Mustanmeren alueen venäläiset viininviljelijät odottavat uutta nousua. Yksityistettyjen tilojen uudet omistajat ovat hakeneet avukseen kumppaneita ja asiantuntijoita perinteisistä ja uusista viininviljelysmaista saadakseen viinitilat kukoistamaan. Samalla olisi opetettava venäläiset siirtymään vodkasta miedompiin.
Optimistisimmat uskovat myös viennin mahdollisuuksiin, sillä Mustanmeren sää on otollinen viininviljelylle. Osa asiantuntijoista kuitenkin pelkää, että uudet yrittäjät sortuvat samaan kuin neuvostoliittolaiset aikaan: viinin laadun pitkäjänteisen kehittämisen sijasta yrittäjillä riittää intoa vain nopeisiin voittoihin.
Noin 85 prosenttia venäläisestä viinistä tulee Krasnodarin alueelta, jossa viinintuottajat ovat hakeneet asiantuntijoita avukseen muiden muassa Ranskasta ja Etelä-Afrikasta. Sijoittajien kirjo on laajempi.
Ranskalaiset eivät pelkää yhteistyötä, vaan uskovat sen avaavan ranskalaisille viinintuottajille uusia mahdollisuuksia. Viininkäyttöön oppiessaan kuluttajat haluavat halvempien pöytäviinien sijasta ranskalaisia vuosikertaviinejä.
Vaikka ranskalaisten viinien tuonti on tasaisesti lisääntynyt, se on onnistunut saamaan vain 10 prosenttia markkinoista. Venäjän markkinoita hallitsevat Moldovasta, Gruusiasta ja Ukrainasta tuotavat edulliset viinit. Venäläisten lasketaan juovan viiniä noin kuusi litraa henkeä kohden vuodessa.
(MTV3-STT-AFP)