Vessapaperilla tukittu lavuaari, totta vai tarua? MTV Uutiset selvitti, millaisia älyttömyyksiä risteilymatkustajat keksivät – "Monet temput ovat kyseenalaisia, osa jopa laittomia"

All Over Press
Julkaistu 31.03.2019 11:35
Toimittajan kuva
Juho Lauri

juho.lauri@mtv.fi

Jani Volasen ja Tommi Korpelan luoma, hurjan suosion saavuttanut, mustan huumorin minisarja M/S Romantic on nostanut tapetille suomalaisten matkailutottumukset risteilyaluksilla. MTV Uutiset selvitti kymmenen erikoista tapaa, mitä matkailijat harrastavat risteilymatkoilla.

Suomesta Ruotsiin ja Viroon matkoja tekevän Tallink Siljan viestintäpäällikkö Marika Nöjdille tv-sarja on hyvinkin tuttu. Vaikka M/S Romanticissa meno laivalla yltyykin välillä melkoisin ylilyönteihin, kertoo Nöjd suomalaisten käyttäytyvän risteilyillä enimmäkseen kaikin puolin siististi.

– Meillä on hyvin erilaisia matkustajaryhmiä. Kaikilla laivoilla on yhteensä vajaa 10 miljoonaa matkustajaa ja siihen mahtuu paljon kaikenlaista porukkaa. He ovat lähteneet viettämään lomaa, se on pieni irtiotto arjesta. Pieniä ylilyöntejä sattuu, mutta voin sanoa, että suuri osa käyttäytyy kyllä hyvin.

Lavuaarit tukkoon vessapaperilla

M/S Romanticissa sarjan henkilöhahmot ujuttavat muun muassa vessapaperia lavuaariin, juovat tax-freesta ostettuja juomia hyteissä ja tupakoivat sisätiloissa.

Nöjdin mukaan tapaukset ovat tuttuja myös tosielämästä.

– Kaikenlaisia keinoja käytetään. Kaikki eivät tietenkään ole kiellettyjä, mutta aika monet temput ovat kyseenalaisia, kiellettyjä tai jopa laittomia. Hauskaa saa pitää, mutta muut huomioiden, silloin kaikki sujuu hyvin ja yhteisymmärryksessä.

MTV Uutiset selvitti kymmenen temppua, jota suomalaiset ovat yrittäneet risteilyillä. 

Lue myös: Kommentti: M/S Romantic osuu suoraan suomalaisuuden ytimeen – hittisarja naurattaa, ahdistaa ja saa kiemurtelemaan myötähäpeästä

Vessapaperitemppu lavuaariin

kuva2

Risteilyhyttien WC-tilojen lavuaareissa ei ole lainkaan tulppia turvallisuussyistä. Jotkut matkustajat keksivätkin joko ottaa mukaan oman tulpan tai täyttää lavuaarin reiän WC-paperilla. Näin tehdään, jotta lavuaarista saadaan rakennettua virvokkeille kylmäallas.

Marika Nöjd kertoo, että tempulla voi olla dramaattisia seurauksia, jotka liittyvät kaikkien matkustajien turvallisuuteen.

– Viemärit menevät laivalla helposti tukkoon, jos putkistoon joutuu vessapaperia. Jotta vesivahinkoja ei pääse tapahtumaan, se ei kuulosta kovin hyvältä ratkaisulta.

Hytissä tupakointi ja palohälyttimen peittäminen

tupakkia

Savukkeiden polttaminen laivan sisätiloissa on luonnollisesti kiellettyä. Silti joillain matkustajilla on tapana sauhuttaa esimerkiksi hytissä ja yrittää peittää palohälytin mitä erilaisimmilla keinoilla, kuten paperikupilla.

Marika Nöjdin mukaan hytissä poltteluun ei törmää enää kovinkaan usein ja siitä jää kiinni erittäin helposti. 

– Vähemmän ja vähemmän sitä onneksi enää nykyään tehdään. Voisi sanoa, että viisi vuotta sitten tapahtui enemmän sitä, että joku poltti hytissä. 

– Siitä jää kiinni, sillä savu aiheuttaa hälytyksen konevalvomossa ja heti tiedetään, missä hytissä tupakkaa on poltettu ja siitä seuraa rangaistus. Paperikupista ei ole mitään hyötyä.

Roskakorin tyhjentäminen ja sen täyttäminen jäillä

roskis

Jotkut matkustajista saattavat käyttää hyttien roskakoreja "jääkaappina". Toisin sanottuna roskakori tyhjennetään, sinne kaadetaan laivan buffetista kahmittuja jääpaloja ja viilennin on valmis.

Nöjd ymmärtää idean, mutta ei tajua miksi kukaan kaipaisi hyttiinsä jääkaappia, kun omien alkoholijuomien nauttiminen laivalla on kiellettyä.

– Siinä mielessä ei pitäisi olla mitään tarvetta pitää juomia kylmässä. Jos matkustajan tarvitsee kuljettaa jotain syötävää tai muuta elintarviketta, matkan ajaksi voidaan järjestää kylmätilaa. Kylmiä juomia taas saa laivan ravintoloista, kahviloista ja baareista ja siellä niitä voi nauttia.

Baarista mukaan tuoppi omien juomien täyttöä varten

kuva3

Matkustajat saattavat myös kierrättää yhtä ja samaa baarista hankittua tuoppia koko illan ajan – ja käydä täyttämässä sitä aika-ajoin hytissä omilla juomilla.

Nöjd muistuttaa edelleen, että omien alkoholijuomien nauttiminen on kiellettyä eikä tällainen toiminta johda kovin pitkälle.

– Kyllä varmasti jossain kohdassa huomataan, jos ihminen käy muualla täyttämässä lasiaan. Laivan työntekijöillä on silmät auki koko ajan ja he seuraavat kyllä illan kulkua.

Meikit ja hajuvedet yökerhoon tax-freen testereistä

testeri

Entä mikä olisikaan kätevämpi tapa kuin käydä laivan tax free -myymälässä suihkauttamassa ilmaiset parfyymit testereistä risteilydiskoon?

Nöjd naurahtaa, että tämä ei ole missään määrin laivalla kiellettyä. 

– Testerit on tehty sitä varten, että näitä tuotteita voi testata. Meillä itse asiassa tehdään myös maksuttomia testimeikkejä, jossa tuote-esittelijät voivat tehdä ihan luvan kanssa esimerkiksi iltameikkejä discoon. Onhan se helpompi mennä suoraan meikkaukseen kuin itse hyllyjen takana salaa niitä testata.

Tax free juomat kulutetaan jo matkalla

duty-free

Hyvin moni ostaa risteilyreissulta tuliaisia laivan tax free -osastolta. Joillain matkustajilla on kuitenkin tapana korkata juomat jo hytissä, vaikka sen tiedetään olevan ehdottomasti kiellettyä.

Nöjd korostaa, että tax-free juomat saa avata vasta kun laivasta on poistunut satamassa.

– Tax free -juomat on tarkoitettu tuliaisiksi kotiin vietäväksi ja toivomme asiakkaiden noudattavan tätä sääntöä. Juomia pääsee nauttimaan laivan ravintoloissa.

Alkoholimaistiaisten napsiminen myymäläosastolla

kuva1

Laivan myymäläosastoilla voi törmätä myös alkoholimaistiaisiin. MTV Uutisten haastattelemien matkustajien mukaan kyseessä on helppo tapa hankkia "nousukännit", etenkin kun tarjoiltavat juomat ovat yleensä astetta vahvempia.

Nöjdin mukaan maistatukset hoidetaan aina valvotusti ja kojulla pannaan kyllä merkille, jos joku kippaa liikaa maistiaisia.

– Toki niitä on mahdollista hakea useampikin kuin yksi. Snapsilasihan itsessään on todella pieni. Henkilökunta, joka juomaa maistattaa, huomaa kyllä, jos siinä alkaa joku käymään useamman kerran. Emme me ainakaan häiriöksi asti ole havainneet tällaista käyttäytymistä.

Voileipiä buffetista hyttiin välipalaksi

Leipää

Kaikki risteilylaivoilla käyneet tietävät, että laivan buffetissa on tarjolla ruokaa hyvin laajalla mittakaavalla. Joillain matkustajilla on tapana tehdä buffet-pöydästä eväät hyttiin piilottamalla ne esimerkiksi käsilaukkuun.

Nöjd huomauttaa, että buffet-pöytää koskevat tismalleen samat säännöt kuin esimerkiksi hotellin aamupalaa: ruokaa ei saa syödä muualla kuin ravintolassa.

– Joskus voi olla, että aamiaisbuffetista joku yrittää jotain viedä. Niihin puututaan kyllä, jos niitä huomataan.

Nuuskaa ja alkoholia tax freestä yli sallitun määrän – ripotellaan ostoksia kavereiden laukkuihin

Nuuska

Niin nuuskaan kuin alkoholinkiin tax free-myymälöissä liittyy ostorajoituksia. Joskus matkustajat hankkivat näitä ostoksia yli sallitun määrän ja jäljet peitetään ripottelemalla tuotteet kanssamatkustajien laukkuihin.

Nöjdin mukan rajoituksia valvotaan ja pahimmassa tapauksessa peliin voi puuttua myös tulli.

– Ostettuja määriä valvotaan myymälässä. Siihen on tietysti vaikeampi puuttua, jos joku on ostanut tuotteita jollekin toiselle. Maksimimäärä on tarkoitettu omaan käyttöön. Tulli voi olla vastassa satamassa ja tehdä tarkastuksen.

"Tuplaristeily"

silja line

Legendan mukaan jotkut matkustajat olisivat onnistuneet tekemään niin sanotun tuplaristeilyn eli lähtenut matkalle uudestaan ilman lippua piiloutumalla laivan tiloihin sen saavuttua satamaan.

Marika Nöjd kertoo, että jos joku tähän pystyisi, täytyisi hänen olla erittäin nokkela. 

– Varmasti joku on joskus sellaisen paikan löytänyt, eli onhan se mahdollista. Laivaa siivotaan kuitenkin todella tarkasti, enkä itse tiedä yhtään paikkaa, mihin siellä pääsisi piiloon.

Lue myös: Arveluttava ilmiö leviää: Alaikäiset värväävät tuntemattomia risteilyvalvojiksi jopa Tinderistä – "Tässä on erittäin isoja riskejä"

Tuoreimmat aiheesta

Matkailu