Venezuelan korkein oikeus esti oppositiojohtajaa asettumasta ehdolle presidentinvaaleissa: "Maduro valitsi vilpillisten vaalien tien"

2:00img
Vuonna 2020 uutisoitiin, että sosialistipresidentti Nicolás Maduron puolueen odotetaan voittaneen eiliset parlamenttivaalit Venezuelassa. Oppositio boikotoi vaaleja.
Julkaistu 27.01.2024 08:26

MTV UUTISET

Venezuelan korkein oikeus on estänyt oppositiojohtaja Maria Corina Machadoa asettumasta ehdolle presidentinvaaleissa tänä vuonna.

Perjantaina päätöksensä antanut tuomioistuin on lojaali presidentti Nicolas Maduron hallinnolle. Maduro ei ole vahvistanut hakevansa kolmatta kautta, mutta hänen on laajasti uskottu näin tekevän.

Esivaalit viime vuonna voittanut Machado kuvaili viestipalvelu X:ssä Maduron ja hänen oikeusjärjestelmänsä valinneen vilpillisten vaalien tien.

– Se ei tule tapahtumaan, Machado kirjoitti päivityksessään ja sanoi taistelevansa loppuun saakka.

Korkein oikeus piti voimassa aiemman 15 vuoden kiellon, jonka mukaan Machado ei voisi olla julkisessa tehtävässä, koska hänen on katsottu olleen osallisena oppositiojohtaja Juan Guaidon väitetyssä korruptiojuonessa. Päätöksessään korkein oikeus kutsui Guaidoa vallananastajaksi.

Useat maat tunnustivat aiemmin Guaidon voittaneen vuoden 2018 presidentinvaalit, joiden myötä Maduro jatkoi toiselle presidenttikaudelleen vilppisyytöksistä huolimatta. Guaido elää tätä nykyä maanpaossa.

Lue myös: Venezuela antoi pidätysmääräyksen oppositiojohtaja Juan Guaidosta

Myös Machadon tuuraaja estettynä

Perjantaisen päätöksen myötä korkein oikeus vahvisti vaalikiellon myös Henrique Caprilesilta, joka on pyrkinyt aiemmin presidentiksi jo kahteen otteeseen.

Machadon tavoin Capriles oli ehdolla esivaaleissa viime vuonna, mutta astui sivuun Machadon eduksi. Hänet oli nähty mahdollisena tuuraajana, jos Machado ei voisi asettua ehdolle.

Yhdysvallat ja muut maat ovat toistuvasti vaatineet, että hylätyt oppositioehdokkaat palautettaisiin kisaan ennen vaaleja. Presidentinvaaleille ei ole asetettu vielä tarkkaa päivämäärää.

Machadon ja Caprilesin kaltaisten hallinnon vastustajien poliittisista hylkäyksistä päättää niin sanottu ylitarkastajan kanslia, jonka oppositio on tuominnut perustuslain vastaiseksi välineeksi, jolla valtapuolue saa kilpailijat pois tieltään.

Lue myös: Venezuelan poliittinen umpisolmu höllentyi hieman – Yhdysvallatkin löysäsi öljypakotteitaan

"Hallinto luopui Barbadoksen sopimuksesta"

Maduron hallitus ja oppositio sopivat viime vuonna Barbadoksella käydyissä neuvotteluissa vapaiden ja oikeudenmukaisten vaalien järjestämisestä kansainvälisten tarkkailijoiden läsnä ollessa vuonna 2024.

Sopimuksen myötä Yhdysvallat lievensi Venezuelan vastaisia pakotteitaan, ja esimerkiksi öljyjätti Chevron pääsi jatkamaan rajoitetusti öljyntuotantoa. Länsimaat olivat aiemmin asettaneet Venäjälle sen Ukrainassa käymän hyökkäyssodan mittavia talouspakotteita, jotka olivat osaltaan vaikuttaneet polttoaineen hintojen kovaan nousuun.

X:ssä julkaisemassaan lausunnossa Maria Corina Machado sanoi hallinnon päättäneen luopua Barbadoksen sopimuksesta.

Machadoa vastaan antamassaan tuomiossa Venezuelan korkein oikeus väitti oppositiojohtaja Juan Guaidon väitetyn juonen johtaneen Venezuelan "rikolliseen saartoon sekä Venezuelan kansan yritysten ja varallisuuden häpeämättömään riistämiseen ulkomailla korruptoituneiden hallitusten avustuksella".

Lue myös: Miten käy Trumpin, Putinin tai Taiwanin? 2024 on kaikkien aikojen vaalivuosi
1:59img

 Venezuelan hallitus on syyllistynyt järjestelmällisiin ihmisoikeusrikkomuksiin opposition tukahduttamiseksi, sanoo YK:n ihmisoikeuksia tutkiva ryhmä.

Tuoreimmat aiheesta

Venezuela