Venealan myynti lähti kasvuun ensimmäisen koronasokin jälkeen – suomalaiset panostavat nyt kesämökkien ja kesäloman varusteluun

1:55img
Mitä suomalaisten mielestä kuuluu juhannukseen ja mökkeilyyn?
Julkaistu 05.06.2020 18:46

MTV UUTISET - KAUPPALEHTI

Venealan myynti on lähtenyt erittäin vahvaan kasvuun ensimmäisen koronasokin jälkeen. Tehtaat käyvät täydellä kapasiteetilla ja ensirekisteröinnit ovat kovassa kasvussa.

Myynti venealalla on lähtenyt vahvaan kasvuun ensimmäisen koronasokin jälkeen.

Kun suomalaisille selvisi, että matkailu ulkomaille on edelleen erittäin rajoitettua, moni käyttää rahaa nyt kesämökkien ja kesäloman varusteluun.

LUE MYÖS: Mökkikauppa käy koronan takia kuumana: "Kesämökkien kysyntä ylittää tarjonnan"

Moottoriveneiden ensirekisteröinnit nousivat tammi-huhtikuussa 17 prosenttia ja vesijettien peräti 33 prosenttia.

– Kotimaiset venetehtaat käyvät täydellä kapasiteetilla ja kauppiaat myyvät uusia ja käytettyjä veneitä niin paljon kuin ehtivät, kertoo Venealan Keskusliiton Finnboatin toimitusjohtaja Jarkko Pajusalo.

– Suomessa yksi tärkeimmistä veneilyn ajureista on juuri mökkeily. Veneitä hankitaan niin yhteysveneiksi, retkeilyyn ja kalastukseenkin. Tässä mielessä Suomi eroaa esimerkiksi Etelä-Euroopan suurista veneilymaista, joissa veneily usein perustuu vahvasti turismiin. Nyt Välimeren maat kärsivät, kun ulkomaisia venevuokraajia ei ole, Pajusalo arvioi.

Hänen mukaansa myös suomalaiset venevalmistajat ovat selvinneet koronakriisistä toistaiseksi paremmin kuin ruuhkaisen Euroopan maiden valmistajat, jotka ovat joutuneet ajamaan tuotantoa alas epidemian takia.

– Meillä tehtaat sijaitsevat pienillä paikkakunnilla ympäri Suomea ja ovat siksi säästyneet tartuntojen aiheuttaneilta tuotantokatkoksilta. Toki veneala on kansainvälinen ja hankintaketjujen ongelmat ovat vaikeuttaneet tuotantoa Suomessakin jonkin verran.

Ruotsin-vienti vedossa

Suomessa valmistetuista veneistä yli 70 prosenttia menee vientiin ja päämarkkinat löytyvät Pohjois-Euroopasta.

– Ruotsi on tärkein vientimarkkinamme ja siellä markkina on hyvin samankaltainen kuin Suomessa. Myös ruotsalaiset kuluttajat hakevat tällä hetkellä vaihtoehtoja ulkomaan matkailulle ja siksi Ruotsin venemyynti on erittäin vahvassa kasvussa, Pajusalo kertoo.

Tullin tilastoja on saatavilla vasta kolmen ensimmäisen kuukauden ajalta, mutta ne indikoivat vahvaa viennin kasvua. Tammi-maaliskuussa venevienti Ruotsiin kasvoi vuoden kolmen ensimmäisen kuukauden aikana peräti 35 prosenttia.

Toisen vuosipuoliskon tilanne venevalmistajia silti huolestuttaa. Lopputulokseen vaikuttaa vahvasti se, miten Suomi ja muut maat pystyvät avaamaan yhteiskuntansa hallitusti.

– Suomessa koronatartunnat ovat olleet laskussa jo huhtikuun alusta saakka ja tehohoidon tarve on niin pieni, että rajoitusten purkua on syytä jatkaa selkeillä askelmerkeillä, Pajusalo sanoo.

– Mökkeily ja veneily Suomessa ovat parhaita tapoja nauttia kesästä perheen kanssa.

LUE MYÖS: Suomalaiset vuokraavat nyt kiihkeään tahtiin mökkejä, alkukesälle selvästi tavallista enemmän kysyntää

vene veneily

Mökkeily ja veneily ovat suosittuja kesänviettotapoja Suomessa.

Koeajopäivät Helsingissä

Venealan tärkein kotimainen tapahtuma on elokuussa järjestettävä Helsingin Uiva Venenäyttely Lauttasaaressa.

Uusiin veneisiin pääsee tutustumaan Lauttasaaren vesillä myös tänä viikonloppuna perjantaina ja lauantaina Finnboatin järjestämässä tapahtumassa. Venetarvikeliike Maritimin takana laitureissa odottelee kippareineen viitisentoista valmistajaa ja kolmisenkymmentä kotimaista ja ulkomaista venemallia.

Mukana ovat muun muassa Alucat W14 Cabin4, Alukin C 750, AMT (165 BR, 210 BR, 230 DC), Arctic A 17, Arronet 24,5 Surprise, Falcon (BR6, BR 8 ja C7), Faster (545 SC ja 625 CC), Grandezza 28 OC, Lagoon 42, Sargo 25, Silver (Hawk, Raptor ja Tiger), Saxdor 200 Sport, Terhi 480 Sport, Windy 39 Camira, XO (270 Front Cabin ja DFNDR) sekä sähköveneet Q30 ja EB Sunny Cat.

– Tapahtumaa voisi verrata huvipuiston ja pop up -kauppakeskuksen yhdistelmään, jonne tullaan viihtymään ja tekemään kauppaa. Turvallisuudesta on myös huolehdittu: veneet desinfioidaan ja maskejakin on tarjolla, Pajusalo kertoo.

LUE MYÖS: Uusi vesiliikennelaki astuu tänään voimaan – nämä asiat muuttuvat

Tuoreimmat aiheesta

Kauppalehti