarpeen tullen. Maan viestintäministeriö on kuitenkin kieltänyt epäilykset siitä, että hallinto yrittäisi eristää Venäjän verkon. Ministeriön mukaan tavalliset netinkäyttäjät eivät edes huomaa testejä.

Ministeriö perusteli testien tarvetta sillä, että niillä varmistetaan Venäjän internetin toimivuus kaikissa tilanteissa ja olosuhteissa.

Venäjän valtion uutiskanava kertoi maanantaina, että testejä on tehty jo kahden viikon ajan ja tuloksia odotettiin julkaistaviksi.

Presidentti Vladimir Putinin toukokuussa hyväksymä laki vaatii venäläisiä tietoverkkoyhtiöitä asentamaan viranomaisten tarjoaman laitteiston, joka sallii tietoliikenteen keskitetyn kontrolloinnin. Lisäksi se filtteröi sisältöä estääkseen pääsyn kielletyille verkkosivuille.

Internet on Venäjälläkin poliittisen keskustelun pääasiallinen tapahtumapaikka myös hallinnon vastaisille äänille ja esimerkiksi opposition mielenosoitusten koordinoinnille.

Käyttöön vain kyberhyökkäyksissä?

Uuden järjestelmän on tarkoitus alkaa toimia vuonna 2021. Siihen mennessä tietoverkkoyhtiöiden on varmistettava, että ne ovat teknisesti valmiita keskitettyyn kontrolliin.

Järjestelmän tukijoiden mukaan tavoitteena on pitää venäläiset verkkosivut toiminnassa esimerkiksi ulkomailta tulevien uhkien, kuten kyberhyökkäysten tapauksessa sekä silloin, kun ne eivät pysty yhdistämään kansainvälisiin palvelimiin. Arvostelijoiden mielestä järjestelmä on vain lisä Venäjän pyrkimyksiin estää tiettyjen verkkopalveluiden käyttö.

Kiinassa on luotu niin kutsuttu "Kiinan suuri palomuuri", joka filtteröi sisältöä ja rajoittaa pääsyä ulkomaisille verkkosivuille. Kaikki aktivistit ja asiantuntijat eivät kuitenkaan ole vakuuttuneita, että Venäjällä olisi tarvittavia resursseja vastaavan järjestelmän käyttöönottoon.

Tuoreimmat aiheesta

Venäjä