Ukrainan puolustusministeriön mukaan venäläiset ryöstivät Hersonissa jopa eläintarhan: "Varasta pesukarhu ja kuole" – MTV seurasi sotaa

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssotaa ja sen vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa maanantaina 14. marraskuuta 2022.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


  • Ukrainan joukot ovat vallanneet takaisin Hersonin kaupungin
  • Zelenskyi: Yli 41 asuinaluetta vapautettu Etelä-Ukrainassa
  • Kahovkan pato on vaurioitunut räjähdyksessä
  • Venäjä liitti miehittämänsä alueet laittomasti itseensä syyskuun lopulla
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

18.13: Putin palautti Neuvostoliiton ajan sankariäiti-tittelin – kriteerinä yli kymmenen lasta

Venäjän presidentti Vladimir Putin on ojentanut ensimmäiset sankariäiti-palkinnot sitten Neuvostoliiton romahtamisen.

Sankariäiti-tittelin ja -palkinnon saajilla on yli kymmenen lasta. Palkittujen joukossa oli muun muassa Putinin liittolaisen Tshetshenian johtajan Ramzan Kadyrovin puoliso Medni Kadyrova.

Palkinnon arvo on miljoona ruplaa eli noin 16 000 euroa. Titteli annetaan Kremlin määritelmän mukaan "suurista ansioista perheinstituution vahvistamisessa ja lasten kasvattamisessa".

Neuvostoliiton aikana sankariäiti-titteli jaettiin vuosina 1944–1991.

Putin on jo kauan kehottanut venäläisiä hankkimaan lisää lapsia. Myös niin sanotut perinteiset arvot ovat olleet keskeisellä sijalla hänen kaksi vuosikymmentä jatkuneella valtakaudellaan.

16.57: Ukraina sanoo ottaneensa kiinni siviiliasuisen venäläissotilaan Hersonissa

Ukraina kertoo ottaneensa kiinni siviiliasuun pukeutuneen venäläissotilaan Hersonin alueella, josta Venäjä sanoi vetäneensä joukkonsa viime viikolla.

Ukrainan mukaan turvallisuuspalvelu SBU otti miehen kiinni vapautetulla Hersonin alueella.

Mies oli yrittänyt uskotella olevansa "paikallinen". Kuitenkin puhuttuaan SBU:n edustajien kanssa mies oli myöntänyt olevansa Venäjän armeijan sotilas, kerrottiin SBU:n lausunnossa. 

14.47. Ukrainan puolustusministeriö: Venäläiset varastivat Hersonista kaiken

Ukrainan puolustusministeriön mukaan venäläiset joukot olivat varastaneet Hersonista kaiken ennen perääntymistään.

Puolustusministeriö kertoo, että taidegallerioista on varastettu maalauksia, museoista antiikkia ja kirjastoista historiallisia kirjoja.

Puolustusministeriön tviitin mukaan eläintarhastakin varastettiin pesukarhu. Ministeriö on liittänyt tviittiinsä tapauksesta kuvatun videon. Videolla näkyy tilanne, jossa pesukarhu siirrettiin eläintarhasta kuljetushäkkiin.  "Varasta pesukarhu ja kuole", todetaan tviitissä.

10.54: Zelenskyi vierailee Hersonissa

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on käynyt Hersonin kaupungissa Etelä-Ukrainassa, kertovat presidentinkanslian lähteet. Ukrainan joukot valtasivat Hersonin viime viikolla Venäjän joukkojen vetäydyttyä.

Zelenskyi sanoi aikaisemmin päivittäisessä puheessaan, että Venäjän joukot ovat syyllistyneet Hersonin alueella sotarikoksiin. Presidentin mukaan tutkijat ovat kirjanneet jo yli 400 sotarikosta.

Venäjä väitti Zelenskyin vierailusta huolimatta, että Herson kuuluu yhä Venäjälle.

