Video: Tältä näyttää viemäreissä Helsingin maan alla – putkissa jopa tekohampaita ja kihlasormuksia

4:03img
Julkaistu 01.10.2016 07:40
Toimittajan kuva

Raija Kantomaa

raija.kantomaa@mtv.fi

@RaijaKantomaa

Pääkaupunkiseudun alle on louhittu valtavat viemäriverkostot. Helsingin Viikinmäen jätevedenpuhdistamoon johtaa huikeat 2 000 kilometriä viemäreitä, joita louhittiin kallioon peräti viisi vuotta. 

Helsingin Viikinmäen jätevedenpuhdistamo onkin kuormituksen perusteella Pohjoismaiden suurin.

Viikissä käsitellään noin 800 000 ihmisen jätevedet Helsingistä ja seitsemästä naapurikunnasta. Viime vuonna Viikissä käsiteltiin yli sata miljoonaa kuutiometriä jätevettä.

Viikinmäen jätevedenpuhdistamo ja kehitysinsinööri Johanna Castren

Kehitysinsinööri Johanna Castren on yksi Viikinmäen jätevedenpuhdistamon 65 työntekijästä. Tunneleita pitkin ajellaan pääosin pyörillä, mutta niissä liikkuu myös autoja.

Hajuhaittoja prosessin alkupäässä

Laitos levittäytyy 14 hehtaarin alueelle, josta suurin osa on maan alla.

Pohjoismaissa tyypilliseen tapaan kalliopuhdistamo toimii keskellä asutusta, ja sen päälle voidaan rakentaa jopa kerrostaloja.

Viikinmäen jätevedenpuhdistamo saostusaltaat

Jätevedenpuhdistamolla on valtavissa luolissa lähes 50 erilaista allasta, jossa jätteitä puhdistetaan. Altaiden yläpuolella kulkee huoltosillat. Päivässä laitoksessa käsitellään 280 000 kuutiota jätevettä.

Reilut parikymmentä vuotta vanhan Viikinmäen jätevedenpuhdistamoa uudistetaan ja kehitetään koko ajan. 

– Me puhdistamme jätevedet jopa puhtaammaksi kuin ympäristölaki meitä vaatisi. Meillä on pilottihankkeita, joilla jätevedestä pyritään tekemään nykyistäkin puhtaampaa ja prosessista pyritään tekemään entistä energiatehokkaampaa, hehkuttaa kehitysinsinööri Johanna Castren Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY:stä.

Viikinmäen jätevedenpuhdistamo kalkkisiilot

Taustalla valtaistut kalkkisiilot. Kalkkia lisätään puhdistusprosessissa veteen. Muita prosessikemikaaleja ovat ferrosulfaatti, sooda, metanoli ja polymeeri.

Castrenin mukaan mädätysprosessissa syntyy metaanikaasua, josta tehdään sähköä ja lämpöä.

– Koko puhdistamo lämmitetään jätteen avulla ja saamme siitä lisäksi yli puolet sähkön tarpeestamme. Kuivatusta lietteestä syntyy lopulta multaa Metsäpirtin kompostikentissä, joten puistoissa kaupunkilaiset istuvat kuvainnollisesti sen itsensä päällä, virnuilee Castren.

Espoo seuraa perässä

Espoon Blominmäessä louhitaan nyt vastaavanlaista kalliopuhdistamoa, joka levittäytyy kymmenen hehtaarin alueelle, koska Suomenojan puhdistamo ei enää riitä.

Suomenojalla käsiteltiin viime vuonna 36,6 miljoonaa kuutiota jätevettä.

Espoossa varaudutaan kasvattamaan jätepuhdistuskapasiteettiä peräti yli miljoonan asukkaan jätevesille ja sen pitäisi riittää seuraavaksi sadaksi vuodeksi.

Viemäristä löydettyjä esineitä

Viemäriin päätyneitä esineitä, jotka erotellaan ensimmäiseksi. Laitoksessa käy vuosittain noin 5 000 vierailijaa, joita löydetyt"aarteet" kiinnostavat erityisesti.

MTV Uutiset lähti tutkimusmatkalle maan alle Viikin valtaviin luolastoihin. Selvitimme, kuinka jätteestä tulee niin puhdasta, että se voidaan pumpata mereen. 

Katso video tutkimusmatkasta pääkuvan paikalla olevasta videosta!

Viikinmäen jätevesipuhdistamon putket mereen

Putkissa virtaa vettä 1,8 kuutiota sekunnissa puhdistettua vettä Itämereen Helsingin alla. Putkistot on rakennettu keskimäärin noin viidentoista metrin syvyyteen maan pinnan alle. 

3:45img

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa