Verisiä katutappeluita ja örveltämistä: Mallorcan sikailuturismi raastaa asukkaiden hermoja – "Se on suomalaisellekin aivan liikaa"

Magaluf
Magaluf on erityisesti brittituristien suosiossa.
Julkaistu 12.08.2017 07:33

Krista Rastamo

krista.rastamo@mtv.fi

Suomalaisillekin tuttu Mallorcan saari on kaunis ja suosittu lomakohde, mutta kuten jokaisessa paratiisissa, myös Mallorcalla on omat mätäpaiseensa. Mallorcalla nämä ovat erityisesti saksalaisten suosima El Arenal ja brittien suosiossa oleva Magaluf.

Magalufin asukkaat ovat lopen kyllästyneitä kaduille pissaamiseen ja ulostamiseen, julkisilla paikoilla sekstailuun ja katutappeluihin. Myös läpi yön jatkuva möykkääminen ja hirvittävä sotku raastavat asukkaiden hermoja, kertoo Mallorcalla asuva suomalainen.


Humalainen nyrkkitappelu keskellä päivää

Kuten joka kesä, myös tänä kesänä saarella tuskaillaan turistien aiheuttaman älämölön ja järjestyshäiriöiden keskellä.

Heinäkuun alussa juopuneet saksalaisturistit ottivat rajusti yhteen saksalaisten suosiman El Arenalin rantabulevardilla keskellä kirkasta päivää. Kuten nykypäivänä on tapana, kaikki tallentui videolle ja on jaettu Youtubessa. 

Diario de Mallorca -lehden mukaan tilanne on jo siinä pisteessä, että paikalla olleet poliisit eivät puuttuneet nyrkkitappeluun millään tavalla, vaan antoivat huojuvien saksalaisten viimeistellä tyrmäykseen päätyneen kahakkansa itse.

Saksalaisturistien humalainen riehunta heinäkuussa on vain yksi monista vastaavanlaisista välikohtauksista Mallorcan bilekeskuksissa. Uusi pormestari Antoni Noguera on tiettävästi kokoustanut yhdessä Saksan konsulin Sabine Karolan kanssa ilmaistakseen huolensa tilanteesta.

Britit sikailevat Magalufissa

Toinen sikailuturismin keskittymä on brittien suosikkikohde Magaluf, joka sijaitsee noin 15 kilometriä saaren pääkaupungista Palmasta lounaaseen.

Meno Magalufissa on jo pitkään ollut villiä: runsaasta alkoholinkäytöstä tunnetut britit esiintyvät estoitta puoli- tai kokonaan alasti, virtsaavat ja jopa ulostavat kadulle. Seksiä ja julkista masturbointia harrastetaan rannoilla, yökerhoissa ja parvekkeilla. Yhteisiä uima-altaita sotketaan sellaisen kuntoon, ettei niitä voi bileillan jälkeen käyttää vaihtamatta vesiä.

Tänä kesänä myös tappelut ovat yleistyneet huoleksi asti. Esimerkiksi kesäkuun lopulla Espanjassa uutisoitiin tapauksesta, jossa kaksi brittiä pidätettiin sen jälkeen, kun he olivat hakanneet nuoren maanmiehensä sairaalakuntoon ryyppyillan päätteeksi. Asiasta on kirjoittanut muiden muassa La Vanguardia -lehti.


Sairaalaan joutunut pahoinpitelyn uhri oli mennyt ystävänsä kanssa samassa hotellissa olleeseen toiseen huoneeseen valittamaan siitä, että sen asukkaat heittivät parvekkeeltaan kananmunia ja muita tavaroita. Osapuolten välille syntyi väkivaltainen tappelu.

TV-ryhmän kimppuun hyökättiin

Espanjalaiset tiedotusvälineet ovat raportoineet laajasti Magalufin turismiongelmista.

Pari viikkoa sitten osansa turistien aggressioista sai myös espanjalainen televisioryhmä, joka oli tekemässä reportaasia Magalufin ensihoitajien työstä. Cronica Balear -lehden mukaan kameran ja muuta kuvauskalustoa tuhonneet riehujat olivat humalaisia brittituristeja. Magalufia on tituleerattu muun muassa Mallorcan häpeäpilkuksi.


Saarella asuva suomalainen: Vain tietyillä alueilla

Kolmatta kesää Mallorcalla asuva  korostaa kuitenkin, että saaren turismiongelmat keskittyvät tietyille alueille.

– "Sikailuturismin" ongelmat eivät näMagalufy esimerkiksi saaren pääkaupungissa Palmassa. Tämä on kaupunkikohde, eikä täällä näe humalaisia kadulla.

