MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa perjantaina 15. heinäkuuta.

  • Neuvottelut viljan viennistä etenivät sopimukseen 
  • Pohjois-Korea tunnustanut Donetskin ja Luhanskin "kansantasavallat"
  • YK: Lähes 9 miljoonaa ihmistä paennut Ukrainasta
  • Venäjän nukkehallinto asetti Hersoniin uuden hallinnollisen johtajan
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022
  • Venäjän hyökkäys käynnisti keskustelun Naton roolista. Lue kaikki Nato-uutiset täältä

Lauantain 16. heinäkuuta seuranta löytyy täältä.

23.27: Venäjän puolustusministeriö: Sopu Ukrainan viljan viennin vapauttamiseksi jo lähellä

Ukraina ja Venäjä ovat neuvotelleet tällä viikolla Istanbulissa Turkissa Ukrainan viljan viennin vapauttamisesta. Nämä olivat ensimmäiset suorat neuvottelut Venäjän ja Ukrainan välillä sitten maaliskuun.

Venäjän mukaan niistä ei pidä kuitenkaan tehdä johtopäätöksiä siitä, että neuvottelut Venäjän ja Ukrainan välillä jatkuisivat laajemminkin.

Venäjän ja Ukrainan valtuuskunnat keskustelivat Turkissa toissa päivänä jumiutuneiden viljatoimitusten jatkamisesta Mustallamerellä.

Turkin puolustusministerin Hulusi Akarin mukaan maat edistyivät neuvotteluissa pitkälle ja tapaavat Turkissa ensi viikollakin. Maat saattavat silloin ilmoittaa päässeensä sopuun viljasaarron purkamisesta.

Akarin mukaan maat sopivat yhteisistä turvatarkastuksista satamissa sekä kulkuväylien turvaamisesta Mustallamerellä.

Venäjän puolustusministeriön mukaan sopu Ukrainan viljan viennin vapauttamiseksi on jo lähellä. 

Ukraina on yksi maailman suurimmista vehnän ja muun viljan viejistä, mutta Venäjän sota-alukset Mustallamerellä sekä ukrainalaisten miinat ovat estäneet toimitukset. Elintarvikkeiden hinnat ympäri maailmaa ovatkin nousseet Venäjän hyökättyä Ukrainaan helmikuussa.

19.25: Ukraina on saanut ensimmäisen M270-raketinheittimen

Ukrainan puolustusministeri Oleksii Reznikov kertoo Twitterissä Ukrainan saaneen ensimmäisen M270-raketinheittimen. Reznikovin mukaan M270 on hyvä lisäys taistelukentille HIMARS-raketinheittimien kanssa. 

18.41: BBC: Separatistien vangiksi jäänyt avustustyöntekijä on kuollut Donetskissa

Venäjän joukkojen vangiksi jäänyt Britannian kansalainen Paul Urey on kuollut separatistien hallitsemassa "Donetskin kansantasavallassa" Itä-Ukrainassa. Asiasta uutisoi muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC.

45-vuotias mies oli BBC:n mukaan alueella avustustöissä. 

Donetskin viranomaisten mukaan hän kuoli viime sunnuntaina "sairauksiin ja stressiin". 

Ureyn äiti oli kertonut aiemmin olleensa erittäin huolissaan poikansa hyvinvoinnista, koska hänellä oli tyypin 1 diabetes ja hän tarvitsi insuliinia.

Britannia ilmoittaa pyytävänsä Ukrainalta ja Venäjän hallitukselta kiireellisen selvityksen miehen kuolemasta. Ulkoministeri Liz Truss sanoi lausunnossaan olevansa järkyttynyt tapahtuneesta. Hänen mukaansa Venäjän on kannettava asiassa täysi vastuu.

Urey pidätettiin huhtikuussa tarkastuspisteessä lähellä Zaporižžjan kaupunkia. Häntä syytettiin toimimisesta palkkasoturina.

Miestä pidettiin vankina yhdessä toisen Dylan Healy -nimisen miehen kanssa. Heidän on kerrottu yrittäneen pelastaa taisteluissa loukkuun jäänyttä naista ja hänen perhettään.

16.21: EU-komissaari: Kulta lisätään pakotelistalle

Kulta lisätään EU:n Venäjän vastaisten pakotteiden listalle unionin seuraavassa pakotepaketissa, sanoo EU-komissaari Maros Sefcovic.

