Pääkaupunkiseudun alle on louhittu valtavat viemäriverkostot. Helsingin Viikinmäen jätevedenpuhdistamoon johtaa huikeat 2 000 kilometriä viemäreitä, joita louhittiin kallioon peräti viisi vuotta.
Helsingin Viikinmäen jätevedenpuhdistamo onkin kuormituksen perusteella Pohjoismaiden suurin.
Viikissä käsitellään noin 800 000 ihmisen jätevedet Helsingistä ja seitsemästä naapurikunnasta. Viime vuonna Viikissä käsiteltiin yli sata miljoonaa kuutiometriä jätevettä.
Hajuhaittoja prosessin alkupäässä
Laitos levittäytyy 14 hehtaarin alueelle, josta suurin osa on maan alla.
Pohjoismaissa tyypilliseen tapaan kalliopuhdistamo toimii keskellä asutusta, ja sen päälle voidaan rakentaa jopa kerrostaloja.
Reilut parikymmentä vuotta vanhan Viikinmäen jätevedenpuhdistamoa uudistetaan ja kehitetään koko ajan.
– Me puhdistamme jätevedet jopa puhtaammaksi kuin ympäristölaki meitä vaatisi. Meillä on pilottihankkeita, joilla jätevedestä pyritään tekemään nykyistäkin puhtaampaa ja prosessista pyritään tekemään entistä energiatehokkaampaa, hehkuttaa kehitysinsinööri Johanna Castren Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY:stä.
Castrenin mukaan mädätysprosessissa syntyy metaanikaasua, josta tehdään sähköä ja lämpöä.
– Koko puhdistamo lämmitetään jätteen avulla ja saamme siitä lisäksi yli puolet sähkön tarpeestamme. Kuivatusta lietteestä syntyy lopulta multaa Metsäpirtin kompostikentissä, joten puistoissa kaupunkilaiset istuvat kuvainnollisesti sen itsensä päällä, virnuilee Castren.
Espoo seuraa perässä
Espoon Blominmäessä louhitaan nyt vastaavanlaista kalliopuhdistamoa, joka levittäytyy kymmenen hehtaarin alueelle, koska Suomenojan puhdistamo ei enää riitä.
Suomenojalla käsiteltiin viime vuonna 36,6 miljoonaa kuutiota jätevettä.
Espoossa varaudutaan kasvattamaan jätepuhdistuskapasiteettiä peräti yli miljoonan asukkaan jätevesille ja sen pitäisi riittää seuraavaksi sadaksi vuodeksi.
MTV Uutiset lähti tutkimusmatkalle maan alle Viikin valtaviin luolastoihin. Selvitimme, kuinka jätteestä tulee niin puhdasta, että se voidaan pumpata mereen.
Katso video tutkimusmatkasta pääkuvan paikalla olevasta videosta!
3:45