Vesihuollon yksityistämisen estämiseksi laadittu kansalaisaloite keräsi 50 000 allekirjoitusta, joten se siirtyy eduskunnan käsiteltäväksi. Aalto-yliopiston yritysjuridiikan professori Petri Kuoppamäki on siitä mielissään, sillä hänen mielestään vesihuollon yksityistäminen olisi huono idea.
Aloitteessa esitetään, että julkisomisteisten vesihuoltotoimintojen myyminen kaupallisille yksityisille toimijoille estetään lailla, eli nykyinen omistus pidetään julkisen sektorin hallussa.
– Vesilaitokset ovat luonnollisia monopoleja, niitä ei missään nimessä kannata yksityistää. Jos näin tehtäisiin, hinnat nousisivat ylös, Kuoppamäki sanoo.
"Sama tilanne kuin Carunan kanssa"
Hän näkee vesihuollon yksityistämisessä lähinnä riskejä. Hänen mukaansa se johtaisi samanlaiseen tilanteeseen, kun Fortumin sähköverkkotoiminta myytiin pääosin ulkomaisten sijoittajien omistamalle Caruna-yhtiöille.
– Tämän jälkeen hinnat nousivat rajusti ja ongelmaa on yritetty ratkaista. Mutta kun ongelma on aiheutettu, sitä on hyvin vaikea korjata tehokkaasti jälkikäteen, Kuoppamäki sanoo.
Kuoppamäen mukaan hintojen nousu johtuu siitä, että vesihuolto on niin kutsuttu luonnollinen monopoli. Yksityistämällä julkisia palveluja voidaan saavuttaa runsaasti hyötyä, mutta se ei päde jokaisessa tapauksessa. Kunnassa on pääsääntöisesti aina yksi vesilaitos, eikä toista kannata rakentaa, Kuoppamäki kuvailee.
– Eli markkinakilpailu ei toimi. Yleensä kilpailu pitää huolta hinnoista, mutta tämä ei päde luonnollisten monopolien osalta.
Kuoppamäki: Britannia varoittava esimerkki
Maailmalla vesihuollon yksityistämisestä tunnetuin esimerkki on Britannia. Kuoppamäen mukaan vuonna 2017 arvioitiin, että kuluttajat maksoivat vedestään yli 2 miljardia puntaa enemmän, kuin he maksaisivat silloin, jos vesihuolto olisi julkisen sektorin omistuksessa.
– Britannia on tästä varoittava esimerkki, hinnat nousivat ja laatuongelmia on ilmennyt. Ja lisäksi ei ole investoitu tarpeeksi vesihuoltoverkkoon, Kuoppamäki kuvailee.
Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) kertoi lauantaina, että Maa- ja metsätalousministeriö selvittää tarpeen valvoa tai rajoittaa vesihuollon yksityistämistä osana ministeriön valmistelemaa kansallista vesihuoltouudistusta. Lisäksi Leppä vaatii, että vesihuoltoon liittyvän monopoliaseman vuoksi maksujen tasoa ja palvelun laatua tulee valvoa.
Kansalaisaloite käsitellään eduskunnassa myöhemmin tänä keväänä.
Juttua muokattu 1.2. kello 16.33. Lisätty Jari Lepän puoluekanta.