Maansa veriseen sotaan johdattanut Venäjän presidentti Vladimir Putin on eristäytyneempi kuin koskaan, kirjoittaa yhdysvaltalainen Washington Post -sanomalehti.
KGB:n agenttina uransa aloittanut Putin ei ole koskaan ympäröinyt itseään suurella hovilla, vaan presidentti on pitänyt lähipiirinsä pienenä. Tämä Putinin uskottujen piiri on koostunut muun muassa vanhoista ystävistä ja luottomiehistä.
Putinia on pidetty myös ihmisenä, joka ei koskaan täysin luota muihin ihmisiin tai uskoudu heille.
Washington Postin mukaan kuilu Venäjän eliitin ja Putinin välillä näyttää kuitenkin kasvaneen entisestään. Tiedot perustuvat venäläisiltä liike-elämän edustajilta, viranomaisilta sekä analyytikoilta saatuihin arvioihin.
– Putin tuntee nyt ystäviensä kaikkoamisen. Lukashenka on ainoa, jonka luona hän voi vakavasti otettavana vierailla. Loput tapaavat hänet vain, kun se on tarpeen, nimettömänä puhunut virkamieslähde Venäjän hallinnossa kertoo.
Lue myös: Ukraina julkaisi videon venäläisten ammusvaraston tuhosta Luhanskin alueella: "Odotimme, kunnes BUUM!"
Valko-Venäjän diktaattori Aljaksandr Lukashenka ja Putin tapasivat hiljattain Minskissä. Valko-Venäjän diktaattori päästi kenties tahattomasti suustaan turhankin totuudenmukaisen lausahduksen, vaikka tarkoittikin ilmiselvästi sen vitsiksi.
– Me olemme molemmat hyökkääjiä ja myrkyllisimpiä sekä haitallisimpia ihmisiä koko tällä planeetalla. Vain yksi asia aiheuttaa kiistaa: kumpi meistä on sitä enemmän, Lukashenka lausui.
Kauppasuhteet romuttuivat hetkessä
Venäjän sota on tuhonnut vuosikymmeniä rakennetut kauppasuhteet lännen kanssa, ja Putin on yrittänyt paikata valtavaa aukkoa lisäämällä yhteistyötä ja kaupankäyntiä esimerkiksi Intian ja Kiinan kanssa.
Tämän suunnitelman toimivuus on kaikkea muuta kuin varmaa, sodan jatkuttua jo kohta vuoden.
Esimerkiksi Intian pääministeri Narendra Modi toivoi hiljattain venäläislehti Kommersantissa loppua sodan aikakaudelle.
– Me luimme ja ymmärrämme asian. Uskomme Putinin havainneen saman, venäläinen hallinnon lähde sanoo.
Putin tapasi joulukuun loppupuolella entisistä neuvostomaista koostuvien IVY-maiden johtajia Pietarissa. Juhlapuheista huolimatta Venäjän vaikutusvalta entisiin neuvostomaihin on hiipumassa.
Putin yritti vastikään pönkittää ja korostaa suhteitaan kiinaan videopuhelulla Kiinan presidentin Xi Jinpingin kanssa.
Presidentti Xi sanoi olevansa valmis parantamaan maidenvälistä strategista yhteistyötä, mutta totesi myös tiedostavansa ”monimutkaisen ja kiistaa aiheuttavan kansainvälisen tilanteen”. Xi ilmaisi sotaa koskevat huolensa jo syksyllä.
Lue myös: Eksyikö Putin Tolkienin Keskimaahan? Presidentti jakoi läheisille liittolaisilleen mahtisormukset
Eliitti: Onko Putinilla mitään suunnitelmaa?
Venäjän eliitti on alkanut Washington Postin tietolähteiden mukaan kyseenalaistaa yhä enemmän, onko presidentti Putinilla todellisuudessa suunnitelmaa Ukrainan tilanteen ratkaisemiseksi.
Ukrainan vastahyökkäys johti tilanteeseen, jossa Venäjä menetti laajoja osia valtaamistaan alueista Hersonissa ja idässä Harkovassa.
Washington Postin haastattelujen perusteella Venäjän eliitti on jakautunut niihin, jotka haluavat laajentaa sotaa ja niihin, jotka haluavat verenvuodatuksen loppuvan.
Putin on järjestänyt hiljattain useita näyttäviä mediatempauksia poseeraten muun muassa sotilaiden keskellä ja vastaten Kremlin luottotoimittajien kysymyksiin. PR-temppujen teho on kyseenalainen.
Eliittiin kuuluva henkilö kertoo amerikkalaislehdelle, etteivät venäläiset tiedä, mitä alkaneena vuonna tapahtuu. Ihmiset kyseenalaistavat myös sen, tietääkö Putin itsekään, kuinka seuraavaksi tulisi toimia.
– Hänen ympärillään olevat ihmiset ovat valtavan turhautuneita. Presidentti ei selvästikään tiedä, mitä tehdä, eräs venäläismiljardööri on kuvannut tunnelmia.
Venäläisen valtionhallinnon lähteen mukaan Putinin ainoa suunnitelma vaikuttaa olevan lännen ja Ukrainan pakottaminen neuvotteluihin Ukrainan kriittiseen infraan kohdistuvien ilmaiskujen avulla.
