Baariasiakkaiden laukkuihin sujahtaa niin shottilaseja kuin kokonaisia tuoppejakin. Hienommat lasit kelpaavat matkamuistoiksi, joskus salakuljettamisen syynä on tuopin sisältämä juoma.
Turkulaisen Marilyn Night Clubin toimitusjohtaja Pekka Savolainen kertoo, että erityisesti ravintoloiden logoilla varustetut tuopit ovat suosittuja. Tavalliset tuopit sen sijaan jätetään rauhaan.
– Kyllä se vähän niin on, että jos tuopissa tai shottilaseissa lukee ravintolan nimi tai jotain muuta, niin kyllä ne hyvin äkkiä on siellä kirjahyllyssä koristeina etenkin opiskelijoilla, jos ei vähän vanhemmillakin. Enää ei ole tuhkakuppeja, joissa lukisi jonkun tupakkamerkin logo, mutta ne olivat aikanaan hyvinkin suosittuja matkamuistoja.
– Eiköhän niitä tapahdu kaikissa ravintoloissa. Olen 70-luvun lopusta ollut yökerhoissa duunissa eikä se siitä ole miksikään muuttunut.
Muu irtaimisto jätetään yleensä rauhaan, mutta yhden erikoisemman tapauksen Savolainen muistaa jouluaatolta 15 vuoden takaa. Silloin joku sai päähänsä ottaa matkamuistoksi Marilynin sisätiloista neonkyltin.
Keskeneräisiä tuoppeja sullotaan käsilaukkuihin
Myös Helsingin Kalliossa sijaitsevasta Kuudes Linja -yökerhosta salakuljetetaan tuoppeja pihalle, mutta eri syystä kuin Marilynissa.
– Jonkun verran niitä tietysti lähtee kävelemään. Ei varmaan varsinaisesti sen takia, että joku haluaa sen lasin, vaan sen takia että siinä on vielä juomaa jäljellä ja se on pakko saada juotua loppuun, ravintolapäällikkö Johannes Apponen kertoo.
Enemmän tuoppeja katoaa kuitenkin betonilattialle lasimurskaksi.
Tuoppeja ei niin vain kuljetella pilkun jälkeen ulos, sillä paikalla on ovimiehiä sekä ulko-ovilla että narikassa. Silti yrittäjiä riittää jonkin verran. Juomia löytyy etenkin naisilta, joiden käsilaukkuun lasi mahtuu piiloon.
Tavastialta kerätään matkamuistoja
Legendaarisen Tavastiaklubin ravintolatoimenjohtaja Nina Hartikainen kertoo, että heiltä katoaa kaikenlaista logolla varustettua irtaimistoa nimenomaan muistoksi. Sekä bändit että yleisö ovat syyllistyneet satunnaiseen tavaroiden pihistelyyn, mutta Hartikainen ei ole ilmiöstä huolissaan.
– Kun sitä ei tapahdu päivittäin, niin ei se ole ainakaan rasitteeksi käynyt. Enemmän se on lähinnä huvittanut meitä, että jollekin on kelvannut hyvinkin likainen baarimatto tai pyyhe. Ehkä me enemmän olemme huvittuneita aiheesta.
Silloin kun käytössä oli Tavastian logolla koristeltuja tuoppeja, ilmiö oli yleisempi. Hartikainen uskoo, että niitä löytyy edelleen monista tiskikaapeista.
Nykyisin lähinnä bändien jäsenet haalivat takahuoneesta itselleen muistoja. Sitä ei kuitenkaan katsota pahalla, päinvastoin.
– Meidän bändit vievät meidän pyyhkeet, mutta se on ollut meillä vähän tarkoituskin, että he saavat sen matkamuistoksi.
Koristeelliset tuopit kiinnostavat keräiljöitä
Helsinkiläisestä U Kaleva -baarissa käytetään Iittalan klassisia Krouvi-tuoppeja, jotka kiinnostavat myös keräilijöitä. Vaikka samanlaisia tuoppeja saa kaupasta seitsemällä eurolla, niitä yritetään toisinaan varastaa.
– Moni väittää, että siinä on enemmän fiilistä, kun se on täältä. Kyllä niitä ikävä kyllä silloin tällöin lähtee. Usein saattaa olla jopa sama tyyppi, joka vaikka kerää sarjaa kotiinsa, U Kalevasta kerrotaan.
Kallion Roskapankki-baarin tuopit eivät kiinnosta keräilijöitä. Siellä tuopit sujahtavat povitaskuihin niiden sisältämän juoman takia. Tätä ei kuitenkaan tapahdu niin usein, että siitä olisi muodostunut ongelmaa.
– Kaikkihan eivät siitä jää kiinni, mutta aika paljon sitä pyritään seuraamaan, että ne juomat pysyisivät täällä anniskelualueella, eikä niitä täältä mukaan vietäisi. Aina siltä ei kuitenkaan voi välttyä, että joku laittaa povitaskuun keskeneräisen tuopin pöydästä ja lähtee se taskussaan pois, ravintolapäällikkö Kalle Sepperi kertoo.
Shottilasit suosittuja
Pienet shottilasit ovat pitkäkyntisten suosiossa kätevän kokonsa vuoksi. Roskapankissa ei kuitenkaan ole törmätty tähän ilmiöön. Sepperi arvelee, että tämä on enemmänkin nuorison suosimien yökerhojen ongelma.
– Kyllä se varmaan tiettyyn kasvunvaiheeseen liittyy se mukien anastaminen, se on jotenkin jännittävää.
Turun Marilynissä shottilasien pihistely on tuttu ilmiö, eikä ravintoloitsija voi juurikaan asiaan vaikuttaa.
– Ei se siitä miksikään ole muuttunut, ne pitää laskea lisäksi sinne hävikkiin. Särkyyhän niitä laseja myös samalla tavalla. Ei se mitään sellaista massajuttua ole, että niitä jumalattomasti viedään. Mutta tuollainen neljän sentin snapsilasi, se menee niin kätevästi taskuun tai pikkulaukkuun, Savolainen sanoo.
Myös Oulun Tivolista shottilaseja katoaa pajon, etenkin silloin kun ravintolaan on saatu koristeellisempia erikoislaseja, ravintolapäällikkö Johanna Kukkohovi kertoo.
Tyhjät tuopit eivät niinkään kiinnosta, sillä Tivolissa käytetään koruttomia kovamuovilaseja.
Juomatta jääneitä juomia yritetään ottaa mukaan yhä harvemmin.
– Kyllä joskus saattaa joku olla skumppapullon kanssa menossa pihalle, mutta ei oikeastaan sen kummemmin, Kukkohovi sanoo.
Miten drinkit ovat kehittyneet vuosikymmenten varrella: Katso video!
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.