Sefcovicin mukaan EU:ssa selvitetään parhaillaan keinoja, joilla kulta voitaisiin lisätä osaksi pakotejärjestelmää.

Slovakialaiskomissaarin mukaan kulta on tärkeä vientihyödyke Venäjälle.

Sefcovicin mukaan vedenpitävän tuontikiellon pystyttäminen on monimutkainen tehtävä, sillä se edellyttää muun muassa valvontajärjestelmien perustamista.

– Heti kun pääsemme asiassa ratkaisuun jäsenmaiden tasolla, me julkistamme sen, Sefcovic sanoi Prahassa ennen kaupungissa alkanutta EU-maiden eurooppaministerien epävirallista kokousta.

Venäläisen kullan tuontikiellolla EU seuraisi johtavien teollisuusmaiden G7-ryhmän viime kuun lopussa asettamaa vastaavanlaista kieltoa.

EU on tähän mennessä hyväksynyt kuusi Venäjän vastaista pakotepakettia, joista uusimmassa sovittiin venäläisen öljyn osittaisesta tuontikiellosta.

16.18: Brasilian Bolsonaro ja Ukrainan Zelenskyi tapaavat maanantaina

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin on määrä käydä ensi maanantaina puhelinkeskustelu brasilialaisen kollegansa Jair Bolsonaron kanssa.

Bolsonaro ennakoi tulevaa juttutuokiota medialle seuraavin sanankääntein.

– Tiedän, miten tilanne ratkaistaan, mutta en aio kertoa kellekään, Bolsonaro sanoi.

– Voin jakaa ajatustani vähän. Miten sota Argentiinan ja Iso-Britannian välillä päättyi vuonna 1982? Se on jotain samantapaista, Bolsonaro jatkoi.

Argentiinan ja Britannian eripura Falklandin saarista kiristyi huhtikuussa 1982 sodaksi, kun Argentiina yritti miehittää saaret.

Britannian arvioitiin vain hyväksyvän tämä, mutta toisin kävi ja argentiinalaisjoukkojen tappio kaksikuukautisessa sodassa johti maata johtaneen sotilasdiktatuurin kaatumiseen. Saaret ovat yhä Brittien hallinnassa. 

Bolsonaro on tähän mennessä suhtautunut Venäjän ja Ukrainan väliseen sotaan neutraalisti.

13.25: Kuvernööri: Venäjä hyökkää Mykolaivin koulutusta vastaan 

Venäjä on iskenyt ainakin kymmenen ohjuksen voimin Etelä-Ukrainassa sijaitsevaan Mykolaivin kaupunkiin, sanoo alueen kuvernööri Vitaliy Kim Twitterissä.

Kimin mukaan Venäjä hyökkäsi ohjuksilla kaupungin kahteen suurimpaan yliopistoon. Kuvernöörin mukaan Venäjä hyökkää kaupungin koulutusta vastaan.Kuvernööri pyytää kaikkien demokraattisten maiden yliopistoja kutsumaan Venäjää terroristiksi.

11.42: Brittitiedustelu: Venäjän seuraava kohde on todennäköisesti Bahmutin kaupunki

Itä-Ukrainassa sijaitseva Bahmutin kaupunki on todennäköisesti Venäjän joukkojen seuraava kohde, kunhan asema Siverskin kaupungissa on varmistettu, arvioi Britannian puolustusministeriön sotilastiedustelu.

Venäjä havittelee Siverskiä, koska se avaisi reitin Slovjanskin ja Kramatorskin kaupunkeihin, ministeriö arvioi.

Brittitiedustelun mukaan Venäjä pommitti strategisesti tärkeää Käärmesaarta hävittäjillä keskiviikkona. Venäjä kuitenkin epäonnistui hyökkäysyrityksessä.

Venäjä vetäytyi Käärmesaarelta kesäkuun lopulla ja yrittää nyt estää Ukrainaa käyttämästä saarta.

9.23: Ajatushautomo: Venäjä valmistelee uutta hyökkäystä

Venäjän ”operatiivinen tauko” Ukrainassa pitkälti jatkuu, kirjoittaa amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita varsinaista taukoa sotatoimista. Tarkemmin niin sanotun operatiivisen tauon merkityksestä voi lukea täältä.

Venäjä on ISW:n mukaan jatkanut raskaita tykistökeskityksiä, ohjusiskuja ja ilmahyökkäyksiä pitkin eturintamaa.

