Venäjä torppasi jälleen Syyrian kaasu-iskujen tutkinnan jatkon

YK:n ryhmän autosaattue Damaskoksessa 26.8.2013.
Tutkinnassa on yritetty selvittää, kuka tai ketkä ovat Syyrian konfliktin aikana tehtyjen kaasuiskujen takana.EPA
Julkaistu 18.11.2017 07:02

MTV UUTISET-STT-AFP

Venäjä on jälleen käyttänyt veto-oikeuttaan YK:n turvallisuusneuvoston äänestyksessä Syyrian kaasu-iskujen tutkinnan jatkosta. Japanin päätöslauselmaehdotus olisi antanut kaasuiskuja tutkineelle paneelille kuukauden jatkoajan.

Venäjä oli jo aiemmin ilmoittanut vastustavansa luonnosta. Neuvoston 15 jäsenestä luonnoksen puolesta äänesti 12. Kiina pidättäytyi äänestämästä asiassa ja Bolivia puolestaan äänesti luonnosta vastaan.
Kaikkiaan Venäjä on nyt käyttänyt veto-oikeuttaan 11 kertaa estääkseen turvallisuusneuvoston toimia, jotka kohdistuvat sen liittolaiseen Syyriaan.

Äänestyksen jälkeen Yhdysvaltain YK-lähettiläs Nikki Haley sanoi neuvostolle, ettei Venäjällä ole kiinnostusta löytämään ratkaisua paneelin tutkinnan pelastamiseksi.

Hayleyn mukaan Venäjä ei aio hyväksyä mitään mekanismia, joka saattaisi kohdistaa valokeilan sen liittolaiseen Syyriaan kemiallisten aseiden tutkinnassa.

Turvallisuusneuvosto kokoontui vielä äänestyksen jälkeen suljetuin ovin Ruotsin vaatimuksesta. Ruotsin YK-lähettiläs Olof Skoogin mukaan jäsenien on varmistettava, että kaikki keinot on huomioitu ennen kuin paneelin mandaatti päättyy.

Myös USA:n ja Venäjän ehdotukset kaatuivat

Turvallisuusneuvosto äänesti varhain perjantaina Suomen aikaa kumoon Venäjän luonnoksen Syyrian kaasuiskujen tutkinnasta. Venäjä esitti tutkinnan mandaatille jatkoa, mutta muutetulla tutkijapaneelilla.
Torstaina Venäjä taas esti veto-oikeudellaan Yhdysvaltain luonnoksen tutkinnan jatkamisesta. Yhdysvallat ehdotti tuolloin paneelille vuoden jatkoa.

Venäjän ehdotuksen kaaduttua Japani heitti pöytään oman päätöslauselmaehdotuksensa, jossa se pyysi neuvostoa jatkamaan kaasuiskuja tutkineen paneelin mandaattia 30 päivällä. Japanin ehdotuksen tarkoituksena oli saada lisäaikaa, jotta tutkinnan jatkolle voitaisiin löytää kompromissiratkaisu.

YK:n ja Kemiallisten aseiden kieltojärjestö OPCW:n yhteisen paneelin tutkinnassa on yritetty selvittää, kuka tai ketkä ovat Syyrian sodan aikana tehtyjen kaasuiskujen takana.

Paneeliin kriittisesti suhtautunut Venäjä tyrmäsi lokakuussa YK:n selonteon, jonka mukaan Syyrian presidentin Bashar al-Assadin hallinto oli Khan Sheikhunin huhtikuisen kaasuiskun takana. Sariini-iskussa 4. huhtikuuta kuoli YK:n mukaan yli 80 ihmistä.
Syyrian hallinto on kiistänyt syytökset.

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat