Hjallis Harkimon asunnossa havaittiin viime vuoden puolella vesivahinko, joka aiheutti mittavan remontin kansanedustajan omakotitalossa. MTV Uutiset Live vieraili Harkimon Sipoon tontilla, jossa nykyisin myös tubettajana tunnettu kansanedustaja esitteli ikävän vahingon aiheuttamia seuraamuksia.
Miltä Hjallis Harkimon Sipoon tontilla näyttää? Katso videolta!
Liikemiehenä ja nykyisin myös kansanedustajana tunnetun Harry ”Hjallis” Harkimon uusi vuosi ei ole käynnistynyt parhaalla mahdollisella tavalla.
Ikävä tapahtumasarja sai alkunsa kahdeksan vuotta sitten Harkimon omakotitalon yhteyteen rakennetun lisärakennuksen kattoterassilta, josta vesi pääsi valumaan pahasti omakotitalon rakenteisiin.
Harkimo kertoo, että maalipinnan kupliminen sai herran epäilemään, ettei kaikki ole aivan kohdallaan. Liikemies rekrytoi asiaan erikoistuneen yrityksen tutkimaan asiaa. Tontilla on vieraillut niin homekoirat kuin kosteustarkastajatkin.
– Sinne tuli hometta ja piti avata koko homma, Harkimo sanoo viitaten kotiinsa.
Vireillä valtavan iso remontti
Lisäksi 75 neliön terassi puretaan ja rakennetaan kokonaan uudelleen. Harkimo esitteli MTV Uutiset Liven toimittajalle, Mikael Mikkoselle, tontillaan komeilevaa työmaata, joka on vaatinut valtavan määrän työtä.
– Arvokas remonttihan siitä tulee. Kaikki pitää purkaa ja tehdä kaikki uudet. Ja mä oon tilannut kaikki uudet materiaalit ja uudet jutut, koska mä haluan, että se tulee kerralla kuntoon.
– Otin katot, parketit pois ja kylpyhuoneesta otettiin kaikki kaakeloinnit ja kaikki pois. Siellä oli pari paikkaa, jotka piti kuivattaa, Harkimo listaa toimenpiteitä, joita vesivahingon vuoksi asunnossa jouduttiin tekemään.
Harkimon mukaan lisärakennuksen katto saa myös uuden ilmeen. Tällä kertaa tosin virheistä otetaan oppia, eikä kattoa rakenneta eikä aiempaan tapaan liuskekivestä.
– Siihen tehdään kattohuopa ja laudoitus, jotta se ei varmastikaan vuoda enää. Tuollainen tasakatto on aina vaikea tehdä, Harkimo selventää.
Kilpailuttaminen kävi lopulta kalliiksi
Harkimon mukaan rakennustyöt oli aikanaan tehty huonosti. Hän oli tuolloin kilpailuttanut rakennusfirmoja, joista tontille palkattiin rakennuspuuhiin kaikkein halvin vaihtoehto.
Yritys on Harkimon mukaan mennyt sittemmin konkurssiin, minkä vuoksi korvausten penääminen olisi vain ajan tuhlausta. Muitakaan korvauksia ei remonttiin ole tulossa – remontti kustannetaan omasta pussista.
– Ei kannata valita halvinta vaan paras, Harkimo sanoo jälkiviisaana.
Loppujen lopuksi valinta kävi kalliiksi, sillä Sipoon tontilla on tehty remonttia jo kuukauden päivät. Kansanedustajan mukaan edessä on vielä noin kuukauden työt – eikä kyseessä ole halpa lysti.
– Kustannusarvio on 50 000–70 000 euroa.
"Tehkää eduskunnassa jotain"
Harkimon mukaan asunnoissa oleva home on monen vuokralaisen päänvaiva. Kansanedustajan mukaan hän on saanut useita yhteydenottoja suomalaisilta, jotka ovat kertoneet asuvansa vuokra-asunnossa, jossa on ollut hometta.
– Pitäis melkein lailla kieltää se, ettet sä voi vuokrata asuntoa, jos se on homeessa. Ja sitähän tapahtuu paljon, Harkimo sanoo.
– Ihmiset valittavat, että tehkää siellä eduskunnassa jotain, hän jatkaa.
Harkimon mukaan pitkäaikainen altistuminen on saanut aikaan vuokralaisissa erilaisia oireita, jotka ovat pahimmassa tapauksessa pilanneet tämän terveyden.
– Siitähän (homeesta) tulee pitkäaikaista flunssaa, silmäsärkyä ja kaiken maailman muuta kipua, Harkimo listaa.
Lue myös: Puutteellinen ilmanvaihto on monen kodin murheenkryyni, joka voi aiheuttaa monenlaisia oireita – näillä nikseillä tilanne kohenisi
Homerakennukset ovat kallis ja iso taakka Suomelle
Erilaisten kiinteistöjen ja yritysten kanssa työskennellyt Harkimo sanoo, että Suomessa on valtavasti julkisia rakennuksia, kuten vanhoja kouluja, jotka tulisi korjata pikimmiten niissä olevan homeen vuoksi.
– Mun poikakin kävi sellaista koulua, jossa oli homeongelmaa. Serkku joutui siirtyä koulusta toiseen, koska sairastui niin pahasti. Ei ollut rahaa korjata sitä ja vuosi sen jälkeen heidät laitettiin parakkiin käymään koulua.
– Ne ongelmat on tosi pahat Suomessa ja niihin täytyisi ehdottomasti saada muutos, Harkimo sanoo.