Venäläiset oligarkit sijoittaneet Eurooppaan valtavasti rahojaan – hulppeita kiinteistöjä ympäriinsä
Läntinen Eurooppa Välimereltä Britanniaan on houkutellut jo vuosia Venäjän eliittiä, aina tsaarien ajoista ja bolshevikkivallankumousta paenneista emigranteista lähtien. Varakkaat venäläiset sijoittavat varojaan Eurooppaan – kaiken varalta.
Presidentti Vladimir Putinin Hampurissa ollut Graceful-jahti lähti viime viikolla kohti Kaliningradia. Graceful ei kuulu kooltaan pienimpien jahtien joukkoon. Sen arvo on kymmeniä miljoonia euroja. Putinilla kerrotaan olevan kaksi muutakin jahtia.
Läntinen Eurooppa tarjoaa Venäjän johdolle ja sen lähellä oleville upporikkaille oligarkeille paitsi telakoita alusten kunnostamiseen, myös valtaisat kiinteistömarkkinat erityisesti Britanniassa.
Myös opinnot läntisissä yliopistoissa ja muissa tasokkaissa oppilaitoksissa ovat olleet vauraan eliitin suosiossa.
Navalnyi paljasti videoillaan kotimaisen ökyilyn
Korruptio ja valtaa pitävien vaurastuminen Venäjällä on Suomesta katsottuna mielenkiintoista seurattavaa.
Hyvässä muistissa ovat esimerkiksi nyt vankilassa istuvan Aleksei Navalnyin paljastusvideot Putinin miljardipalatsista Mustallamerellä ja entisen presidentin ja pääministerin Dmitri Medvedevin kiinteistöomistukset Toscanasta Moskovaan.
Putinin ystävä, suomalaisille tuttu oligarkki Arkadi Rotenberg tosin sanoo, että miljardipalatsin omistaa hän, ei Putin.
Kremlin lähellä vaikuttavat oligarkit alkoivat kerätä omaisuuttaan 1990-luvulla, kun hajonneen Neuvostoliiton omaisuus luonnonvaroineen päätyi häikäilemättömissä yksityistämisjärjestelyissä rahavainuisten miesten käsiin.
Osa heistä on länsimaiden pakotteiden piirissä, osa pelkää joutuvansa niiden kohteeksi. Jotkut oligarkeista ovat tai ovat olleet ennen menehtymistään Putinin vastustajia.
Oligarkkien vaurautta on päätynyt ulkomaille valtavia summia. Tarkkaa määrää on mahdoton arvioida. Lisäpakotteiden uhatessa Venäjä on tullut monien oligarkkien apuun, kun he ovat halunneet siirtää omaisuuttaan venäjälle.
Rahaa liikkuu monien käsien kautta
Rahaa investoidaan joko suoraan tai muun muassa varoparatiisiyhtiöiden kautta esimerkiksi kiinteistöihin ja taiteeseen. Tai sitten annetaan lahjoituksia yliopistoille tai ollaan sijoituksilla mukana liiketoiminnassa. Kyse ei tietenkään aina ole rikollisesta rahasta.
Epärehellisesti hankitun rahan pesu on kuitenkin vakava ongelma, minkä esimerkiksi ruotsalainen Swedbank sai karvaasti kokea.
Koska Venäjällä oikeuslaitos ei ole riippumaton Kremlistä, on syytä olettaa, että varoja on laitettu talteen ulkomaille niin sanotusti kaiken varalta.
Mittakaava on kuitenkin melkoinen, puhutaan sitten biljoonasta tai 800 miljardista. Kaikki rahat eivät toki ole päätyneet läntiseen Eurooppaan.
Mutta vanha manner kuitenkin houkuttelee, suomalaista jääkiekkoseuraa ja saaristokiinteistöjä myöten.
Venäläissijoituksiin strategisesti kiinnostaviin kiinteistöihin ja paikkoihin herättiin jokin vuosi sitten Suomen lisäksi myös Ruotsissa. Media varoitteli muun muassa satamien ja Tukholman saariston kesämökkien myynnistä ulkomaalaisille.
