Marraskuussa sama alus liikkui myös kriittisten merikaapeleiden yläpuolella.
Britannian puolustusministeriö kertoo seuranneensa Yhdistyneen kuningaskunnan aluevesille saapunutta ja Englannin kanaalin läpi kulkenutta venäläistä Yantar -vakoilualusta.
Maan puolustusministeri John Healeyn mukaan Yantar-niminen alus saapui Britannian vesille maanantaina. Britannian laivaston fregatti seurasi alusta keskiviikkoon asti kunnes se poistui Alankomaiden aluevesille.
Healey sanoi tiistaina parlamentin alahuoneessa, että venäläisaluksen tehtävänä on ollut kartoittaa Britannian kriittistä vedenalaista infrastruktuuria. Hänen mukaansa tapaus oli "jälleen yksi esimerkki Venäjän kasvavasta aggressiivisuudesta".
– Haluan myös, että presidentti [Vladimir] Putin kuulee tämän viestin: me näemme teidät, tiedämme, mitä teette, emmekä aio kaihtaa voimakkaita toimia tämän maan suojelemiseksi.
Alus havaittiin ensimmäisen kerran kun se oli noin 70 kilometrin päässä Britannian rannikolta. Kyseessä oli jo toinen kerta kun alus liikkui Britannian aluevesillä. Marraskuussa se liikuskeli Healeyn mukaan kriittisten merikaapeleiden yläpuolella.
Tuolloin alus poistui Britannian vesiltä Välimerelle sen jälkeen kun Britannian laivaston sukellusvene oli noussut pintaan venäläisaluksen vieressä näyttääkseen tarkkailevansa tämän liikkeitä.
Britannian laivaston RFA Proteus seuraa venäläistä Yantar-alusta marraskuussa 2024.AFP / Lehtikuva
Nato lisää valvontaa Itämerellä
Huoli Euroopan vedenalaisen kriittisen infrastruktuurin vahingoittamisesta on kasvanut sen jälkeen kun Itämerellä on ollut useita kaapelivaurioita.
Marraskuussa sekä Suomen ja Saksan että Ruotsin ja Liettuan välisissä merenalaisissa tietoliikennekaapeleissa havaittiin vaurioita. Joulupäivänä Eagle S -tankkerin epäillään vahingoittaneen Suomen ja Viron välistä merenalaista Estlink 2 -sähkökaapelia.
Nato päätti tammikuussa lisätä valvontaa Itämerellä. Vedenalaista infrastruktuuria suojelemaan tarkoitetun Baltic Sentry -operaation aloittamisesta kerrottiin tammikuun alussa Helsingissä pidetyssä Nato-maiden huippukokouksessa.
Merivoimien mukaan Suomesta toimintaan osallistuu tulevina viikkoina ja kuukausina useita Suomen merivoimien alusyksiköitä, joita vaihdellaan tilanteen sekä toiminnan vaatimusten mukaan.
Baltic Sentryyn osallistuu Naton mukaan eri maiden pinta-alusten lisäksi muun muassa merivalvontakoneita ja drooneja.