– Venäjä todennäköisesti aloittaa laajemman hyökkäyksen (Itä-Ukrainan) Slovianskin, Siverskin ja Bakhmutin -suunnalla pian, mutta tarkka aika ja paikka eivät ole vielä pääteltävissä, ISW kirjoittaa.

8.32: Pohjois-Korean mukaan Ukraina ei voi puhua itsemääräämisoikeudesta auttaessaan Yhdysvaltoja

Pohjois-Korean ulkoministeriö sanoo, että Ukrainalla ei ole oikeutta ottaa esiin suvereniteettikysymyksiä sen jälkeen, kun Ukraina liittyi Yhdysvaltojen "epäoikeudenmukaisiin ja laittomiin" toimiin, mitkä Pohjois-Korean mukaan loukkasivat Pjongjangin suvereniteettia.

Pohjois-Korean valtion tiedotusvälineet julkaisivat ministeriön lausunnon sen jälkeen, kun valtio tunnusti virallisesti niin kutsuttujen Donetskin ja Luhanskin kansantasavaltojen itsenäisyydet.

Ukraina katkaisi suhteet Pohjois-Koreaan tunnustuksen jälkeen ja kutsui sitä yritykseksi heikentää sen suvereniteettia ja alueellista koskemattomuutta.

5.23: Zelenskyi kehotti kansainvälistä yhteisöä tunnustamaan Venäjän terroristivaltioksi

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kehotti kansainvälistä yhteisöä tunnustamaan Venäjän virallisesti terroristivaltioksi Vinnytsian hyökkäyksen jälkeen.

– Venäjä on osoittanut suhtautumisensa kansainväliseen oikeuteen, Eurooppaan ja koko sivistyneeseen maailmaan, Zelenskyi sanoi.

Kenelläkään ei voi olla epäilyksiä siitä, etteikö mahdollisimman pian tarvittaisi erityistuomioistuinta Venäjän hyökkäystä varten.   

Zelenskyin huomautukset tulivat sen jälkeen, kun ohjukset osuivat Vinnytsian kaupunkiin torstaina. Presidentti sanoi, että 23 kuolleiden joukossa oli kolme alle 10-vuotiasta lasta.

Zelenskyyn mukaan lopullinen uhrien määrä Vinnytsiassa ei ole vielä selvillä, sillä raivaustyöt ovat vielä käynnissä. Presidentin mukaan kadonneiksi ilmoitettuja ihmisiä on kymmeniä.

– Yksi ohjuksista tuhosi Neuromed-lääkärikeskuksen. Sisällä oli siviilejä, hän sanoi.

TORSTAI 14.7.

22.15: Vinnytsjan iskujen uhriluku kasvaa 

Presidentti kertoi aiemmin torstaina, että iskuissa on kuollut ainakin 20 ihmistä, mukaan lukien pieni lapsi. Uutistoimisto AFP:n mukaan pelastusviranomaiset kertoivat torstai-iltana uhriluvun nousseen 23 kuolleeseen. Kolme kuolleista oli ukrainalaisen Kyiv Postin mukaan lapsia. Pelastusviranomaiset etsivät 39 kateissa olevaa ihmistä ohjusiskun jäljiltä. Lisäksi ainakin 90 ihmistä on haavoittunut.

–  Joka päivä Venäjä tuhoaa siviiliväestöä, tappaa ukrainalaisia lapsia ja ampuu ohjuksia siviilikohteisiin. Paikkoihin, joissa ei ole mitään sotilaallista. Mitä tämä on, ellei avoin terroriteko, Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kirjoitti Telegramissa.

17.45: Ohjusiskut Vinnytsjassa tehtiin venäläisestä sukellusveneestä

Ukrainalaislähteiden mukaan ohjusiskut tehtiin Mustallamerellä purjehtineesta venäläisestä sukellusveneestä, uutistoimisto AFP kertoi. Ukrainalaislähteet väittivät onnistuneesti ampuneensa kaksi ohjuksista alas ennen niiden osumista.

Presidentti kertoi videoteitse torstaina, että iskuissa on kuollut ainakin 20 ihmistä, mukaan lukien pieni lapsi. Lisäksi ainakin 25 on haavoittunut. 

Torstain seurantaan pääset tästä

Lue myös:

    Uusimmat