Kun maailmanluokan arkkitehdeiltä kysyy rakentamisen haasteista Suomessa, vaihtelevat sääolosuhteet nousevat väkisinkin esiin. Ei ole siis yllätys, että Helsingin Guggenheim-kilpailun finalistit kertovat käyttäneensä paljon resursseja ”ongelman” ratkaisemiseksi.
Lontoolainen Asif Khan Asif Khan -toimistosta kertoo kilpailutiiminsä palkanneen neuvonantajiksi äärimmäisiin sääolosuhteisiin erikoistuneita spesialisteja ympäri maailmaa – myös Suomesta.
Myös saksalaisen Martin Haasin edustama Studio 2050 on palkannut muun muassa materiaali-, julkisivu- ja energiankäytön asiantuntijoita ratkaisemaan ilmaston tuomaa haastetta.
– Suomen sääolosuhteet ovat erityislaatuiset. Suomen valo on upea, mutta sitä on talvella vähän. Rakennuksen pitää näyttää hyvältä vuodenajasta riippumatta, Haas sanoo.
Käynnissä olevan Helsingin Guggenheim-arkkitehtuurikilpailun voittaja ratkeaa kesäkuussa, kun 11 tuomarin Guggenheim-raati tekee päätöksensä.
Suuren luokan kilpailusta huolimatta museon rakentamisesta päätetään kisatulosten selviämisen jälkeen. Guggenheim-projekti on herättänyt paljon keskustelua, ja mielipiteet siitä, tarvitseeko kaupunki maailmankuulun taidemuseon, vaihtelevat jyrkästi.
– Keskustelu on sinänsä terve merkki, koska se kertoo, että demokratia toimii. Meille se on mielenkiintoinen lisä omaan työhön, japanilainen Hiroko Kusunoki ja ranskalainen Nicolas Moreau Moreau Kusunoki -tiimistä toteavat.
Kilpailijat eivät saa vielä paljastaa, mikä kuudesta finaalityöstä on kenenkin.
Mutta mitä jos voitto ja 100 000 euron palkintosumma napsahtaa kesäkuussa?
– Silloin aukeaa pullo lempishampanjaamme, Kusunoki ja Moreau nauravat.
Katso videolta, mitä Guggenheim-finalistit kertoivat kisan haasteista.