Nato-maiden ja Venäjän suurlähettiläät tapaavat tänään ensi kertaa lähes kahteen vuoteen.
Brysselissä pidettävässä kokouksessa on tarkoitus keskustella Minskin rauhansopimuksen toimeenpanosta, Afganistanista sekä sotilastoimien läpinäkyvyyden lisäämisestä.
– Jo se, että tahot ovat valmiita neuvottelemaan, on hyvä uutinen. Kukaan ei odota suuriin kysymyksiin vastauksia. Voitto olisi, jos molemmat kävelisivät ulos, ja sanoisivat, että oli hyviä keskusteluja, Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak sanoo Huomenta Suomessa keskiviikkona.
Salonius-Palsternakin mukaan tahot lähestyvät ongelmapisteitä varsin eri näkökulmista. Natoa kiinnostaa ensisijassa keskustelut Ukrainan tilanteesta ja Lähi-Idästä, kun Venäjä haluaisi varmasti pureutua Afganistaniin ja terrorisminvastaisiin toimiin – asioihin, joista Venäjää ei syytetä ja joista on ennenkin tehty yhteistyötä.
Yksi kokouksen ilmapiiriä kiristävistä aiheesta on todennäköisesti myös Venäjän viimeaikaiset toimet Itämerellä. Yhdysvaltain mukaan Venäjä häiritsi viime viikolla toistuvasti sen asevoimia Itämeren alueella.
– Yhdysvallat ei ole tottunut siihen, että joku härnäisi maata tällä tavalla tasapuolisemmin. Onhan se selvää, että Yhdysvallat näkee, että heillä on oikeus toimia Itämerellä. Venäjällä on taas näkemys, että tämä on heidän aluettaan ja intressipiiriään. Suurin huoli, mikä tällaisesta voi seurata, on eskaloituminen niin, ettei sitä voi enää perua, Salonius-Pasternak pohtii.