Kesämökit eivät kuitenkaan oligarkeille riitä.
Hulppeita huviloita Rivieralla
Asunnon tai meren läheisyydessä puiden suojissa olevan huvilan ostamiseen Ranskan Antibesissa tarvitaan muutakin kuin säännöllisellä palkkatyöllä hankittu raha.
Pohatat, kuten Venäjän rikkaimmaksikin ihmiseksi kuvailtu Suleiman Kerimov, viihtyvät Pariisin lisäksi eteläisen Ranskan elämäntyylissä.
Naapurimaa Espanjakaan ei ole jäänyt täysin paitsi venäläisten suosiosta. Välimeren Marbella on myös tunnettu kansainvälisen rikollisuuden keskus.
Espanjalaismedian mukaan ainakin osa Espanjassa Marbellaa myöten asuvista rikkaista venäläisistä on ollut hankauksissa venäläisviranomaisten kanssa verokysymyksissä. Toisin kuin globaalit suihkuseurapiirit takavuosikymmeninä, nykyään silmäätekevät haluavat pysytellä villojensa muurien suojissa, myös venäläiset.
Puolueeton Sveitsi luovutti oligarkin Yhdysvaltoihin
Pankkisalaisuuksien paratiisia Sveitsiä alppien suojissa keskellä Eurooppaa kansanomaisesti kutsutaan muun muassa kultakolikoksi sontaläjässä.
Niinpä tämä puolueettomista puolueettomin valtio kelpaa myös oligarkeille, tosin Yhdysvaltain asettamat pakotteet ulottuvat myös Sveitsissä asuviin tai siellä liiketoimintaansa harjoittaviin venäläisiin.
Vuonna 2018 Sveitsikarkotti Yhdysvaltoihin Putinia lähellä olevan, kyberturvallisuudella ja median seurannalla vaurastuneen Vladislav Kljushinin.
Yhdysvaltalaisten kanssa hankaluuksiin on joutunut myös Kremlissä tuttu miljardööri Viktor Vekselberg, joka asui Sveitsissä vielä ainakin toissa vuonna.
Kypros - Moskova Välimerellä
Sitten on tietysti ”Moskova Välimerellä”, eli Kypros. Se tunnettiin niin kutsutuista kultaisista passeista, joita maa antoi henkilöille, jotka investoivat Kyprokselle vähintään kaksi miljoonaa euroa. Mediapaljastusten jälkeen Kypros luopui järjestelmästä.
Passeja hankki muiden muassa melkoinen joukko entisiä venäläisiä poliitikkoja ja liikemiehiä, joilla oli kytköksiä isoihin venäläisiin pankkeihin tai valtionyhtiöihin. Passien myötä maahan virtasi miljardeja euroja.
Yhden arvion mukaan venäläiset halusivat tuoda rahojaan turvaan EU:n alueelle, mutta passeja annettiin myös henkilöille, jotka työskentelivät Yhdysvaltain pakotteiden kohteena olevissa yhtiöissä.
Londongrad on oligarkkien hunajapurkki
Euroopassa Britannia ja erityisesti Lontoo ovat muihin verrattuna omassa houkuttelevuusluokassaan. ”Londongrad” on oligarkkien hunajapurkki.
Lontoossa asuvat ja toimivat, Putinia lähellä olevat oligarkit ovat herättäneet kysymyksiä viranomaisissa jo vuosia. Jopa Yhdysvallat on huolestunut rahavirroista.
Oligarkkien näkyvän vyöryn Britanniaan voi sanoa alkaneen 2003, kun öljyllä ja kaivannaisilla miljardöörikategoriaan noussut Roman Abramovitsh osti tuolloin velkaisen lontoolaisen jalkapalloseura Chelsean.
