Venäjän hiihtopiireissä kuohuu: Jelena Välbe syyttelee valmentajia, urheilijoiden välillä eripuraa – Vladimir Putinilla on kaiken keskellä oma suosikkinsa

3:28img
Ristomatti Hakola ja Joni Mäki jättivät Venään pronssille pariviestissä. Kaksikko kommentoi MM-hopeamitalejaan tuoreeltaan MTV Urheilulle sunnuntaina.
Julkaistu 04.03.2021 10:30
Toimittajan kuva

Mikko Hyytiä

mikko.hyytia@mtv.fi

Hiihdon MM-kisoista on tulossa venäläisittäin odotuksiin nähden pettymys. Puolitoistaviikkoinen kisarupeama on kääntymässä jo loppusuoralle, eikä mitalitili ole karttunut siihen tahtiin kuin itänaapurissa odotettiin. Kulisseissakin kuohuu.

LUE MYÖS: Tunnelma kiristyy Venäjän hiihtomaajoukkueessa – syyllisen epäonnistumiseen löytänyt Jelena Välbe jyrähti

LUE MYÖS: Aleksandr Bolshunov latasi uhmakasta tekstiä Joni Mäelle – teki tylyn tempun joukkuekaverilleen

Venäjän maajoukkueen sisäinen tilanne nousi otsikoihin viime viikonloppuna käytyjen pariviestien jälkeen, kun Aleksandr Bolshunov jätti parinsa Gleb Retivihin yksin lumeen sen jälkeen, kun tämä oli taipunut ankkuriosuudella Norjan Johannes Hösflot Kläbolle ja Suomen Joni Mäelle. Samaan aikaan Erik Valnes ja Ristomatti Hakola olivat kyllä omia ankkureitaan vastassa.

Bolshunov ei ollut, koska hän oli pettynyt Retivihin panokseen, ja hän teki tämän pettymyksensä selväksi myös haastatteluissa. Bolshunov oli lähettänyt Retivihin ankkuriosuudelle 4,3 sekunnin johtoasemassa Norjaan nähden.

– Kun on todellinen mahdollisuus päihittää Norja sprintissä, eikä se onnistu, olet totta kai pettynyt. Tänään oli mahdollisuus, hän sanoi.

Tähdet riidoissa keskenään

Pariviestien joukkuevalintojen yhteydessä ihmeteltiin, miksi Venäjä valitsi toiseksi hiihtäjäkseen Retivihin eikä Sergei Ustjugovia, joka on sentään pariviestin maailmanmestari vuodelta 2017.

Ustjugov toki aloitti kansainvälisen kilpailukautensa koronatartunnan vuoksi vasta kuukausi ennen MM-kisoja, mutta hän väläytti kuntoaan kisojen avausmatkalla sprintissä, jossa hän sijoittui heti Bolshunovin jälkeen viidenneksi.

Selitys Retivihin valintaan löytyy siitä, etteivät Bolshunov ja Ustjugov tule lainkaan toimeen keskenään. Maailmancupia tällä kaudella dominoinut Bolshunov oli kisoihin lähdettäessä suurin suosikki hiihtokuninkaaksi, joten hän sai päättää.

Bolshunov vei Venäjällä hiihtokuninkaan tittelin Ustjugovilta vuoden 2018 olympialaisissa saavutettuaan kolme hopeaa. Ustjugovia ei päästetty Pyeongchangin kisoihin lainkaan mukaan, sillä Kansainvälinen olympiakomitea epäili hänen olleen osa Venäjällä paljastunutta, valtiojohtoiseksi todettua dopingohjelmaa. Ustjugovia vastaan ei kuitenkaan ole milloinkaan esitetty todisteita, eikä hän ole koskaan kärähtänyt dopingtestissä.

Ustjugovin tähti on ollut viime vuosina muutenkin laskussa erilaisten syiden, muun muassa loukkaantumisten ja sairasteluiden, takia. Bolshunov taas on tehnyt rakettimaista nousua maailman huipulle sijoituttuaan kaudella 2018–2019 maailmancupissa toiseksi ja vietyään sen viime kaudella nimiinsä ensimmäisen kerran.

Bolshunov on maan hiihtoliiton puheenjohtajan Jelena Välben suosikki, ja norjalaisen Dagbladetin mukaan presidentti Vladimir Putinkin pitää häntä tällä hetkellä yhtenä parhaista venäläisurheilijoista. Viime viikonloppuna Bolshunov sai presidentiltä lämpimät onnittelut yhdistelmäkisan maailmanmestaruudestaan.

