Maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän mukaan veden hinta tulee korjauskustannusten vuoksi nousemaan riippumatta siitä, yksityistetäänkö vesihuoltoa.
Vesihuollon yksityistämissuunnitelmat ovat saaneet kansalaiset takajaloilleen. Aiheesta tehty adressi keräsi eduskuntaan etenemiseen tarvittavat nimet parissa päivässä.
Kansalaisaloite vesihuollon yksityistämisen estämiseksi
|
Maailmalta on lukuisia esimerkkejä, joissa veden hinta on noussut yksityistämisen myötä – esimerkiksi Italiassa hinnat nousivat jopa 120 prosenttia. Monet pelkäävätkin vedenjakelun yksityistämisen korottavan hintoja myös Suomessa. Muun muassa Jyväskylän kaupungin suunnitelma yksityistää osa vesihuoltolaitoksestaan on saanut osakseen rajua kritiikkiä.
MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa aiheesta puhunut maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) suhtautuu yksityistämiseen varauksellisesti. Hänen mukaansa enemmistöomistajuus pitää aina pitää yhteiskunnan käsissä.
– Kansainväliset vertailut osoittavat mitä maailmalla on tapahtunut. Vesi on kansalaisomaisuuttamme. Pidän kaikissa tilanteissa välttämättömänä, että omistajuus on kunnallisessa tai alueen asukkaiden käsissä.
Ministeri Jari Leppä sanoo, että hinnat tulevat väistämättä nousemaan.
Lue myös: Vesihuollon yksityistämistä vastustava kansalaisaloite keräsi tarvittavat nimet toisena päivänä
Professori tyrmää vesihuollon yksityistämisen: "Ei missään nimessä kannata" – antaa varoittavan esimerkin maailmalta
– Vesijärjestelmissä on melko paljon korjausvelkaa ja se vaatii investointeja. Rehellisyyden nimissä täytyy sanoa, että varmasti sen myötä tulee hinnannousuja. Tämän myötä joudumme varmistamaan, että hyvää ja turvallista vettä on saatavilla aina ja kaikissa tilanteissa.
Vain harva vesilaitoksista on nykyisinkään kuntien omistuksessa
|
Yritysjuridiikan professori Petri Kuoppamäki Aalto-yliopistosta sanoo, että vesiyhtiöiden hintoja on vaikea säännöstellä.
– Käytännössä vesiyhtiöllä on iso pelivara. Toki lainsäädännössä sanotaan, että vedenhinnan pitää olla kohtuullinen ja tasapuolinen. Hintojen sääntely on kuitenkaan vaikeaa, ja on riski, että ne nousevat, Kuoppamäki sanoo.
Yksityistäminen tarkoittaa käytännössä sitä, että yhtiöllä on oikeus tehdä bisnestä veden puhdistamisesta ja jakelusta. Kuoppamäki pitää yksityistämistä huonona ideana.
– Se ei ole hyvä asia. Me kaikki tarvitsemme vettä. Sellaisia toimintoja kannattaa yksityistää, joissa saadaan toimiva markkinakilpailu aikaiseksi. Vesihuollossa tietyillä alueilla on vain yksi toimija, joten syntyy monopoliongelma. Ja silloin, kun markkinakilpailu ei toimi, tarvitaan vahvaa julkisen vallan kontrollia.