Verta päähän, paino moninkertaistuu hetkessä: Isä-Martin ja poika-Lassen harrastus on päätähuimaavaa harvan hupia

Taitolennossa hyvin pieni liike ratkaisee. 

Varkauden lentokentällä Pohjois-Savon Joroisissa miteltiin loppuviikosta taitolennon Suomen Mestaruuksista. Taivaalle nousi viikonlopun aikana yhteensä 16 toinen toistaan rohkeampaa osallistujaa.

Yksi heistä on kokenut lentäjä Martti Henriksson, jolla on kymmenien vuosien lentokokemus ilmavoimista ja Finnairilta.

Taitolento ei aivan aloittelijoille sovellukaan, sillä noin kahdeksan minuuttia kestävän suorituksen aikana kiihtyvyyttä kuvaavat g-voimat saattavat parhaimmillaan nousta jopa yhdeksään.

– G-voimat olivat +6 ja -2 väliltä, niin kyllä tämä hoikka vartaloni painoi tollaiset 500 kiloa jossain vaiheessa lentoa. Miinuksella veri pakkautuu päähän, mutta ne ovat hyvin lyhytkestoisia toisin kuin aikoinaan oli ilmavoimissa, Henriksson kertoi.

Päätä ei huimaa

Henrikssonin poika Lasse on viikonlopun nuorin kilpailija 26-vuotiaana. Lentokokemusta on kuitenkin kertynyt jo kymmenisen vuotta.

Nuoren Henrikssonin päätä ei kilometrin korkeudessa temppuileminen huimaa.

– Ei se pelota, ei niitä g-voimia mieti enää. Keskittyy vain puhtaaseen lentämiseen ja liikkeisiin.

Lisää naisia halutaan mukaan

Kisapaikalla näyttäisi, että keskiverto taitolentäjä olisi keski-iän ylittänyt mies. Naisia ei viikonlopun aikana ilmaan noussutkaan.

80-luvulta asti lajipiireissä vaikuttaneen kilpailunjohtaja Kari Kempin mukaan naisia kaivattaisiin lisää.

– Laskuvarjopuolella tilanne on melkein 50–50. Tuntuu, että varsinkin moottori- ja purjekonepuolella naisia on ehkä 10 prosenttia. En näe mitään syytä, miksi naisia ei voisi olla enemmän. Ei tämä ole mitenkään miehinen laji, Kemppi sanoo.

Parasta ovat kauniit maisemat

Torstaina Varkauden lentokentälle saapui kiitettävä määrä katsojia viettämään lämmintä kesäpäivää. Heistä lajille omistautunein saattoi hyvinkin olla Tuula Kiiskinen.

– Voi sanoa, että 60 vuotta olen tätä seurannut. Kotini oli aiemmin tuossa vieressä.

Kiiskinen on itsekin useasti ollut koneen kyydissä. Parasta lentämisessä on hänen mukaansa se, miltä maapallo muotoineen näyttää yläilmoista.

Lue myös:

    Uusimmat