Video: Poliitikoilla kova riita sähköverkoista jo vuonna 2013 – kuka oli oikeassa?

3:34img
Julkaistu 01.02.2016 17:09

MTV UUTISET

Sähkönsiirtoyhtiö Carunan ilmoittamat hinnankorotukset pöyristyttävät kansanedustajia ja järjestöjä. Suomen suurin sähkönsiirtoyhtiö Caruna on nostamassa hintojaan merkittävästi maaliskuun alusta alkaen.

Jo useampi kansanedustaja on jättänyt aiheesta kirjallisen kysymyksen. Kristillisdemokraattien Päivi Räsänen, kokoomuksen Arto Satonen, vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki sekä keskustan Eerikki Viljanen ja Antti Kaikkonen vaativat hallitukselta toimia hinnankorotusten kohtuullistamiseksi.

Myös kuluttaja-asiamies selvittää asiaa ja harkitsee sen jälkeen jatkotoimia. 

MTV Uutiset kertoi sähköverkon myynnistä vuonna 2013. Tuolloin sähköverkon myyntiä kritisoitiin oppositiossa tuoreeltaan.

Katso lausunnot vuodelta 2013 yllä olevalta videolta.

– En ymmärrä, että tällaisia kansallisomaisuuksia kaupataan ulkomaille. Ihmettelen, että mitä ydinosaamista tällä alalla on kanadalaisilla ja australialaisilla sijoitusyhtiöillä, perussuomalaisten Timo Soini moitti ja kertoi olevansa varma siirtohintojen tulevasta noususta.

– Totta kai ne nousevat. He ottavat tämän sijoitetun pääoman jostakin pois – ja mistä muualtakaan he sen ottaisivat kuin sähkölaskua maksavan selkänahasta.

Myös keskustan Mauri Pekkarinen sekä sdp:n Jukka Kärnä olivat samoilla linjoilla.

– Osakkeenomistajan etu meni kansalaisen edun edelle ja siirtohinnan kehittyminen kyllä huolestuttaa, Kärnä sanoi.

Silloinen pääministeri Jyrki Katainen (kok) keskittyi kaupan positiivisiin puoliin.

– Fortum saa pääomia, jota käyttää sitten tulevaisuuden uusien kasvuliiketoimien kehittämiseen. Ja tietenkin valtiovallan edustajana pitää todeta positiivisena se, että Suomi näyttää olevan luotettava maa, koska suomalaiset eläkevakuutusyhtiöt ja kansainväliset sijoittajat uskaltavat investoida näin merkittävästi Suomeen, Katainen listasi.

Hallituksessa kauppaa asettui vastustamaan vain Vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki.

– Sähkönjakeluverkot ovat alueellisia monopoleja. Niistä saa varman, tällä hetkellä noin viiden prosentin tuoton ja se olisi ollut hyvä säilyttää julkisessa, valtionyhtiön omistuksessa, Arhinmäki sanoi.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa