Trump väitti siirtolaisten syövän lemmikkejä – näin huhu levisi ja tästä siinä on kyse

Huhu lemmikkejä syövistä siirtolaisista levisi sosiaalisessa mediassa maan vaikutusvaltaisimpienkin joukossa, mutta väitteelle ei löydy todisteita.

Tiistaiyönä nähdyssä vaaliväittelyssä republikaanien presidenttiehdokas Donald Trump toisti väitteen, jonka mukaan haitilaiset siirtolaiset kaappaisivat ja söisivät lemmikkieläimiä.

– He syövät koiria, he syövät kissoja, he syövät paikallisten ihmisten lemmikkejä, Trump sanoi.

Sama väite on pyörinyt viime päivien ajan sosiaalisessa mediassa, etenkin X-palvelussa. Sitä on levittänyt myös X:n omistaja, miljardööri Elon Musk.

Väite ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Mutta miksi sitä sitten jaetaan jopa presidenttiehdokkaan suulla?

Näin huhu eteni

Elokuun lopulla Ohiossa Springfieldin kaupungin asukas piti kaupunginvaltuustolle puheen haitilaisia siirtolaisia vastaan. BBC:n mukaan asukas kertoi siirtolaisten nappaavan sorsia puistoista syödäkseen ja syytti paikallisviranomaisia lahjusten ottamisesta. Hän ei esittänyt todisteita väitteilleen.

Hiljattain Springfieldin paikallisessa Facebook-ryhmässä julkaistiin kuva tummaihoisesta miehestä, jolla on hanhi kädessään ja teksti, jonka mukaan haitilaissiirtolaiset syövät hanhia ja lemmikkejä. Tekstissä mainitaan, että "yksi naapuri löysi kissansa suolistettuna peuran tapaan".

Julkaisun väitteille ei ole löydetty todisteita.

Maanantaina Trumpin varapresidenttiehdokas JD Vance kirjoitti X:ssä, että haitilaiset siirtolaiset aiheuttavat kaaosta Springfieldissä.

– Raporttien mukaan paikallisten lemmikkejä on kaapattu ja syöty sellaisten ihmisten toimesta, joiden ei pitäisi olla tässä maassa, Vance kirjoitti.

Vancen X-julkaisulla oli keskiviikkoaamuna 11 miljoonaa näyttökertaa.

Samoihin aikoihin Vancen kanssa väitettä alkoi jakaa myös Elon Musk. Maanantaina hän jakoi julkaisun, jonka mukaan siirtolaiset ovat tuhonneet kaupungin Ohiossa ja syövät lemmikkejä.

– Äänestäkää Kamalaa, jos haluatte tämän tapahtuvan naapurustollenne! Musk kirjoitti.

Tiistaiyönä Trump toisti väitteen presidenttiehdokkaiden väittelyssä.

Demokraattien ehdokas Kamala Harris kutsui Trumpia "äärimmäiseksi" ja nauroi hänelle. Väittelyn moderaattorit huomauttivat, ettei Trumpin väitteelle ollut todisteita.

Onko väitteille perusteita?

Springfieldin poliisin ja muiden viranomaisten mukaan kaupungissa ei ole havaittu ilmiötä, että siirtolaiset varastaisivat ja söisivät lemmikkejä.

– Vastauksena viimeaikaisiin huhuihin, jotka väittävät siirtolaisten syyllistyneen rikolliseen toimintaan kaupungissamme, haluamme selventää, ettei ole olemassa uskottavia raportteja tai väitteitä siitä, että lemmikkejä olisi vahingoitettu, loukattu tai pahoinpidelty siirtolaisyhteisön toimesta, poliisin tiedottaja sanoi tiistaina uutistoimisto Reutersin mukaan.

Viranomaisten mukaan myöskään hanhien syönnistä ei ole löydetty mitään todisteita.

Sosiaalisessa mediassa levisi myös poliisin haalarikameralla kuvattu video, jossa poliisi pidättää naisen kissan syömisestä Cantonin kaupungissa Ohiossa. Tätä videota jaettiin sosiaalisessa mediassa todisteena väitteille. Paikallispoliisi kuitenkin kertoi myöhemmin, että videolla näkyvä nainen ei ole siirtolainen, vaan Cantonin paikallinen asukas.

Millainen siirtolaistilanne Ohiossa on?

Springfieldin kaupunkiin on saapunut viime vuosina tuhansia siirtolaisia Haitista. Tällä hetkellä noin 59 000 asukkaan kaupungissa heitä arvioidaan olevan noin 15 000.

Vuonna 2021 Yhdysvallat laajensi haitilaisten oikeutta hakea humanitaariseen ohjelmaan, joka antoi suojaa karkotukselta ja paransi mahdollisuuksia työluvan saamiseen. Kyseinen ohjelma on tarkoitettu siirtolaisille, jotka ovat joutuneet lähtemään kotimaastaan luonnonkatastrofien, aseellisten konfliktien tai muun tapahtuman takia, joka estää turvallisen paluun kotimaahan.

Haitia ovat koetelleet viime vuosikymmenten aikana näistä kaikki, kuten vuoden 2010 tuhoisa maanjäristys ja viime vuosien poliittinen kaaos ja rikollisjengien väkivaltainen nousu.

Näin suuren siirtolaisjoukon saapuminen yhdysvaltalaisittain pieneen kaupunkiin on kuitenkin väistämättä vaikuttanut paikallisten elämään.

Uutistoimisto AP kertoo muun muassa sairaaloiden ja koulujen ruuhkautuneen sekä liikenneonnettomuuksien lisääntyneen. 

Keskiviikkona Ohion kuvernööri kertoi osavaltion lähettävän kaupunkiin 2,5 miljoonaa dollaria lisäapua terveydenhuoltopalveluihin ja toimittavansa viranomaisapua siirtolaisväestön ajo-opetukseen.

Siirtolaiskysymykset ovat presidentinvaalien yksi kiistellyimmistä kysymyksistä. Se on osittain kuulunut varapresidentti Harrisin vastuulle, joten Trump ja hänen kannattajansa käyttävät sitä myös häntä vastaan.

Lue myös:

    Uusimmat