Jalkapalloon on sijoittanut toinenkin Putinin kanssa väleissä oleva multimiljardööri, Alisher Usmanov. Yhdysvalloissa poliitikot ovat vaatineet Abramovitshille ja Usmanoville pakotteita.
Kleptokratiakierros esitteli huippukalliita asuntoja
Ennen koronapandemiaa Oliver Bullough veti Lontoossa ”kleptokratiakierroksiaan”. Niillä pääsi tutustumaan – ulkopuolelta tosin – ulkomaalaisten ostamiin maailman kalleimpiin kuuluviin kiinteistöihin, joita äveriäät eri puolilta maailmaa ovat ostaneet.
Lontoon Westminsterin kaupunginosassa yli 10 000 kiinteistöä on tunnistamattomien omistajien omistuksessa.
Korruptiota kartoittavan Transparency International -järjestön mukaan venäläisoligarkit ovat ostaneet Lontoosta kiinteistöjä noin kahdella miljardilla dollarilla. Lisää saattaa olla veroparatiisiyhtiöiden kautta tehdyissä omistusjärjestelyissä.
2008 alkaneen finanssikriisin aikana ja jälkeen Lontooseen muutti 700 varakasta venäläistä helpotetulla yritysviisumilla. Sellaista ei enää saa. Kenenkään taustoja ei aiemmin tarkistettu. Nyt kaikki Tier 1 -viisumin saaneet ovat sisäministeriön turvallisuustarkastusten alaisena.
Lontoosta asunnon ovat ostanet Abramovitshin lisäksi muiden muassa Oleg Deripaska, Jevgeni Lebedev ja Arkadi Rotenberg.
Lontoo on "likaisen käteisen magneetti"
Lontoon keskustasta on tullut "likaisen käteisen magneetti”, määritteli Boris Johnsonin konservatiivihallituksen korruptionvastainen ”tsaari”, kansanedustaja John Penrose aivan äskettäin.
Hallitusta on painostettu tuomaan parlamenttiin laki talousrikoksista, joka esimerkiksi kieltäisi väärien nimien käytön yhtiötä perustettaessa Britanniassa ja kävisi tarkemmin läpi ulkomaalaisten omistamia yhtiöitä.
Nyt ei vaadita henkilöllisyyden todistamista. Taustalla voi olla täysin rehellinen henkilö tai henkilöitä rehellisesti ansaituilla rahoilla. Mutta voi olla myös toisin.
Maasta löytyy esimerkiksi yhtiö, jonka johtaja on rekisterissä Pyhä Jeesus Kristus, ammattinaan Luoja ja kansallisuutenaan ”enkelimäinen”.
Tällä hetkellä Britannia voi asettaa pakotteita vain niille venäläisille henkilöille tai yhtiöille, joilla on kytköksiä Krimin niemimaan valtaukseen ja miehitykseen 2014. Hallitus on tekemässä lakiehdotusta pakotteiden laajentamisesta.
Britanniassa asuvilla upporikkailla ulkomaalaisilla on kuitenkin kaksi keinoa iskeä vastaan: käytännössä loppumaton kassavaranto ja sillä palkattavat huippujuristit. Myös varojen alkuperää voi olla vaikea tai mahdoton jäljittää.
Yhteyksiä kuningattaren serkkuun ja toryihin
Myös maan eliitillä on kytköksiä varakkaisiin venäläisiin. Kuningatar Elisabetin serkkua, Kentin prinssi Michaelia on syytetty Putinin lähellä olevien oligarkkien etujen ajamisesta, samoin kuin prinssi Charlesin entistä kabinettipäällikköä Sir Michael Peatia.
Kytkökset yltävät konservatiivipuolueeseen, eli Toryyn jo monen vuoden ajalta. Esimerkiksi venäläisen liikemiehen Viktor Fedotovin yhtiöt ovat tukeneet toryja 900 000 punnalla.
Entisen venäläisministerin vaimo Ljubov Tshernuhin, joka osti vastikään sadan miljoonan punnan arvoisen talon Regent’s Parkista, on tukenut puoluetta lähes kahdella miljoonalla punnalla. Hän puolustautuu sanomalla, että on Britannian kansalainen.
