Venäjän suurlähettiläs: Liberalismin retoriikalla pyritään edistämään itsekkäitä, epädemokraattisia tavoitteita

Venäjän suurlähettiläs Pavel Kuznetsov syytti länsimaita epädemokraattisista tavoitteista ja pyrkimyksestä ylläpitää monopoliasemaa kansainvälisissä asioissa. Kuznetsov piti maanantaina puheen Mikkelin kampuksella. Puhe oli sävyltään huomattavasti sovittelevampi kuin viime vuoden vastaava puhe.

– Maailmanjärjestyksessä on kiihtynyt polysentrisen maailman kehittyminen. Pyrkimys yksinapaisen maailmanjärjestyksen luomiseen on kuitenkin epäonnistunut. Uudet pelaajat tavoittelevat suurempaa vaikutusta ja kasvavia mahdollisuuksia. Tämä tuntuu ilmeisen epämukavalta niistä jotka ovat tottuneet monopoliasemaansa, Kuznetsov näpäytti puheensa aluksi, viitaten selkeästi Yhdysvaltoihin.

– Liberalismin retoriikalla pyritään usein edistämään itsekkäitä epädemokraattisia ratkaisuja.

Kuznetsovin mukaan eräät tahot eivät ole valmiita hyväksymään tosiasioita, ja kansainvälisen oikeuden normeja pyritään muuttamaan ja oikeuttamaan sillä omia toimia.

– Näiden toimijoiden mukaan itsenäisiä valtioita saa pommittaa hajalle ja kaataa epämukavan tuntuisia hallituksia, Kuznetsov jatkoi, ja viittasi todennäköisesti Syyriaan. Venäjä on tukenut Assadin hallitusta, päinvastoin kuin länsimaat.

Aiempaa maltillisempi puhe

Tänä vuonna Kuznetsovin puhe oli kutenkin viimevuotista selvästi maltillisempi ja sovinnollisempi. Tasan vuosi sitten Kuznetsov hätkäytti vastaavassa puheessaan syyttämällä länttä lähes kaikesta mahdollisesta.

Tuolloin Paasikivi-seuran tilaisuudessa pitämässään puheessa Kuznetsov ryöpytti länsimaita ja syytti niitä mm. Ukrainan kriisin lietsomisesta sekä Venäjän 90-luvun talouskurimuksen aiheuttamisesta.

Kuznetsov kuvaili tuolloin, että lännen ja Venäjän suhteet olivat lännen mielestä hyvät silloin kun Venäjä oli lännen ”taskussa”, mutta suhteet heikkenivät heti kun Venäjä voimistui.

Tämän vuoden puheessa syyttely oli vain viitteellistä eikä Kuznetsov täsmentänyt missään vaiheessa mitä ovat ”epädemokraattiset” ja ”monopoliin pyrkivät” tahot, joista hän puhui.

Suomi sai kiitosta välittäjäasemastaan

Venäjän kauppa on takkuillut pahasti seitsemän viime vuoden aikana, ja Krimin valtaus vauhditti jo valmiiksi jyrkkää alamäkeä. Kuznetsovin mukaan pahimmasta talouskriisistä on kuitenkin jo päästy.

– Tyytyväiseinä toteamme kaupan palanneen kriisiä edeltävälle tasolle. Selvästi on havaittavissa myös tahto suhteiden palauttamisesta normaalille tolalle, Kuznetsov arvioi.

Kuznetsov ei kuitenkaan maininnut Krimiä nimeltä vaan puhui abstraktisti ”kriisistä”.

Venäjän talous on kärsinyt öljyn, hinnan, suhdanteiden sekä kiistämättä myös pakotteiden vuoksi, mutta nyt voimme jo sanoa että niistä on selvitty. Olemme välttyneet mm. pankkisektorin romahduksesta. Venäjä on oppinut toimimaan paineiden ja painostuksen alla, Kuznetsov totesi.

Suomelle satoi erityiskiitosta Suomen valitseman poliittisen linjan vuoksi.

– Poliittinen vuoropuhelu on maidemme suhteiden kulmakivi. Arvostamme sitä että nykyisessä haasteellisessa tilanteessa Suomi on esiintynyt molemmille puolille mahdollisten ratkaisujen puolesta, Kuznetsov kuvaili.

 

Lue myös:

    Uusimmat