Sveitsissä avataan tänään maailman pisin ja syvin rautatietunneli. 57 kilometrin mittainen tunneli kulkee Alppien ali Keski-Sveitsistä maan eteläosaan.
Tunnelia kutsutaan insinöörityön ihmeeksi ja sen sanotaan symboloivan Euroopan yhtenäisyyttä jatkuvan pirstaloitumisen aikana.
St. Gotthardin solan alittavaa tunnelia hahmoteltiin alun perin jo vuonna 1947. Tunneli tuli maksamaan 11 miljardia euroa, ja sitä oli rakentamassa 2 400 työntekijää. Rakennustyöt kestivät 17 vuotta.
Tunneli valmistui arvioidussa aikataulussa ja budjetissa. Sveitsin liikenneviraston johtaja Peter Fueglistaler kutsuikin tunnelia "ajoituksen, kustannusten ja politiikan mestariteokseksi".
Tunneli lyhentää matka-aikaa pohjoisen ja eteläisen Euroopan välillä. EU:n liikennekomissaarin Violeta Bulcin mukaan se edistää myös talouskasvua Euroopassa.
Rahtiliikenteen saasteita halutaan rajoittaa
1:53
Tunnelin myös toivotaan lisäävän Sveitsin turismia ja vähentävän vuoriteillä kulkevaa raskasta liikennettä sekä sen aiheuttamia saasteita.
– Me sveitsiläiset asumme erittäin lähellä luontoa, ja luonto on osa meitä. Se tekee meistä meidät ja luo turismia Sveitsiin. Tämän tunnelin rakentaminen mahdollistaa myös sen, että siirrämme raskaan liikenteen teiltä kiskoille ja sillä tavoin suojelemme vuoria, Sveitsin turismin ohjaaja Corinne Genoud toteaa.
Sveitsissä järjestetään juhlat tunnelin avaamisen kunniaksi, ja paikalle on kutsuttu naapurimaiden johtajia. Ensimmäiselle junamatkalle pääsee kutsuvieraiden lisäksi 500 henkilöä, jotka osallistuivat arvontaan, jonka palkintona oli lippu vihkijäismatkalle.
Tunnelin avaavat Saksan liittokansleri Angela Merkel, Ranskan presidentti Francois Hollande ja Italian pääministeri Matteo Renzi. Seremonioiden yhteydessä tunnelin läpi ajetaan jo junalla, mutta päivittäinen käyttö alkaa vasta joulukuussa.
Maailman pisin rautatietunneli on tähän asti ollut Seikanin tunneli Japanissa. Gotthardin tunneli on kolme kilometriä Seikania pidempi.