VIDEO: Kokeilussa Fitbit-rannekkeen tuunatumpi versio - Näin se toimii

2:55img
Julkaistu 14.02.2015 10:46
Toimittajan kuva

Jari Heikkilä

jari.heikkila@mtv.fi

MTV Uutiset sai kokeiluun Fitbit Charge HR -aktiivisuusrannekkeen. Kyseessä on käyttäjänsä toimintaa aktiivisesti kartoittava ranneke ympärivuorokautiseen käyttöön.

Charge HR näyttää lähes identtiseltä, kuin alkuvuodesta kokeilussamme käynyt edullisempi malli, jonka nimi on pelkkä Charge.

Laitteiden oleellinen ero on siinä, että Charge HR sisältää lisänä optisen syketeknologian, joka mittaa käyttäjänsä sykettä.

Vasemmalla Fitbit Charge HR:n optiseen sykemittaukseen käytettävät LED-valot, oikealla lähes identtinen Charge -malli

Vasemmalla näkyy Fitbit Chargen sykettä mittaavat vihreät LED-valot. Oikealla karsitumpi Charge malli, joka näyttää lähes identtiseltä, mutta siinä ei ole optista sykemittausta.

Optisen teknologian ansiosta Charge HR näyttää edullisemman Chargen rinnalla kuin LED-valoilla tuunatulta mallilta. Charge HR:n pohjaan sijoitetut kaksi tiheään tahtiin vilkkuvaa vihreää LED-valoa mittaavat sykettä käyttäjän ranteesta.

Käytännössä Charge HR tuottaa tietoa käyttäjänsä aktiivisuudesta  jatkuvasti, kun se on ranteessa. Sykkeen lisäksi ranneke kertoo mm. kuljetun matkan, poltetut kalorit, kiivetyt portaat ja kävellyt askeleet.

Ranneke myös seuraa käyttäjänsä liikehtimistä unen aikana, eli se on todellakin suunniteltu pidettäväksi ympärivuorokautisesti.

Optinen syketeknologia

Fitbitin PurePulse -teknologia perustuu optiseen mittaukseen. Se tarjoaa käyttäjälleen jatkuvaa syketietoa aina kun laite on kiinnitettynä ranteeseen.

Laite tunnistaa nopeaan tahtiin välkkyvien vihreiden LED-valojen avulla ranteesta verimäärän muutoksia sydämen lyödessä.

Ranneke on roiskesuojattu, eli sen pitäisi kestää hikisimmätkin treenit. Ranneketta ei kuitenkaan suositella käytettäväksi vaikkapa suihkussa käydessä.

Vaikka itse rannekkeen näyttö onkin pieni, niin se on kuitenkin helppolukuinen. Näytölle välitetään myös kännykkään soittavan tahon tiedot, mikä on erittäin kätevä ominaisuus lenkkipolulla. Näytön valon aikakatkaisu on kuitenkin turhan ripeä ja monesti näyttö sammuu turhan aikaisin.

Fitbit Charge HR

Fitbitin kännykkäsovellus iPhone 5S -kännykässä.

Omia treenitilastoja voi tarkastaa laajemmin kännykkäsovelluksen kautta tai tietokoneelta, johon vain tökätään paketin mukana toimitettava langaton tiedonsiirtomokkula.

Ranneke puhuu halutessa treenajan kuulokkeisiin tietoja poltetuista kaloreista, askelmääristä ja kuljetusta etäisyydestä, mikä on kätevä ja treenaajaa kannustava ominaisuus. Lenkin jälkeen sovellus näyttää myös kartalla missä käyttäjä on juossut.

Ranneketta joutuu pitämään turhan korkealla ranteessa

Fitbit Charge HR -aktiivisuusranneke

Jotta sykemittaus tapahtuisi mahdollisimman tarkasti, on ranneketta pidettävä valmistajan suosituksen mukaan 2-3 sormen leveyttä ranneluun yläpuolella.

Charge HR:n haittapuolena on se, että syketoimintoa käytettäessä ranneketta on pidettävä valmistajan suosituksen mukaan melko korkealla ranteessa: Kahdesta kolmeen sormen leveyttä ranneluun yläpuolella. Tämä on jo niin korkealla, että laitteen vilkaisu vaikkapa takki päällä alkaa olla ongelmallista.

Rannekkeen akun kesto ansaitsee erityismaininnan, sillä se kestää jopa viisi päivää yhdellä latauksella. Tämä on hyvä suoritus nykyisten älykellojen joukossa, joita joutuu lataamaan pahimmillaan jopa kerran vuorokaudessa.

Siro, mutta silti monipuolinen

Fitbit Charge HR -aktiivisuusranneke

Fitbit Charge HR on hyvin toimiva kokonaisuus: Se on pieneen kokoonsa nähden mukavan monipuolinen ja se on ennenkaikkea helppokäyttöinen. Se on myös hyvin kevyt ja melko huomaamaton ranteessa.

Rannekkeen tarjoamat tiedot käyttäjän toimista saattavat antaa treenamisen lisäksi mukavaa ja hyödyllistä tietoa myös käyttäjänsä muusta arkisesta oleskelusta ja puuhailusta. Se tarjoaakin yhden keinon lisää omien elintapojen tarkkailuun.

Syketoiminnolla varustettu Fitbit Charge maksaa 160 euroa. Mikäli syketoiminnolle ei ole käyttöä, niin karsitumpi Charge -versio maksaa noin 130 euroa.

Tuoreimmat aiheesta

Digi