Miljardööri Boris Rotenberg hävisi riidan pankkeja vastaan käräjillä – yli puoli miljoonaa korvauksia suomalaispankeille

52746983
Yhdysvaltain pakotelistoilla olevan venäläisoligarkki Boris Rotenbergin asianajaja Michael Saarikoski Helsingin käräjäoikeudessa 3. syyskuuta 2019.Lehtikuva
Julkaistu 13.01.2020 14:14
Toimittajan kuva

Mirja Kivimäki

mirja.kivimaki@mtv.fi

@MirjaKivimaki

Helsingin käräjäoikeus on hylännyt Boris Rotenbergin pankkipalvelujen saamista ja syrjintähyvitystä koskevan kanteen, jossa vastaajina olivat Handelsbanken, Nordea, OP Yrityspankki sekä Danske Bank. Boris Rotenberg on velvoitettu korvaamaan pankkien oikeudenkäyntikulut yhteensä noin 530 000 eurolla.

Oligarkin ja suomalaispankkien oikeusriidassa on kyse siitä, että Svenska Handelsbanken AB oli estänyt venäläisoligarkki Boris Rotenbergin yritykset siirtää ulkomailta rahaa hänen pankissa olevalle tililleen. Muut mainitut pankit olivat kieltäytyneet toimittamasta Rotenbergin Svenska Handelsbanken AB:ssä olevalta tililtä tulevia Rotenbergin maksuja omille asiakkailleen.

Boris Rotenberg 2

Käytännössä tämä johti siihen, että Rotenberg – Suomen ja Venäjän kaksoiskansalainen – ei saanut Suomessa laskujaan maksettua. Näihin laskuihin lukeutuu mm. verot, sähkölaskut tai Trafin jäännösverot, mikä puolestaan johtaa ulosottoon.

Yhdysvaltojen mutta ei EU:n pakotelistalla

Pankit ovat perustelleet toimintaansa sillä, että Rotenberg on Yhdysvaltojen pakotelistalla. Rotenberbg ei kuitenkaan ole EU:n pakotelistalla.

Boris Rotenberg marraskuu 2019 Pietari

Pankkien mielestä asiointi pakotelistalla olevan henkilön kanssa vaarantaisi pankkien talouden eikä pankeilla lain ja pankkien tilisopimusten mukaan ollut mahdollisuutta ottaa sellaista riskiä. Käytännössä pankit pelkäävät joutuvansa Yhdysvaltain "mustalle listalle", ja että esimerkiksi niiden dollarimaksuliikenteeseen kohdistuisi Yhdysvaltain pakotteita.

Lisäksi kanteessa oli kyse siitä, että Rotenberg katsoi pankkien suorittaman pankkipalvelujen epäämisen olevan yhdenvertaisuuslaissa tarkoitettua suoraa syrjintää Rotenbergia kohtaa verrattuna muihin tilinomistajiin.

Rotenbergin asumiskuviot kyseenalaistettiin

Rotenberg on Suomen ja Venäjän kaksoiskansalainen. Tästä huolimatta käräjäoikeus on katsonut asiassa jääneen näyttämättä, että Rotenberg olisi ETA-valtiossa asuva henkilö. Tämän vuoksi hänellä ei ole luottolaitoslain tarkoittamia oikeuksia peruspankkipalveluihin vaan hänen oikeuksiaan tulee tarkastella tilisopimuksen pohjalta.

24642716 Rotenberg Hartwall-areena

Rotenbergillä on Suomessa suhteellisen paljon omistuksia ja toimintaa. Hän omistaa Suomessa mm. asunnon ja kiinteistöjä, mm. kesämökin Porvoossa. Rotenbergin suku omistaa myös merkittävän osan Hartwall Areenasta sekä jääkiekkojoukkue Jokereista.

Pankeille "huomattava taloudellinen riski"

Käräjäoikeus on katsonut asiassa selvitetyn, että pankeille aiheutuisi Rotenbergin SDN-listauksesta OFAC:n pakotteiden vuoksi huomattava taloudellinen riski, jonka toteutumista ei voida pitää epätodennäköisenä, mikäli pankit suorittaisivat kanteessa tarkoitettuja liiketoimia Rotenbergin kanssa.

Näin ollen pankeilla on niiden kieltäytyessä kanteessa tarkoitettujen pankkipalvelujen tarjoamisesta ollut siihen pankkien tilisopimuksien ehdoissa tarkoitettu perusteltu syy. Käytännössä mm Osuuspankki on sanonut että Yhdysvaltain mustalle listalle joutuminen voisi käytännössä lopettaa sen pankkitoiminnan kokonaan.

Tällaisen huomattavan taloudellisen riskin ottaminen olisi myös luottolaitoslain riskinottosääntelyn vastaista. Käräjäoikeus ei ole katsonut pankkien menettelyn olevan myöskään yhdenvertaisuuslain tarkoittamaa syrjintää.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Tuoreimmat aiheesta

Pankit