Venäjän näytösvaalien päätöspäivälle odotetaan mielenosoituksia

Äänestys Venäjän kolmipäiväisissä presidentinvaaleissa päättyy tänään.

Kyse on poliittisesta näytelmästä, sillä Venäjän presidentti Vladimir Putinilla ei ole todellisia vastaehdokkaita ja käytännössä kaikki oppositiotoiminta Venäjällä on tukahdutettu.

Laajempia protesteja saattaa olla odotettavissa viimeisenä vaalipäivänä. Helmikuussa vankeudessa kuollut oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi ehti kehottaa kansalaisia saapumaan tuolloin äänestyspaikoille puoliltapäivin äänestämään jotakuta muuta kuin Putinia.

71-vuotias Putin on käytännössä ollut Venäjän johdossa koko tämän vuosituhannen ajan. Putin toimi kahden presidenttikautensa jälkeen pääministerinä vuosina 2008–2012, jolloin Putinin tukema Dmitri Medvedev toimi nimellisesti Venäjän presidenttinä.

Vuonna 2012 Putin palasi jälleen presidentiksi.

Venäjän perustuslakiin tehtiin vuonna 2020 muutoksia, jotta Putin voisi jälleen asettua ehdolle presidentinvaaleissa. Perustuslakiuudistuksen myötä Putinin aiemmat presidenttikaudet nollattiin ja hänen on mahdollista jatkaa taas kaksi kautta presidenttinä eli vuoteen 2036 asti.

Ilkivaltaa ja ilmaiskuja

Putin äänesti itse perjantaina internetissä. Yhä laajemmin käytössä olevan sähköisen äänestämisen on arvioitu helpottavan tulosten väärentämistä, jos Kremlillä on siihen tarvetta.

Äänestyksen ensimmäisenä päivänä perjantaina äänestyspaikoilla tehtiin ilkivaltaa. Useilla äänestyspaikoilla oli muun muassa kaadettu väriainetta vaaliuurniin.

Ukrainan ilmaiskut Venäjän raja-alueilla ja Venäjän Ukrainalta valtaamilla alueilla ovat jatkuneet äänestyspäivinä.

Näytösvaalit järjestetään myös Venäjän miehittämillä Ukrainan alueilla, jotka Venäjä on liittänyt laittomasti itseensä.

Lue myös:

    Uusimmat