Heikki Harjun näkemyksen mukaan Veran käytös voi juontaa juurensa stressiin.
Katsojat saivat todistaa Ensitreffit alttarilla 2.0 -kauden aikana tilanteita, joissa Vera sättii piikittelevään sävyyn puolisoaan Mattia erilaisista asioista.
Kauden viimeisellä rakkauskorjaamolla asiantuntija Essi Vauras otti puheeksi Veran piikittelevän tyylin puhua Matille, ja ongelmaa puitiin yhdessä asiantuntijoiden kanssa.
Toinen Eta-asiantuntija, ratkaisu- ja parisuhdevalmentaja Heikki Harju kertoo MTV Uutisille tarkastelevansa Veran sättimistä olosuhteiden ja niiden luoman stressin näkökulmasta. Hän sanoo parien olevan ohjelmassa väistämättä paineistetussa tilassa uuden elämäntilanteen ja tuntemattoman kumppanin myötä. Lisämaustetta soppaan luovat muun muassa ympärillä kuvaavat kamerat.
– Ja tässä on tietynlainen odote, että pitäisi onnistua ja tämän pitäisi olla se loppuelämän rakkaussuhde, niin onhan tämä pikkuisen stressaava tilanne, Harju sanoo.
Lue myös: Ensitreffit-asiantuntija puuttuu Veran piikittelyyn – antaa Matille kullanarvoisen ohjeen
Harju luettelee ihmisten reagoivan stressiin usein taistelemalla, pakenemalla tai jäätymällä. Hän näkee Veran reaktion kumpuavan taistele-puolelta.
– Sen kautta [Vera] voi pyrkiä löytämään varmuutta siitä, että mistä tässä on Matin kanssa oikein kyse.
Matti puolestaan reagoi Harjun näkemyksen mukaan ennemmin vetäytymällä.
– Uskon, että tosi monet pystyvät samaistumaan tähän parisuhteissa, että toinen haluaisi keskustella enemmän ja toinen menee lukkoon. Ja kun toinen menee lukkoon, niin toinen haluaisi keskustella ja tietää vielä enemmän, Harju avaa.
– Ja sitten kun toinen vetäytyy tai menee lukkoon, niin toinen ehkä ärtyy vielä enemmän siitä ja yrittää saada sen toisen puhumaan, hän jatkaa.
Kyseinen kuvio näyttäytyy Harjun mukaan Veran ja Matin välisessä dynamiikassa. Harju painottaa, että kyseessä ei ole ainoastaan Veran toimintamalli, vaan useissa parisuhteissa esiintyvä ilmiö.
– Mielestäni Vera on tehnyt hyviä huomioita tässä matkan aikana. Hän on havainnut sitä, että miksi hän toimii tällä tavalla, että nyt kun hän itseasiassa kaipaisi huomiota, niin hän saattaakin sanoa niistä tiskeistä tai siivoamisesta, Harju kertoo.
– Huomiot voivat mahdollistaa pääsemään omista vanhoista, ehkä tiedostamattomistakin toimintamalleista eteenpäin ja taas siihen läsnäoloon ja kokemaan yhteyttä uudella tavalla, hän jatkaa.