– Rakas Aleksandr. Onnittelut voitostasi. Olet taas osoittanut vahvuutesi. Kaikki hiihtoa seuraavat venäläiset ovat onnellisia voitostasi. Toivotan sinulle kaikkea hyvää matkallasi kohti uusia voittoja, Putin sanoi norjalaisen Dagbladetin mukaan.

Neljä eri ryhmää

Venäjän maajoukkueen toimintapa on siinä mielessä erikoinen, että urheilijat on jaettu neljään eri valmennusryhmään. Näistä tunnetuimmat ovat saksalaisen päävalmentajan Markus Cramerin ja Juri Borodavkon vetämät ryhmät. Borodavko muistetaan hiihtopiireissä siitä, että hän on ollut aiemmin kahden vuoden toimintakiellossa dopingrikkomuksien takia.

Cramerin ryhmään kuuluvat Ustjugovin ja Retivihin lisäksi muun muassa Jevgeni Belov ja Julia Stupak. Dagbladet kutsuu tätä ryhmää "länsimaisesti suuntautuneimmaksi" valmennusryhmäksi.

Borodavkon ryhmässä ovat Bolshunovin lisäksi muun muassa Natalia Neprjajeva, kesken Oberstdorfin kisojen kotiin lähtenyt Denis Spitsov ja Aleksei Chervotkin.

Välbe on aiemmin näissä kisoissa kritisoinut erityisesti Cramerin ryhmään kuuluvia urheilijoita.

– Jälleen Cramerin ryhmä epäonnistuu. Voimme vain toivoa, että he ovat parempia jatkossa, Välbe sanoi Aftonbladetin mukaan yhdistelmäkisan jälkeen, kun maailmancupissa säännöllisesti palkintokorokkeelle noussut Stupak oli romahtanut 11. sijalle.

Maan menestyshaaveiden kannalta on varsin ongelmallista, että maajoukkue on jakautunut kuppikunniksi.

– Pohjoismaalaiset ovat tottuneet työskentelemään yhdessä, mutta Venäjällä tilanne on toinen. Eri ryhmien urheilijat eivät aina tule toimeen keskenään, vuoden 2010 olympiahopeamitalisti Aleksandr Pantshinski kuvaili Dagbladetin mukaan tilannetta venäläiselle Match-tv-kanavalle.

Näille sisäisille erimielisyyksille saatiin jonkinlainen vahvistus helmikuun lopulla, kun viime vuosina alavireisesti suoriutuneelta Ustjugovilta kysyttiin, pitäisikö hänen siirtyä Bolshunovin seuraksi Borodavkon ryhmään.

– Mieluummin lopetan kuin siirryn siihen ryhmään. Olen aikuinen, ja ymmärrän sen, mikäli jotkut eivät ole tyytyväisiä tuloksiini, mutta en vain kestä hänen harjoituskuormaansa. En ole Bolshunovin paras ystävä. En tiedä, miten hän harjoittelee, mutta olen kuullut, että hän harjoittelee paljon, kovaa ja yksin, Ustjugov sanoi uutistoimisto Tassille.

Tunne on molemminpuolinen.

– Voimme auttaa toisiamme kilpailuissa, mutta Sergei ja minä olemme kilpakumppaneita, emme läheisiä ystäviä, Bolshunov on todennut Dagbladetille.

Toisaalta urheilijoiden jakaminen eri ryhmiin ei sinällään tarkoita, etteivätkö he voisi tulla toimeen. Tämä nähtiin naisten pariviestin jälkeen, jossa Venäjää edustivat Cramerin ryhmän Stupak ja Borodavkon ryhmän Neprjajeva.

Stupak lähetti Neprjajevan ankkuriosuudelle toisena, aivan yhtä matkaa kärjessä vaihtaneen Ruotsin kanssa. Neprjajeva hyytyi ankkuriosuudella neljänneksi, mutta tästä huolimatta molemmat tukivat toisiaan pettymyksen hetkellä.

Oberstdorfin MM-hiihtojen päiväkohtaisen ohjelman näet tästä linkistä ja Suomen joukkueen tästä linkistä.

Tuoreimmat aiheesta

MM-hiihdot