Vesi katoaa valtavan nopeasti järven keskellä ammottavaan aukkoon Kaliforniassa. Vaikuttava vesi-ilmiö nähtiin edellisen kerran vuosikymmen sitten, ja paikalliset ovat kerääntyneet alueelle ottamaan kuvia Glory holeksi kutsumastaan rakennelmasta.
Näyttävä aukko Kaliforniassa keskellä Berryessa-järveä on muuttunut nähtävyydeksi ja saanut viime päivinä myös kansainvälistä huomiota.
Paikallisten leikkimielisesti Glory holeksi kutsuma aukko on rakennelma, jota pitkin vesi pääsee valumaan padotulta järveltä matalammalle alueelle, jos veden pinta nousee liian korkeaksi järvessä.
Pinta ei ole ollut 11 vuoteen niin korkealla, että aukko olisi ollut käytössä. Muutenkin vedenpinta on yltänyt aukon korkeudelle vain 26 kertaa sen 58-vuotisen historian aikana.
Aukko on halkaisijaltaan 22 metriä, ja se on 100 metriä syvä. Aukko nielee vettä 1,3 miljoonaa litraa sekunnissa.
Alueella turva-aitoja
Padon toimintaa valvovan Solano Irrigation Districtin johtaja Kevin King kertoi The New York Timesille, että kymmenet dronet ovat lennelleet aukon yläpuolella kuvaamassa sitä ja paikalliset ovat kerääntyneet alueelle ottamaan kuvia.
Kingillä oli myös helpottavia uutisia: vaikka aukko on uhkaavan näköinen, se ei imaise jokaista järveen tipahtanutta vaikutuspiiriinsä ja suihinsa.
– Sitä pitkin kulkee paljon vettä, mutta virtaus sen ympärillä ei ole voimakas, King kertoi lehdelle.
Tästä huolimatta aukko on vaarallinen ja järvi on reunustettu turvakaitein.
Sateinen talvi nostaa pintaa
Kalifornian padot olivat otsikoissa viime viikolla, kun Pohjois-Kaliforniassa annettiin evakuointimääräys lähes 190 000 ihmiselle Orovillen padon turva-aukkojen vaurioiden vuoksi.
Ongelma johtui poikkeuksellisen sateisesta talvesta, johon liittyy myös Berryessa-järven pinnan nousu. Barryessan alueella tulvista ei ole vielä huolta ja järven pinta on ollut vielä paljon korkeammallakin.
Vuonna 1983 järven pinta nousi jopa yli 20 metriä aukon suuta korkeammalle, kun nyt pinta on noin 10 metriä aukon suun yläpuolella.
Aukko toimii, kun järven pinta nousee 134 metriä merenpinnan yläpuolelle.