Alusvaatejätti Victoria's Secret on maksanut mittavat korvaukset suljetun thaimaalaisen tehtaan työntekijöille, jotka valmistivat yhdysvaltalaisyhtiölle rintaliivejä. Aktivistit Thaimaassa kertoivat korvausten suuruudeksi yhteensä 8,3 miljoonaa dollaria.
Brilliant Alliance Thai -yhtiö sulki Samut Prakanin kaupungissa sijainneen tehtaansa maaliskuussa 2021 mentyään konkurssiin. 1 250 työntekijää menetti työpaikkansa, mutta yhtiö ei pystynyt maksamaan heille Thaimaan lain edellyttämiä erorahoja.
Victoria's Secret vahvisti tiedotteessa päässeensä sopimukseen asiassa, mutta ei kertonut kuinka suuresta summasta oli kyse.
– Olemme pahoillamme, että he (tehtaan omistajat) eivät pystyneet viemään tätä asiaa päätökseen itse, joten varmistaaksemme että työntekijät saavat täydet erorahat Victoria's Secret on sopinut maksavansa nämä varat tehtaan omistajille, yhtiö kertoi.
Tehtaalla valmistettiin Victoria's Secretin tuotteiden lisäksi alusvaatteita myös yhdysvaltalaisbrändeille Lane Bryantille ja Torridille, mutta vain Victoria's Secret osallistui korvausten maksamiseen työntekijöille.
Ennennäkemätön ratkaisu
Korvausten saaminen vaati pitkällistä kampanjointia ja protestointia potkut saaneilta työntekijöiltä ja thaimaalaisilta ammattijärjestöiltä. Heidän mukaansa Thaimaan työministeriöltä ei herunut apua tilanteen ratkaisemiseen.
– Jos emme olisi taistelleet reilun korvauksen puolesta, emme olisi saaneet mitään, kertoi 25 vuotta tehtaalla työskennellyt Jitnawatcharee Panad.
Noin kaksi kolmasosaa työnsä menettäneistä oli yli 45-vuotiaita naisia. Erorahat korkoineen vastaavat monien työntekijöiden tapauksessa heidän elinikäisiä säästöjään.
Kansainvälinen työntekijöiden oikeuksia puolustava järjestö Solidarity Centre pitää tapausta ennennäkemättömänä merkkipaaluna sekä korvausten suuruuden että ulkomaisen brändin suoran osallistumisen suhteen.
Worker Rights Consortium -järjestön mukaan maksamattomien erorahojen ongelma tekstiiliteollisuudessa on pahentunut pandemian aikana, kun vaatteiden kysyntä on laskenut.
Järjestön laskelmien mukaan tekstiiliteollisuuden työntekijöiltä ympäri maailmaa on jäänyt saamatta 500 miljoonaa dollaria tehtaiden sulkemisten yhteydessä.