Venäläinen raha on poissuljettu Inkoon neljän miljardin tehdashankkeesta, sanoo toimitusjohtaja – entä kiinalainen?

1:18img
Inkoon neljän miljardin tehdashanke: Tältä alueella näyttää nyt.
Julkaistu 18.01.2023 19:09
Toimittajan kuva
Alec Neihum

alec.neihum@mtv.fi

Norjalaisyhtiö suunnittelee Inkooseen neljän miljardin euron terästehdasta. Rahaa investointiin ei tule Venäjältä, kertoo toimitusjohtaja MTV Uutisille.

Norjalainen Blastr Green Steel tiedotti tänään virallisesti aikeistaan rakentaa Inkooseen neljän miljardin euron tehdas, jonka on tarkoitus tuottaa lähes päästötöntä terästä jo vuonna 2026.

Yhtiö on vain pari vuotta vanha, ja omaa rahaa sillä on vain vähän. Moni suomalainen onkin suhtautunut yhtiön Inkoo-suunnitelmiin epäilevästi.

– Skeptisyys siitä, että olemme nuori ja pieni yritys, on ymmärrettävää, toimitusjohtaja Hans Fredrik Wittusen sanoo MTV Uutisille.

– Mutta jos joku aikoo haastaa terästeollisuuden ja tuottaa vihreää terästä kaupallisessa mittakaavassa, sen täytyy olla joku terästeollisuuden ulkopuolelta. Meidän pitää aloittaa jostakin, ja olemme alkuvaiheessa. Mutta ymmärrän skeptisyyden, Wittusen sanoo.

Venäläinen raha poissuljettu, kiinalaista ei

Rahoitusta Inkoon tehtaaseen haetaan tämän ja ensi vuoden aikana, ja varsinainen investointipäätös tehdään vasta vuonna 2025.

Wittusenin mukaan esimerkiksi EU-kehitystukien hakeminen on mahdollista, mutta tarkoituksena on ehdottomasti se, ettei yritys ole riippuvainen julkisesta tukirahasta.

Kysymys siitä, voiko projektiin tulla venäläistä rahoitusta, saa ytimekkään vastauksen.

– Ei, Wittusen sanoo.

Ei missään tapauksessa?

– Tulemme keräämään rahoitusta kaupallisilta pääomamarkkinoilta, emmekä kutsu venäläisiä yhtiöitä tai sijoittajia prosessiin. Joten siinä määrin kun voimme lopulta kontrolloida, mistä raha tulee, tämä on selkeä linjauksemme.

Entä kiinalainen rahoitus, onko siitä tehty päätöksiä?

– Emme ole suorittaneet mitään erityistä harkintaa tässä. Keskustelemme tavallisten infrastruktuurirahastojen, pääomarahastojen ja muiden vastaavien kanssa. Mitä tulee kiinalaiseen pääomaan, sitä meidän on mietittävä, Wittusen toteaa.

Tuoreimmat aiheesta

Teollisuus