Kunnianhimoisia rakennusprojekteja seuraavan Grand Designs Suomen juontajana nähdään arkkitehti Samppa Lappalainen.
Grand Designs on talonrakentajien intohimoprojekteja seuraava sarja, joka on Britanniassa pyörinyt jo yli 20 tuotantokauden verran.
Sarjasta kuvataan nyt ensimmäistä kotimaista tuotantokautta. Grand Designs Suomi -ohjelman juontajaksi on valittu arkkitehti, arkkitehtitoimisto JKMM:n toimitusjohtaja Samppa Lappalainen. Lappalainen oli otettu ja yllättynyt, että hänet pyydettiin ohjelmaan mukaan.
– Tämä on ikoninen sarja ja monien mielestä maailman paras arkkitehtuuriohjelma. Monilla faneilla on varmasti kovia odotuksia Suomi-version suhteen. Pitäisi ehkä osata jännittää tai stressata, mutta olen lähinnä innoissani, että pääsen seuraamaan kiinnostavia projekteja, tutustumaan upeisiin ja rohkeisiin ihmisiin. Ja mikä ehkä tärkeintä, ohjelmassa päästään näyttämään suurelle yleisölle miten palkitsevaa arkkitehtuuriin, designiin ja unelmiin panostaminen voi olla, Lappalainen sanoo.
Lappalainen tunnustaa, että juontajan pestiin tarttumista piti hetki jos toinenkin pohtia. Brittiversion ikonisen Kevin McCloudin, Australiassa juontavan Peter Maddisonin tai Ruotsissa ohjelmaa luotsaavan Mark Isittin saappaita hän ei yritäkään lähteä täyttämään.
– Sain onneksi luvan olla ihan vain oma itseni – arkkitehti, joka rakastaa hyvää suunnittelua, kreisejä ja kunnianhimoisia projekteja ja itsensä ylittämistä. Helpottavaahan on myös se, että en ole itse tässä mitenkään pääosassa, vaan saan vain kunnian esitellä mielenkiintoisia projekteja ja ihmisiä sekä availla ovia suunnittelun ja rakentamisen maailmaan.
"Suuri on suhteellista"
Lappalainen toivoo voivansa ohjelmassa välittää katsojille arkkitehtuurin ilosanomaa. Mutta löytyykö Suomen kokoisesta maasta tarpeeksi suuria projekteja täyttämään ohjelman luomat odotukset?
– Suuri on suhteellista ja meille kaikille vähän eri juttu: me tiedetään jo mitä ”grand” tarkoittaa briteille ja australialaisille, mutta nyt päästään näyttämään mitä se tarkoittaa meille suomalaisille. Ei härmäläisten tarvitse yrittää kilpailla neliöillä tai europinkoilla muiden kanssa. Me voimme sen sijaan näyttää, mitä suomalaisen arkkitehtiosaamisen, sisun ja hulluuden yhdistäminen voi kiinnostavimmillaan olla, Lappalainen toteaa.
Moni ohjelman rakennuskohde edistyy jo täyttä päätä. Mukana on mielenkiintoisia ja keskenään erilaisia kohteita ympäri Suomea. Grand Designs Suomeen on mahdollista kuitenkin vielä hakea. Lappalainen toivoisi mukaan esimerkiksi sellaisia projekteja, joissa vastuullisuus näyttelee suurta roolia.
– Olisi hienoa saada mukaan projekteja, joissa on tavoitteena pieni hiilijalanjälki ja vahva sustainability-kulma, on ne sitten vanhaa mahdollisimman paljon säästäviä korjaushankkeita tai rakentamisvaiheen ja elinkaaren osalta minimaalisiin CO2-päästöihin pyrkiviä projekteja. Kansainvälisestikin kiinnostavaa olisi näyttää miten suomalaisilla perinteisillä rakennusmenetelmillä voidaan tehdä korkeatasoista ja kestävää arkkitehtuuria nykypäivänä.
Grand Designs Suomi nähdään MTV:n kanavilla ja alustoilla myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana.
Samppa Lappalainen
- Arkkitehti Samppa Lappalainen (s.1976) on JKMM Arkkitehtien toimitusjohtaja. JKMM on Suomen arvostetuimpia, suurimpia ja menestyneimpiä suunnittelutoimistoja.
- Työssään JKMM:llä Samppa pyrkii kehittämään vastuullista, kiinnostavaa ja toimivaa kaupunkia ja mahdollistamaan korkeatasoista, merkityksellistä ja kestävää arkkitehtuuria, jossa yhdistyvät sisustusarkkitehtuuri, kalustemuotoilu, grafiikka ja taide.
- Samppa on innokas veneilijä, karaokelaulaja ja pöytälaatikkokirjailija, mutta onneton ruuanlaittaja. Hän rakastaa vetäytymistä sukunsa erämökille Turun saaristossa, mutta elää myös kaupunkikulttuurista, musiikista, teatterista, tanssista ja taiteesta.
- Samppa asuu Lauttasaaressa ja hänellä on kaksi aikuista ja yksi teini-ikäinen lapsi.
Ilmoittaudu mukaan!
Ohjelmaan osallistumisesta kiinnostuneet voivat olla yhteydessä tuotantoyhtiöön osoitteessa: granddesignssuomi@fremantle.com. Kerro viestissäsi rakennusprojektistasi - mikä tekee sinun talosuunnitelmastasi Grand Designia?