Venäläissotilaat ryöpyttävät yksityiskohtaisesti Putinin sotakonetta

Venäjän suurhyökkäykseen osallistuva puolisotilaallinen ja äärioikeistolainen Rusich-ryhmä kritisoi yksityiskohtaisesti Venäjän armeijaa sarjassa kirjoituksia, jotka on julkaistu 9. syyskuuta. Venäläisryhmän kritiikistä kertoo yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

Rusich-ryhmä väittää, että Venäjän vastatykistön kantama ja tarkkuus eivät ole Ukrainan tasolla. Venäjän tykistöllä on ryhmän mukaan pulaa sekä laserohjatuista ammuksista että lennokeista, joilla suunnata tulitusta.

Vastatykistön tehtävänä on taistella vihollisen epäsuoraa tulta, kuten tykkejä ja raskaita raketinheitinjärjestelmiä vastaan. Venäläislähteet ovat heinäkuun puolivälistä lukien olleet huolestuneita Venäjän vastatykistön heikkoudesta erityisesti Etelä-Ukrainassa, ISW kertoo.

Viime viikolla Viron sotilastiedustelun päällikkö, eversti Margo Grosberg väitti maan yleisradioyhtiön haastattelussa, että Ukrainan tykistön suorituskyky on Venäjän kanssa samalla tasolla tai jopa parempi. 

Venäjän epäsuoran tulen ongelmia lisää Rusich-ryhmän mukaan se, että Venäjän raskas raketinheitinjärjestelmä Tornado-S pystyy huonommin puolustautumaan elektronista sodankäyntiä vastaan kuin Yhdysvaltain Ukrainalle lahjoittamat HIMARS-raketinheitinjärjestelmät.

Elektronisen sodankäynnin avulla kyetään torjumaan esimerkiksi GPS:n avulla maaliinsa löytäviä ohjuksia. Aikaisemmin on raportoitu, että Venäjä on pystynyt kampittamaan HIMARS-raketinheittimien tuhovoimaa.

Haavoittuneiden evakuointi köhii

Rusich-ryhmän mukaan monet venäläiset sotilaat ostavat itse omat viestintävälineensä, mikä hankaloittaa eri yksiköiden keskinäistä kommunikaatiota käytössä olevan teknologian vaihtelevuuden vuoksi.

Venäjän armeijalla on lisäksi ongelmia evakuoida haavoittuneita ja kuolleita sotilaita eturintamalta. 

Läpi suurhyökkäyksen kuolleiden venäläissotilaiden määrä on asiantuntijoiden mukaan ollut suhteettoman suuri haavoittuneisiin taistelijoihin nähden. Tästä on syytetty ennen kaikkea ensihoidon heikkoutta.

Evakuointiongelmien vuoksi jotkin venäläissotilaat ovat kieltäytyneet taistelutehtävistä, Rusich väittää.

Ajatushautomo ISW muistuttaa, että Rusich-ryhmällä saattaa olla erilaisia ongelmia muita venäläisjoukkoja enemmän, koska kyse on pienestä yksiköstä, joka ei ole osa Venäjän vakinaista armeijaa. Rusich on taistellut myös osana Wagner-ryhmää. Toisaalta ISW huomauttaa, että se on havainnut muidenkin venäläisyksiköiden kärsivän vastaavista ongelmista.

Lue myös:

    Uusimmat