Testi: Fitbitin fitness-kello ei pärjää kauneuskisassa

Julkaistu 13.07.2015 08:17
Toimittajan kuva

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen@teknavi.fi

@digipauli

Kilpailu fitness-kellojen ostajista käy kovempana kuin koskaan. Kisaan ovat lähteneet viime aikoina myös aktiivisuusrannekkeistaan tunnetut valmistajat. Fitbit Surge on valmistajansa ensimmäinen sporttikello, jossa on sisäänrakennettu gps-vastaanotin.

Tykkäsimme

  • GPS-vastaanotin
  • Näytön herkkyys varauksin

Emme tykänneet

  • Epäesteettinen muotoilu

Amerikkalainen Fitbit on Suomessakin kohtuullisen tunnettu ja hyvin myynyt älylaitevalmistaja. Surgen kohdalla odotukset ovatkin kovat, sillä laite vaikuttaa paperilla teknisesti erittäin pätevältä.

Paketista paljastuu kuitenkin melkoisen tyylitön köntti, joka tuskin miellyttää esteettistä silmää. Surgen melko isokokoinen kosketusnäyttö on istutettu kumiseen, varsin leveään rannekkeeseen, joka tuntuu mukavalta mutta näyttää huonolta. Kelloa ei tee juurikaan mieli pitää ranteessa liikuntasuorituksen jälkeen.

Kellossa on kolme fyysistä painiketta, yksi vasemmassa ja kaksi oikeassa reunassa. Vasen painike avaa valikon, josta voi säätää asetuksia tai käynnistää harjoituksen. Valikoiden välillä siirrytään kosketuseleillä. Haluttu toiminto vahvistetaan painamalla kosketusnäyttöä tai oikean reunan alimmaista näppäintä. Juoksun lisäksi valmiita harjoitusmoodeja on tarjolla aina joogasta painoharjoitteluun ja spinningiin.

Vaikka ranneke on epäesteettinen, se tuntuu ranteessa mukavalta. Tämä onkin perusedellytys tuotteelle, jota on tarkoitus pitää ranteessa myös yöllä. Fitbit on kärsinyt aikaisempien tuotteidensa rannekemateriaalista, sillä sen on raportoitu aiheuttaneen ihoärsytystä. Sen seurauksena valmistaja on muuttanut rannekkeen materiaalivalintoja.

Surge on ennen kaikkea juoksijan apuväline. Se mittaa sykkeen käyttäjänsä ranteesta ja gps-toiminto piirtää taivalletun reitin kartalle. Fitbitin gps-vastaanotin ei ole markkinoiden parhaita, mutta täysin riittävä juoksijan kaveriksi. Fitbitin tuotteille tyypillisesti Surge mittaa myös askelten määrän.

Surgen näyttö on herkkä, ehkä jopa liian herkkä. Silti sen käyttö on selvästi mukavampaa kuin esimerkiksi Garmin Vivoactiven, jonka näytön valikoita saa painella välillä useaan otteeseen ennen kuin kello reagoi kosketukseen.

Fitbit Surge maksaa noin 250 euroa.

Fitbitin älypuhelinsovellus on mainio. Sovelluksen etusivulta voi tarkistaa päivittäiset askeleet, aktiivisen ajan, unen laadun, kalorinkulutuksen, keskimääräisen sykkeen ja noustut portaat. Lisäksi sovellukseen voi kirjata oman painon, juodun vesimäärän ja ruokailustaan kiinnostunut voi luoda henkilökohtaisen ruokapäiväkirjan. Sovelluksen tiedot voi yhdistää myös muihin sovelluksiin kuten Runkeeperiin.

Unen laadun tarkkailua on helpotettu siten, että kello tunnistaa nukkumaan menon automaattisesti. Unen tarkkailuun on mahdollista valita ”sensitiivinen” tila, mutta sen käyttö ei ole suositeltavaa. Testin perusteella kello mittaa unen laatua paremmalla tarkkuudella ilman sensitiivistä moodia.

Fitbit Surge on erittäin lupaava kokonaisuus. Sitä tekisi mieli käyttää, mutta ulkonäkö ei houkuttele. Etenkin naisen ranteessa kello näyttää oudolta.

Noin 250 euron hintainen Surge ei ole hintansa puolesta superkallis, mutta toisaalta sille on monia varteenotettavia kilpailijoita esimerkiksi Suunnon, Polarin, Garminin ja Asuksen valikoimissa.

Nykyisellään Fitbit Surgella on paikkansa innokkaan juoksijan apurina, mutta kokopäiväiseen käyttöön sitä ei voi suositella ison koon takia.

Tuoreimmat aiheesta

Digi