Pääministeri Johnsonille luovutettiin lokakuussa 2019 parlamentin raportti Kremlin vaikutusyrityksistä vaaleihin Britanniassa. Kovan väännön jälkeen Johnson suostui julkistamaan sen viime kesänä.
Johnsonin kaveri ylähuoneen jäseneksi
Johnson nimitti toissa vuonna ylähuoneeseen pääriksi kaverinsa, Lontoon seurapiireissä kuin kala vedessä liikkuvan Jevgeni Lebedevin, joka omistaa enemmistön The Evenig Standard -lehdestä. Lebedevin isä on Aleksander Lebedev, entinen KGB-upseeri ja oligarkki, jonka välit Putiniin ovat vaihdelleet.
Nuorempi Lebedev, titteliltään Hamptonin ja Siperian paroni, on haluton julkisuudessa kommentoimaan Venäjän poliittista tilannetta.
Putinin Hampurista lähteneen huvijahdin nimi Graceful tarkoittaa suomeksi muun muassa kohteliasta ja tahdikasta. Lontoon ja monen brittipoliitikon suhtautuminen oligarkkeihin ja muihin kroisoksiin on ollut samanlaista, pääministerin pakotepuheista huolimatta.
Uusimmat
-
13:03
Meiju Suvas menetti äitinsä tänä vuonna: "Tunsin sisälläni, että nyt on lähdön hetki"
-
12:52
Käry kävi kesken matkan – vankikarkuri pakeni poliisia Vantaalla
-
12:44
Jari-Matti Latvala koki valtavan tunnemyrskyn: "Hirvein tilanne tallipäällikköurallani"
-
12:22
Upea jättipiparkakkutalo vetää sanattomaksi – leipominen aloitettiin heinäkuussa
-
12:19
SVT: Kymmenvuotias poika hukkui vesipuistossa – sivullisten käytös järkytti
-
12:19
Vilma Nissinen vahvin loppukirissä – Suomen kärkihiihtäjät sivussa
-
12:03
Epäilty rattijuoppo kaahasi jalkakäytävälle Puolassa – törmäys puuhun pelasti jalankulkijat
-
12:01
Syy makeanhimolle saattoi löytyä
-
11:56
Marko Keränen paljastaa TTK-tanssisalin tunnelmia finaalin kynnyksellä: "Kulkee täällä koko ajan puolialasti"
-
11:55
Valtteri Bottas kommentoi Mercedes-puheita – yllättävä sivallus Red Bullin suuntaan
-
11:37
Helena Petäistön kolumni: Barnier’n ja Le Penin draamassa muhivat konkurssi ja kuolema ranskalaisittain
-
11:19
Media: Trumpin salamurhaa yrittänyt mies värväsi afgaanisotilaita Ukrainaan
-
11:14
"Homma meni aivan vi**iksi" – Ott Tänak tylynä, tallikaverille lohduttava tieto
-
11:13
4-vuotiaalta lapselta hellyttävä viesti – ME-nainen Maria piti sanat mielessä ja veti kovan tuloksen: "Nämä ovat tähtihetkiä"
-
11:05
MM-ralli 2024: MM-pisteet ja tulokset
-
10:45
Salkkarit-tähti Hanna Kinnunen jakoi 20 vuotta vanhan kuvan: "Kaikkea on kuultu"
-
10:35
EK ja kehitysjärjestöt: Bakun ilmastokokouksen tulokset laihoja, työn jatkuttava muilla foorumeilla
-
10:28
Ruotsin terveysvirasto huolestui: Lääkkeille vastustuskykyiset bakteerit leviämässä ryminällä
-
10:25
Suomessa valkeni poikkeuksellinen sunnuntai – vasta kolmas kerta historiassa
-
09:55
F1-kausi 2024: MM-pisteet ja tulokset
-
Lataa lisää