Kreml on antanut myös ymmärtää, että Venäjän Ukrainalta varastamat alueet tulisi hyväksyä osaksi Venäjää, jotta rauhanprosessi voisi käynnistyä.
Putin on yrittänyt lisäksi kääntää aloittamansa sodan lännen syyksi. Hän on syyttänyt Länsimaita, Yhdysvaltoja ja Natoa sodan pitkittymisestä.
Putin julisti joulun aikaan olevansa valmis neuvotteluihin, vaikka Venäjä jatkoi Ukrainan murjomista ohjuksilla.
– Mutta Putin on ainoastaan valmis neuvottelemaan omilla ehdoillaan, lähde hallinnossa sanoo.
"Esiintyminen vaatisi suunnitelman"
Venäläinen miljardööri, lähde hallinnossa sekä useat analyytikot nostavat esiin myös Putinin päätöksen perua vuosittaisen linjapuheensa maan liittoneuvostolle. Kyseisessä puheessa presidentti kertoo yleensä suunnitelmistaan seuraavalle vuodelle.
Putin perui myös vuosittain maratonlähetyksen, jossa presidentti on perinteisesti vastannut tuntien ajan kysymyksiin suorassa tv-lähetyksessä.
Lähetys olisi voinut olla presidentille riski, sillä paikalle on yleensä saapunut satoja toimittajia eri puolilta Venäjää. Etenkin syrjäseuduilla on oltu tyytymättömiä, sillä näiltä seuduilta värvättyjä miehiä on kuollut sodassa suhteessa enemmän kuin muilta alueilta kotoisin olevia.
Myös liikekannallepano sekä sen kohdistaminen tiettyihin Venäjän etnisiin ryhmiin aiheutti kiukkua.
– Esiintyminen vaatisi suunnitelman, mutta sellaista ei ole. Uskoisin, etteivät he tiedä mitä sanoa.
– Putin on eristäytynyt eikä pidä muutenkaan ihmisten kanssa juttelemisesta. Hänen ympärillään on hyvin pieni piiri, joka on vain kutistunut entisestään, miljardööri kuvailee.
Uusi vuosi, mutta miten käy sodan?
Vaikka Venäjällä tehdyt mielipidemittaukset kielivätkin siitä, että valtaosa väestöä tukee vielä Putinia, maan eliitin tilannekuva on se, että alkaneena vuonna tilanne muuttuu vaarallisemmaksi.
– Emme tiedä, mitä tulevaisuudessa tapahtuu. Ehkä mobilisaatiossa tulee toinen kierros. Taloudellinen tilanne alkaa heikentyä jo vakavammin, Venäjän diplomaattipiireihin kuuluva henkilö kertoo nimettömänä.
– Kuinka hän voisi kertoa meille kaiken menneen suunnitelmien mukaan, kun sodan oli määrä olla ohi muutamassa päivässä ja se jatkuu edelleen, lähde hallinnossa sanoo.
Aiemmin Kremlissä neuvonantajana toimineella, haukkamaiseksi kuvatulla, Sergei Markovilla on tilanteesta oma näkemyksensä. Markov on nykyisinkin yhteyksissä Putinin hallinnon jäseniin.
Markovin mukaan Putinilla ei vielä ole vastausta edessä siintävään perustavaa laatua olevaan kysymykseen.
– Polkuja on tarjolla kaksi. Toisessa vaihtoehdossa armeija jatkaa taistelua ja samaan aikaan muu yhteiskunta elää normaalia elämää, kuten päättyneenä vuonna.
– Toinen polku on toisen maailmansodan aikainen tie, jossa kaikki valjastettiin tekemään työtä sodan ja voiton puolesta. Tuolloin sekä kansa että talous mobilisoitiin.
Lue myös: ISW: Venäläiset sotabloggaajat tylyttävät maansa puolustusministeriötä: "Sotarikos, johon edes neuvostokomentajat eivät syyllistyneet"
Markov itse kannattaa sodan laajentamista entisestään. Tätä vaihtoehtoa jarruttavat kuitenkin Venäjän armeijan hupenevat resurssit ja asevoimien kohtaamat muut vaikeudet.
Myös liikekannallepanossa sotaan värvättyjen miesten kouluttaminen ja varustaminen on tuonut omat pulmansa.
– On tosiasia, että näillä 300 000 mobilisoidulla ei ole tarpeeksi aseita. Milloin he saavat niitä? Putinilla ei ole vastausta tähänkään kysymykseen, Markov sanoo.
Markovilla on oma näkemyksensä myös Intian ja Kiinan reaktioista sotaan. Sotahaukan mielestä Putin ei voittanut sotaa tarpeeksi nopeasti, mikä sai maat epäröimään.
– Kahden kesken nämä maat sanovat, että voita nopeammin, mutta jos et voita, emme voi rakentaa kanssasi hyviä suhteita. Joko voitat tai myönnät tappion, sillä me haluamme sodan loppuvan niin pian kuin mahdollista, Markov väittää Intian ja Kiinan strategiasta.
Lue lisää: Sota sulki monia matkakohteita, mutta tuhannet venäläiset äidit eivät jääneet neuvottomiksi: "Argentiinan passi avaa lapselleni ovia"
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.