Mitä on välpe, entä miksi jätevedenpuhdistamossa versoo ituja? Katso videolta, miten jätevettä puhdistetaan!
Topsipuikkoja, partateriä, WC-raikastimia, tamponeja.
En ole lähdössä kauppaan. Olen syvällä maan alla, jätevedenpuhdistamossa, johon kyseisiä tuotteita joutuu.
Vaikkei pitäisi.
Jos kotona pudottaa esimerkiksi lusikan viemäriin, se jää jumiin talon viemäriin tai kulkeutuu omakotitalon erotuskaivoon. Mikäli lusikan matka ei tyssää tähän, se todennäköisesti jää putkistossa kiinni mutkaan ja aiheuttaa tukoksen.
Jos esine selvittää putkistojen labyrintin ja pääsee perille jäteveden puhdistuslaitokseen, välpäksi kutsuttu laite nostaa sen hihnalle muun jätteen kanssa. Välpän rautojen väli on noin kymmenen milliä, joten osa pienestä jätteestä pääsee läpi.
Jäteveden uusin vitsaus ovat nuuskapussit
Helsingissä sijaitseva Viikinmäen jätevedenpuhdistamo on Suomen ja samalla Pohjoismaiden suurin puhdistamo. Viikinmäessä käsitellään Helsingin jätevesien lisäksi Vantaan keski- ja itäosien, Keravan, Tuusulan, Järvenpään ja Sipoon vedet. Kaukaisin vesi laitokseen tulee Mäntsälästä.
Näitä näimme jätevedenpuhdistamon hihnalla
- Ruoantähteitä, ainakin yksi kokonainen nakki
- Kasoittain wc-paperia
- Hiekkaa
- Kaksi wc-raikastinta
- Noin kolme oliivia
- Tusinoittain tamponeja
- Kaksi kappaletta Kinder-munan muovisisuksia
- Kynsiharja
- Yksi koirankakkapussukka
Lienee sanomattakin selvää, että näistä vain wc-paperin kuuluisi päätyä pönttöön.
Tämä kaikki tarkoittaa yhteensä noin 800 000 asukkaan sekä alueen teollisuuden jätevesiä.
Vedenpudistuksen alkuvaihe on mekaaninen puhdistus. Siinä vedestä erotellaan sinne kuulumaton materia eli välpe – siis ne WC-raikastimet, hammasharjat ja muovipussit. Isoimmat roskat eivät kuitenkaan tule kotien vessanpöntöistä, vaan kadulta. Ryönän uutuus ovat nuuskapussit, joita jäteveteen kulkeutuu kadulta. Ne tukkivat hiekkapesurin, samoin purkka. Myös kotitalouksen ruokajätettä on yllättävän paljon.
– Se ei todellakaan kuulu viemäriin, vaan biojätteeseen, kertoo Aninka Urho, ympäristöasiantuntija HSY:ltä.
Rasvakin pitäisi laittaa roskikseen, mutta kaikki eivät niin tee. Välpätty aines menee puristinruuviin, joka puristaa jätteestä ylimääräiset vedet pois. Joulunaikaan ruuvi tuoksahtaakin kinkkurasvalta.
Helsingin keskustassa on sekaviemäreitä, joista puhdistettavaksi saapuu sadevettä. Siten kadulta päätyy laitokseen myös hiekkaa ja muuta roskaa, kuten lehtiä. Viikinmäen jätevedenpuhdistamossa nämä poistetaan jätevedestä.
Viemäri ei ole roskis
– Välppeen poisto on jätevedenpudistuksen alkuvaihe. Se tehdään siksi, että jätevedenpuhdistus voi alkaa, ja ettei koneisto mene rikki. Ravinteet poistetaan seuraavassa vaiheessa, se on olemassaolomme syy, Urho kuvaa.
Jäteveden puhdistusprosessi hyödyntää biologiaa ja kemiaa. Se tarkoittaa, että esimerkiksi bakteerit puhdistavat vettä.
Myrkkyjä vedestä ei pystytä poistamaan, ja niiden kaataminen viemäriin olisi todellista ympäristön tuhoamista. Puhdistukseen käytettävän menetelmän sivutuotteena syntyy muun muassa lietettä, joka jatkojalostetaan mullaksi. Jos mullassa kasvattaa ruokaa, kuten salaattia, myrkyt ovat ymmärrettävästi haitallisia.
Prosessimies Esa Mäkelä HSY:ltä vastaa laitteiden toiminnasta ja puhtaanapidosta. Hän muistuttaa, ettei viemäri ole maaginen taikaroskis, johon asiat vain katoavat.
– Kun viemäriin laittaa jotain, se ei katoa minnekään, vaan se tulee laitokselle. Vesi joudutaan oikeasti puhdistamaan, ettei jäte päädy Itämereen.