Venäjän valevideo Tim Walzin entisestä oppilaasta leviää: "Loukkaus yksityisyyttäni kohtaan"

Venäjä pyrkii vaikuttamaan Yhdysvaltain presidentinvaaleihin väärennetyillä deep fake -videoilla.

Venäjä on tehnyt väärennetyn videon liittyen demokraattien varapresidenttiehdokkaaseen Tim Walziin. Asiasta kertovat Yhdysvaltain tiedusteluviranomaiset yhdysvaltalaismedioille.

Väärennetyllä videolla oppilas sanoo Tim Walzin käyttäytyneen häntä kohtaan sopimattomasti Walzin ollessa opettaja. 

Oppilas kertoo videolla olevansa nimeltään Matthew Metro. Osa videolla kerrotuista yksityiskohdista täsmää Matthew Metro -nimiseen henkilöön, joka opiskeli koulussa Walzin ollessa opettajana.  

Kyseinen Matthew Metro on kertonut Washington Postille videon olevan valhetta ja että Walz ei ole ikinä opettanut häntä. Metro kuvaili lehdelle olevansa raivossaan, että hänen nimeään ja tietojaan käytetään valheellisella videolla.

– Se on loukkaus yksityisyyttäni ja yksityiselämääni kohtaan.  

Washington Postin mukaan video on kerännyt miljoonia katselukertoja sen levitessä sosiaalisessa mediassa.

Väkivallan uhasta varoitettu

Yhdysvaltalaisviranomaisten mukaan videot ovat osa Venäjän pyrkimystä vaikuttaa Yhdysvaltain vaaleihin, jotka käydään 5. marraskuuta. 

Tekoälyn avulla väärennettyjen videoiden lisäksi viranomaiset ovat varoittaneet väkivallan uhasta.

– Joidenkin näiden vaikuttamispyrkimysten tarkoituksena on lietsoa väkivaltaa ja kyseenalaistaa demokratian pätevyys poliittisena järjestelmänä riippumatta siitä, kuka voittaa, totesi yhdysvaltaisviranomainen Washington Postille. 

Yhdysvaltain ulkoministeriön kansallisen turvallisuuden ohjelma Rewards for Justice ilmoitti viime aikoina antavansa jopa 10 miljoonan dollarin palkkion tiedoista, jotka johtavat sellaisen ulkomaalaisen henkilön paikantamiseen tai tunnistamiseen, joka puuttuu Yhdysvaltojen vaaleihin. 

Lue myös:

    Uusimmat