Otsikoihin nousseessa Magalufissa tilanne on toinen.

– Ero erimerkiksi Palman ja Magalufin välillä on kuin yö ja päivä. Olin juuri viime viikonloppuna Magalufissa, ja siellä kuljetaan humalassa bikinit päällä. Siellä on jatkuvasti joku tappelu menossa ja poliisien määrää kaduilla on lisätty, nainen kertoo.

Paikallisten hermot ovat menneet

Magalufilla on jo pitkään ollut maine kohteena, jossa seksi on vapaata ja viina virtaa. Tänä vuonna uusi ilmiö ovat yhä lisääntyvät katutappelut. Suosittu brittitabloid The Sun on jopa nimennyt Magalufin "sota-alueeksi".

Huonokäytöksisiä turisteja varten on tehty uudet, 64-sivuiset ohjeet siitä, miten Magalufissa tulee käyttäytyä ja mistä kaikesta sakotetaan. 

Sakkojen suuruus vaihtelee sadasta jopa 3000 euroon, kertoo muun muassa The Independent. Vaikkapa puuhun kiipeämisestä voi saada yli 600 euron sakot. Tilanne ei silti ole sanottavasti parantunut, Miettinen kertoo.

– Esimerkiksi puolialastomana kulkemisesta on alettu sakottaa, mutta ei se ole oikein pystynyt hillitsemään turisteja, Mallorcalla asuva suomalaisnainen toteaa. 

"Suomalaisillekin liikaa"

Ongelmia aiheuttavat varsinkin Magalufin suurin turistikansalaisuus britit.

– Se on suomalaisellekin aivan liikaa. Monet ovat päissään koko ajan. He saattavat ostaa esimerkiksi pääsylipun johonkin diskoon koko viikoksi ja alkoholinkäyttö on runsasta.

Paikalliset asukkaat ovat jo aikaa sitten saaneet tarpeekseen turistien öykkäröinnistä ja yötä myöten jatkuvasta humalaisten aiheuttamasta mölystä. Suomalaisnainen ymmärtää hyvin paikallisia asukkaita, joiden mitta alkaa olla jo täynnä.

– Se on muun muassa Magalufissa todellinen ongelma, joka mustamaalaa koko saarta. Paikallisten tilanne on ikävä, lisääntynyt turismi on nostanut hintatasoa eikä paikallisilla ole oikein varaa asua missään, ja sitten vielä se öykkä ja möykkä päälle.

Kesä- ja heinäkuun aikana Calvian kunnassa, jonka alueella Magaluf sijaitsee, tehtiin yhteensä 534 rikosilmoitusta asiattomasta käytöksestä. Niistä 52:ssa syynä oli alastomuus tai puolialastomuus julkisella paikalla, 22 koski seksin harrastamista julkisella paikalla ja 46 yleisen järjestyksen rikkomista.

Laiton vuokraaminen ongelma

Puolet Mallorcan saaren asukkaista asuu pääkaupungissa Palmassa. Turismin jatkuva kasvu näkyy siellä paikallisten elämässä muun muassa asumisen kallistumisena.

– Paikallisille ei ole asuntoja, ja vuokrat ovat monille liian kalliita. Osasyynä tähän on Airbnb-asuntovuokrauksen lisääntyminen, suomalaisnainen sanoo. 

Baleaarien saarilla, joihin kuuluu Mallorcan lisäksi myös esimerkiksi bilesaarena tunnettu Ibiza, ollaankin ryhdytty tositoimiin laittomia lyhytaikaisia vuokraamisia vastaan. Lyhytaikaiseen vuokraamiseen tarvitaan Espanjassa lupa, jonka puuttumisesta voi nyt saada 40 000 euron sakot.

Myös Airbnb-vuokranantajat voivat saada tuntuvan sakon. Laittomien vuokranantajien käräyttämiseksi on luotu myös uusi nettisivu, jonka kautta naapurit voivat helposti ja anonyymisti raportoida epäilyttävästä toiminnasta.

Saarella on myös alettu pitää myös nimilistaa turisteista, joille ei enää vuokrata asuntoja tai hotellihuoneita.

Paikallisten keinot turistien käytöksen hillitsemiseksi ovat vähäiset, mutta kesälomakausi viimeistään on osoittanut, että jotakin on tehtävä. Turismi on Mallorcalle elintärkeä elinkeino, mutta asukkaat toivovat, että turistien laadulle voitasiin tehdä edes jotain.

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat