Vaikka Helsingin sataman kautta kulkee yli kymmenen miljoonaa matkustajaa vuodessa, harvassa ovat ne, jotka tarkastavat, missä sijaitsevat onnettomuustilanteessa tärkeät kokoontumisasemat.
Pelastusveneiden sijainnin osa matkustajista huomaa, kun kävelee niiden ohi, osalla on jonkinlainen käsitys myös niiden käyttötavasta onnettomuustilanteessa.
Mutta miltä näyttävät ja miten käytetään laivan evakuointitilanteessa kapseleista laukaistavia evakuointisukkia ja -liukuratoja?
– Vaikka matkustajalaivoja tarvitsee evakuoida vain äärimmäisen harvoin, kaikkien olisi hyvä tietää, miten laivasta onnettomuustilanteessa poistutaan, painottaa kalustopäällikkö Michael Blomqvist Meriturvasta.
Meriturva on Lohjalla sijaitseva merenkulun turvallisuuskoulutuskeskus, jossa koulutetaan pääasiassa ammattimerenkulkijoita kuten matkustajalaivojen henkilökuntaa.
Blomqvistin mukaan Suomen merialueilla liikennöivien matkustajalaivojen pelastusvälineistö on ajantasalla ja suuri osa henkilökunnasta osaa auttaa matkustajia hyvin evakuointitilanteessa.
Meriturvan kalustopäällikkö kuitenkin pahoittelee sitä, että kaikki laivoilla työskentelevät eivät ole koskaan itse testanneet evakuointisukkia - ja liukumäkiä. Osa ei ole edes nähnyt näitä kapseleihin pakattuja pelastautumisvälineitä muualla kuin kuvissa.
– Henkilökunnan käytännön harjoittelu evakuointivälineiden kanssa luonnollisesti parantaa toimintakykyä, jos tulee tilanne, missä laiva on pakko tyhjentää nopeasti merellä, Blomqvist korostaa.
Artikkeli on osa MTV Uutisten 112-sarjaa, jossa korostetaan valmistautumista arjen vaaratilanteisiin. 112-päivä on valtakunnallinen teemapäivä, jota vietetään vietetään eri puolilla Suomea sekä kansainvälisesti joka vuosi helmikuun 11. päivänä.