Verohallinto toppuuttelee väläyteltyyn jäähyväisveroon liittyvää keskustelua. Pääjohtaja Pekka Ruuhonen sanoo Twitter-tilillään, ettei asiasta ole olemassa lakiehdotusta. Myöskään valtiovarainministeriössä ei asiaa valmistella.
Pääjohtaja Ruuhonen kuitenkin katsoo, että muiden maiden käytäntöjä olisi hyvä selvittää Suomessa.
Harmaan talouden selvitysyksikön selvityksessä on jäähyväisverosta seuraava Verohallinnon ehdotus:
4.3. Jäähyväisvero
EVL 52 f § sisältää osakevaihdon jäähyväisveroa (exit-vero) koskevat määräykset. Niiden tarkoituksena on turvata Suomen verotusvalta realisoitumattoman luovutusvoiton osalta henkilön muuttaessa Suomesta toiseen maahan. Lainsäädännön tarkistamisella Suomi turvaisi oikeutensa verottaa ulkomaille muuttavien luonnollisten henkilöiden muuttohetkellä vielä realisoitumattomia arvopapereiden arvonnousuja.
- Jäähyväisvero ei ole ollut valtiovarainministeriössä esillä, henkilöverotusyksikön päällikkö Panu Pykönen sanoo.
Valtiovarainministeriö vastaa verolakien valmistelusta.
Iltalehti kertoi Verohallinnon ehdotuksesta, jonka mukaan ulkomaille pysyvästi muuttavalle suomalaiselle voitaisiin määrätä erityinen jäähyväisvero.
Ehdotus sisältyy tammikuussa valmistuneeseen selvitykseen, joka koskee harmaan talouden torjuntaohjelmaa. Raportin on laatinut Harmaan talouden selvitysyksikkö. Jäähyväisvero mainitaan raportin kohdassa, jossa kysellään ehdotuksia toteutettaviksi tai selvitettäviksi hankkeiksi. Raportissa on useita muitakin ehdotuksia.
Ehdotuksen perusteluista selviää, että tarkoituksena olisi turvata Suomen oikeus verottaa arvopapereiden vielä realisoitumattomia arvonnousuja, kun niiden omistaja muuttaa ulkomaille.
"Vain selvitettävä asia"
Verohallinnon viestintäpäällikkö Eija Karppinen korostaa, että kyseessä on vain ehdotus, eikä asialle ole toistaiseksi tehty mitään. Esimerkiksi mahdollisen veron tuotosta ei ole olemassa mitään laskelmia.
- Tässä katsottiin, että olisi hyvä, että Suomessakin tehtäisiin tästä asiasta selvitys. Mutta se on vain selvitettävä asia, eikä se ole tällä hetkellä mitenkään korkealla Verohallinnon prioriteettilistalla.
- Tämänkaltaisia veroja on käytössä muissa maissa, esimerkiksi lähiympäristössä Norjassa ja Tanskassa, Karppinen sanoo.