– Jätämme kommentoimatta tätä asiaa, Kremlin edustaja Dmitri Peskov totesi Zelenskyin vierailusta.

– Huomaattehan, että tämä alue kuuluu Venäjän liittovaltioon, Peskov kuitenkin lasketteli.

10.24: Tulossa oleva talvi vaikuttaa suuresti Ukrainan sodan taisteluihin, sanoo Britannian puolustusministeriö

Tulossa oleva talvi vaikuttaa suuresti Ukrainan sodan taisteluihin, kertoo Britannian puolustusministeriö päivittäisessä tiedusteluraportissaan Twitterissä.

Päivänvaloa riittää alle yhdeksäksi tunniksi, kun sitä keskikesällä on 15–16 tuntia. Tämän vuoksi hyökkäykset vähenevät ja etulinjassa keskitytään enemmän puolustusasemiin.

Pimeänäkölaitteiden puute lisää entisestään haluttomuutta taistella öisin. 

Päivän ylin lämpötila putoaa syys- ja lokakuun 13 asteesta nollaan joulukuusta helmikuuhun. Jos joukoilla ei ole sopivaa talvivarustusta ja -majoitusta, kylmyyden aiheuttamat vammat ovat todennäköisiä, puolustusministeriö kirjoittaa.

Samoin se aika, joka on käytettävissä pahasti haavoittuneen sotilaan saamiseen hoitoon niin, että hänet voidaan pelastaa, lähes puolittuu, mikä tekee yhteenotoista vihollisen kanssa entistä vaarallisempia.

Lisääntyvät sateet, kova tuuli ja lumipyry tulevat entisestään laskemaan Venäjän joukkojen muutenkin huonoa taistelumoraalia ja vaikeuttavat huoltoa. Esimerkiksi aseiden huolto on sovitettava olosuhteisiin, mutta siitä huolimatta riski sille, että aseet eivät toimi, kasvaa.

6.20: Uusi-Seelanti lupaa lisää joukkoja kouluttamaan ukrainalaisia

Uusi-Seelanti lupasi tänään, että se lähettää 66 henkelä lisää Isoon-Britanniaan auttamaan ukrainalaissotilaiden koulutuksessa.

Uusi-Seelanti on vanhastaan toimittanut 120 hengen ryhmän puolustusvoimiensa henkilöstöä koulutustehtäviin.

Maa lupasi lisäksi voimistaa tiedusteluyhteistyötään ja muun muassa tukea logistiikkaa Euroopassa.

Maa ei sijoita joukkojaan Ukrainaan.

6.10: Ukrainan sodan päättäminen olisi parasta, mitä maailmantaloudelle voidaan tehdä, sanoo Yhdysvaltojen Yellen

Ukrainan sodan päättäminen olisi paras asia, joka maailmantaloudelle voidaan tehdä, sanoo Yhdysvaltojen valtiovarainministeri Janet Yellen. Yellenin mukaan Venäjän aloittaman sodan lopettaminen on myös moraalisesta näkökulmasta välttämätöntä.

22.32: Zelenskyi: Hersonissa paljastunut yli 400 venäläisten tekemää sotarikosta 

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan tutkijat ovat paljastaneet yli 400 venäläisjoukkojen tekemää sotarikosta Hersonin alueella.

Zelenskyin mukaan alueelta on löytynyt sotilaiden ja siviilien ruumiita. Zelenskyin kertoo, että alueelta on pidätetty venäläisiä sotilaita. 

Venäjän joukot vetäytyivät menneellä viikolla Hersonissa Dneprjoen itäpuolelle, ja Ukrainan joukot saivat haltuunsa Hersonin kaupungin. 

Muualla Ukrainassa Venäjä on miehittämillään alueilla väitetysti esimerkiksi teloittanut ja kiduttanut siviilejä.

Voit lukea lisää sunnuntain tapahtumista sunnuntain 13.11. seuranta-artikkelistamme.

Lue myös:

    Uusimmat